Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Un bătrân de 72 de ani, tâlhărit în Harinvest de un milion de acţiuni FP. Doar că nu i-au dat în cap...

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-02-20

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Un furt de un milion de acţiuni FP a fost realizat în Harinvest, victima fiind un despăgubit în 
procesul "reparaţiilor istorice"
Cazul este cu atât mai grav cu cât acesta nu a fost niciodată client al casei de brokeraj vâlcene
"Am fost tâlhărit pur şi simplu", a declarat acesta pentru Curierul NaţionalPăgubiţi a doua oară! Aşa i s-ar fi întâmplat unei familii din Râmnicu Vâlcea care a fost jefuită de pachetul de un milion de acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) primit în contul despăgubirilor acordate persoanelor victime ale abuzurilor regimului socialist. Titlurile unei persoane în vârstă de 72 de ani au fost vândute de SSIF Harinvest, deşi casa de brokeraj implicată în cel mai important scandal bursier al anului 2013 nu îl avea pe acesta în calitate de client. Abuzul a fost săvârşit la sfârşitul lunii august, când păgubitul a solicitat un extras de cont de la Depozitarul Central (DC) prin intermediul Harinvest. "Nu am jucat la Bursă, nu am făcut nimic. M-au furat pur şi simplu", a declarat acesta pentru Curierul Naţional. Până în prezent, scandalul de la Harinvest a privit rostogolirea unor poziţii pe produse structurate între casa de brokeraj vâlceană şi contrapărţile BCR şi Broker Cluj, urmată de vânzarea fără autorizarea clienţilor unor acţiuni ale acestora. Cazul pe care îl prezentăm acum este un furt nemijlocit, iar aceasta are circumstanţa agravantă că persoana respectivă nu a fost niciodată client al Harinvest, ceea ce este confirmat de faptul că el nu apare în niciun fel de document al societăţii de intermediere.
Cum s-a întâmplat
Păgubitul cu care am vorbit deţinea un pachet de 1.069.359 acţiuni FP primit în baza titlurilor de conversie pe care le obţinuse ca despăgubire în contul unei demolări a casei proprietate personală în 1987. Titlurile Fondului nu au fost încărcate până în 2013 la niciun broker, fiind înregistrate exclusiv la Depozitarul Central. 
La jumătatea lunii august a anului trecut, persoana respectivă a decis să păstreze un milion de acţiuni, iar ceea ce depăşea acest plafon să vândă în piaţă. În acest scop a contactat o societate de brokeraj, alta decât Harinvest. Pentru a putea încărca respectivul pachet era nevoie, însă, de un extras de cont de la Depozitarul Central pe care noul client îl putea obţine fie mergând la sediul central de la Bucureşti al Depozitarului, fie apelând la un broker cu semnătură autorizată pentru a accesa baza de date a acţionarilor de la DC. Acest lucru l-a adus la uşa Harinvest.
Pe data de 22 august 2013 persoana cu care am vorbit a solicitat prin intermediul Harinvest extrasul de cont cu care a plecat ulterior la brokerul său. Aceasta este şi ziua în care i s-au furat acţiunile. De la desk-ul Harinvest pachetul de un milion de titluri FP a fost vândut fără ca proprietarul lor să fi dat un ordin şi, mai mult decât atât, fără ca acesta să fi fost client al casei de brokeraj vâlcene.
Depozitarul: Au dispărut. Harinvest: Fără urmă
Abia pe 3 februarie a.c. a aflat interlocutorul nostru că i s-au furat acţiunile. În extrasul de cont eliberat de la Depozitar, el figura cu zero acţiuni în cont. Obţinând de la DC un istoric de tranzacţionare, el a aflat că acţiunile FP i-au fost vândute de Harinvest chiar în ziua în care solicitase de la casa de brokeraj vâlceană primul extras de cont, respectiv 22 august 2013. La ora 16.15 un ordin de vânzare dat la Harinvest i-a volatilizat din cont acţiunile persoanei respective. "Am fost tâlhărit pur şi simplu", ne-a declarat acesta. El a depus un dosar la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Mergând ulterior la sediul Harinvest pentru a afla cum de i-au fost vândute acţiunile, persoana păgubită a primit răspunsul că nu figurează în niciun document drept client al intermediarului şi că în scriptele lor nu sunt prinse în niciun fel tranzacţiile cu acţiunile sale.
Piaţa de capital - un rai al tâlhăriilor?
Cazul de mai sus necesită nu numai o anchetă penală, dar şi investigarea sistemului post-tranzacţionare în ansamblul său şi felul în care acesta funcţionează în România. Cum acţiuni înregistrate doar la Depozitar pot fi furate unei persoane, fără ca aceasta să fi introdus vreun ordin, şi de către o casă de brokeraj al cărei client nu este? Cum pot fi prevenite astfel de cazuri? ASF-ul şi operatorii de piaţă ar trebui să vină cu un răspuns cât mai curând, pentru ca investitorii să nu creadă că piaţa de capital este un rai al tâlhăriilor.
 
