Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

SIF Banat Crişana reinvesteşte în loc să distribuie dividende acţionarilor

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-02-24

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


CA al SIF1 propune acţionarilor ca profitul net al companiei de anul trecut să rămână în societate şi să nu distribuie dividende
Săptămâna trecută, SIF Banat Crişana a cumpărat titluri SIF Muntenia (SIF4) în valoare de 38,7 mil. lei, echivalent cu aproape jumătate din câştigul de 80,1 mil. lei obţinut anul trecut


Pentru SIF Banat-Crişana (SIF1) anul 2014 ar putea fi cel de-al doilea consecutiv în care societatea nu distribuie dividende acţionarilor. Aceasta este propunerea Consiliului de Administraţie prinsă în convocatorul pentru Adunarea Generală a Acţionarilor programată în data 14 aprilie a.c. remis vineri Bursei. Dacă acţionarii vor aproba solicitarea CA, profitul net de 80,14 milioane lei obţinut anul trecut ar urma să rămână la dispoziţia companiei la capitolul "Alte rezerve, pentru surse proprii de finanţare utilizabile în viitor", mai spune documentul citat.
Posibile destinaţii ale sumelor ar putea fi reinvestirea în acţiuni cotate, iar ridicarea de către Parlament la acest început de an a restricţiei existente pentru cele cinci societăţi de investiţii financiare de a achiziţiona pachete de acţiuni la celelalte SIF-uri oferă noi posibilităţi de plasament pentru SIF Banat Crişana. Compania a achiziţionat deja în a doua parte a săptămânii trecute un pachet de 5% din capitalul social al SIF Muntenia (SIF4), potrivit unui anunţ de vineri. Astfel, în şedinţa de joi SIF1 a plătit 38,74 milioane lei pentru pachetul de 40,35 milioane acţiuni SIF4, tranzacţia din piaţa deal intermediată de Swiss Capital realizându-se la preţul de 0,96 lei/acţiune, cu 6,67% peste preţul de referinţă al şedinţei precedente de la BVB. Este de notat că volumul operaţiunii este echivalent cu aproape jumătate din profitul net obţinut în 2013, cel mai mic dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare.

Interesul companiei pentru SIF Muntenia nu reprezintă o noutate. Una dintre investiţiile importante ale SIF Banat-Crişana de anul trecut a fost preluarea controlului indirect al SIF4, prin cumpărarea SAI Muntenia Invest. Potrivit înţelegerii de atunci, SIF Banat-Crişana a achitat 8,2 milioane lei pentru 50,01% din acţiunile Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia, plus o componentă variabilă în funcţie de evoluţia activului net, iar plata pentru celelalte titluri depinde de evoluţia activului SIF4.

Unde mai plasează bani SIF1

Este de urmărit dacă SIF Banat Crişana va merge pe această politică a reinvestirii disponibilităţilor de cash în piaţă şi dacă acţiunile celorlalte SIF-uri reprezintă ţinte de plasament pentru managementul societăţii. Cu jumătate de oră înaintea deal-urilor încheiate joi cu acţiunile SIF4, pe Bursă au fost realizate patru tranzacţii speciale cu 4,31% din acţiunile SIF Moldova (SIF2), pentru 32,5 milioane lei. Brokerii cred că şi aceste acţiuni au fost cumpărate de SIF Banat-Crişana, însă până vineri nu venise o confirmare în acest sens. Anul trecut a fost primul din istoria societăţii în care aceasta nu a distribuit dividende, hotărâre care a nemulţumit mai mulţi investitori minoritari.
SIF Banat-Crişana a anunţat, la mijlocul lunii iunie a anului trecut, că a cumpărat obligaţiuni de aproape 27 milioane lei emise de către Romenergo, unde Dragoş Bîlteanu, preşedinte al CA la SIF1, a fost director general în perioada 2008 - 2012. Bîlteanu este membru în Consiliul de Administraţie al Romenergo. Obligaţiunile respective au o dobândă de 8% pe an.

Bîlteanu doreşte confirmarea unui apropiat în CA

Pe ordinea de zi a AGA programată pentru 14 aprilie se regăseşte şi alegerea unui membru în Consiliul de Administraţie, pe poziţia pe care o ocupă provizoriu preşedintele Consiliului de Administraţie al Romenergo, cetăţeanul libanez El Lakis Najib. Acesta a fost numit provizoriu în CA al SIF Banat-Crişana la finalul lunii iulie pe un loc rămas vacant după o AGA din aprilie 2013, când doar şase din cele şapte locuri din consiliu au fost ocupate în urma votului acţionarilor
 
 • Currently 3.90/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.9 din 10 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  COLUMBIA 8 DUMNEZEU 8; COLUMBIA 16 Iisus Hristos 1 ...
  Noul președinte al Columbiei, Ivan Duque, și-a anunțat drept prim obiectiv «corectarea» acordului cu gherilele FARC

  18-06-2018. 2+18-6=14 BUDDHA numărul laturilor nu ...
  Cutremur puternic luni dimineață: Cel puțin trei persoane au murit și peste 100 au fost rănite

  INDUSTRIA ROMANA E ADMIRABILA, E SUBLIMA PUTEM ZIC ...
  Cum arată DACIA fabricată de americani

  Iar vreti sclavi cu 200 euro/luna salariul minim n ...
  Masa rotunda cu Guvernul Romaniei pe tema crizei fortei de munca

  1 ,ai uitat voit sa mentionezi gulerele albe ale p ...
  DLAF: 150 de cazuri suspecte de fraudă cu fonduri europene în anul 2017

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Auto

  Extern

  Util

  Gadgeturi