 • Currently 4.72/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.7 din 18 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Păgubiți sau furați ?:
  Care e problema ? Leafa merge ! Pe Bursa de la București se mai fac tranzacții ! De la "masacru financiar" ajungem la "rai al tâlhăriilor" ! Nimănui nu-i pasă de ceeace se petrece pe piața de capital ? Cum mai trebuie constatată insolvența în februarie - martie când Harinvest în decembrie răspundea în scris clienților că nu are nici banii nici acțiunile investitorilor ? De ce Fondul de compensare "trage de timp" ? Domnilor, sunteți pasibili de acuzația de "joc pasiv" ! Așteptați alegerile europarlamentare ? Cele prezidențiale ? Sau ziua de luni când se va anunța dispariția oficială a USL ?
  2014-02-20, 06:26:24 (adresa: 188.209.106.*)
 2. de nicolae:
  Acum sa- i vedem pe papagalii de la ASF pe cine vor gasi vinovat ? Din 13.11 se tot prefac a ancheta ce se intampla la ASF , DC si BCR desi puteau sa ajunga la o concluzie in 2-3 zile . Vinovat direct de abuz in serviciu se face acest mincinos de Ursache ,care are impresia ca pagubitii Harinvest sunt si prosti ! De trei luni jumate mincinosul asta incalca legea cu buna stiinta crezand ca ii poate fraieri pe toti . A mintit ca va verifica ce se intampla la ASF si va iesi cu concluzii inainte de sarbatorile de iarna .A mintit apoi ca trebuie sa emita Decizia de constatare a insolventei Harinvest astfel incat pagubitii sa-si priomeasca banii . Amintit apoi ca a emis Decizia ( facand aluzie la Decizia 1250 ) fara sa-si dea seama ( de fapt cred canici nu-l duce capul ) ca in decizia 1250 a dispus Harinvest sa achite investitorilor banii !! Pai daca spui ca prin 1250 ai constatat si insolventa cum puteai mincinosule sa dispui la o firma " Insolventa " sa plateasca datoriile ? Ca sa nu mai spun de propunerea de modificare a legii 297 in favoarea infractorilor !Hotarat lucru pe individul asta doar Parchetul il mai aduce cu picioarele pe pamant .
  2014-02-20, 08:51:28 (adresa: 86.126.101.*)
 3. de nicolae:
  Deci domnilor intelegeti ce se intampla pe piata de capital din Romania ? Daca nu esti furat de un SSIF esti furat de BCR , daca scapi si de BCR te fura cei de la Depozitarul Central ! Piata reglementata de ASF ziceti ? Da de unde . Nu beneficiati nici de fondul de compensare si nici sa nu va asteptati ca vinovatii sa raspunda . Are grija Ursache ca imediat ce va sunt furati banii sa o balmajeasca cu fondul de compensare si in timpul asta sa forteze in parlament schimbarea legii in favoarea hotilor .
  2014-02-20, 09:20:03 (adresa: 86.126.101.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

Avem numai de invatat de la Marea Franta care a fo ...
Evaluarea Națională: Elevii de clasa a VI-a susțin prima probă

In al WW II toti militarii au purtat la bandulier ...
Rusia: Un tir cu patru rachete intercontinentale Bulava a reuşit în Marea Albă

chiria au platit-o? ...
Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

IT&C

Transporturi

Curierul contabilului

Extern

Util