Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

BCR "merge pe burtă" în afacerea Harinvest

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-02-18

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


"Capul în pământ" este strategia pe care cea mai mare bancă din România a adoptat-o în cazul Harinvest, potrivit unor surse din piaţa de capital
BCR comunică doar prin avocat cu ASF şi încearcă din răsputeri să se ţină departe de scandalul public
Banca nu a răspuns nici până în prezent întrebărilor concrete ale Curierului Naţional şi nu şi-a clarificat poziţiile faţă de afirmaţii foarte grave lansate în piaţă


"Câinii latră, ursul trece!". Aceasta este abordarea BCR în cazul Harinvest. Oricât de mult s-ar apropia scandalul public de curtea celei mai mari bănci din România, oricât de multe sunt faptele care arată corelarea pas cu pas a BCR cu Harinvest, oricât de aiuritoare cifrele privind această relaţie, oricât de grave acuzaţiile, oricât de mari nemulţumirile păgubiţilor, oricât de adânci investigaţiile de presă, BCR alege să nu comenteze informaţiile care o leagă de cel mai important scandal de fraudă din piaţa de capital românească al ultimului an.
Surse din piaţa de capital au declarat pentru Curierul Naţional că tăcerea BCR nu este întâmplătoare, ci reprezintă chiar o strategie adoptată de bancă. Aceasta alege "să meargă pe burtă" ştiind că relaţia sa cu Harinvest şi gravitatea faptelor nu pot să îi aducă deservicii în condiţiile avansării demersurilor de aflare a adevărului. Aceasta poate fi şi explicaţia faptului că BCR nu mai comunică decât prin intermediul avocatului cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Firma de profil Nestor Nestor Diculescu Kingston Pedersen (NNDKP) reprezintă un filtru al comunicării băncii cu supraveghetorul pieţei, în timp ce restul demersurilor din piaţă sunt boicotate de bancă.

Batista pe ţambal şi banii la teşcherea

Atât timp cât banii din poziţiile luate cu Harinvest pe produsele structurate emise de Erste, după furturile de acţiuni din zilele de 14-15 noiembrie, au ajuns la BCR, banca nici nu are vreun interes pentru elucidarea cazului. La 11,38 milioane lei se cifrau pierderile societăţii vâlcene în raport cu BCR, potrivit unui calcul întocmit de reprezentantul unor acţionari. Acestea s-au rostogolit şi au crescut până la suma amintită atât din evoluţia nefavorabilă a cotaţiilor, cât şi din însumarea de comisioane pentru operaţiunile sell-out care s-au ridicat la 80,94 milioane lei.
Poziţiile pe structurate au reprezentat "o pâlnie deschisă în butoiul BCR", a înfăţişat plastic, pentru Curierul Naţional, o persoană păgubită activitatea de trading dintre cele două societăţi. O relaţie de mai bine de un an de zile, cu rulaje de zeci de milioane de lei şi o mulţime de hârtii semnate pe care acum BCR vrea să o dăm uitării.
Dan Stoicescu, avocatul Mariei Voinea, principalul suspect în cazul furtului de acţiuni de la Harinvest, ne-a declarat că traderul cu care BCR a rostogolit poziţiile pe structurate timp de peste un an de zile nu a mai putut contacta banca după ce acesta a notificat pe 13 noiembrie 2013 ASF că încetează relaţiile cu casa de brokeraj vâlceană. "S-au speriat şi nici măcar nu au mai răspuns la telefon. S-au ascuns cu laşitate!", a afirmat Stoicescu.

Nu ştiu, n-am văzut!

Strategia cu "capul în pământ" pare avea o confirmare şi din faptul că BCR nu a trimis niciun reprezentant la întâlnirile de la începutul acestui an de la ASF la care au participat oficiali ai autorităţii, ai Bursei, ai Depozitarului Central şi persoane păgubite. Grigore Chiş, directorul general al SSIF Broker Cluj, cealaltă contraparte importantă a Harinvest pe produsele structurate, a răspuns la aceste convocări, ceea ce nu a făcut banca.
La prima întâlnire din 9 ianuarie a.
c. participanţii la discuţie chiar au simţit lipsa BCR ca parte ce ar trebui să furnizeze răspunsuri care să ajute la aflarea adevărului. Mai mult decât atât, atunci când dezbaterea a ajuns la BCR, Lucian Anghel, prezent acolo în calitate de preşedinte al Bursei, dar care a ocupat funcţia din partea BCR fiind şef al BCR Pensii şi fost economist-şef al BCR, a părăsit sala. Am întrebat pe unul dintre păgubiţii Harinvest, aflat la întâlnire, dacă acest moment a fost o simplă coincidenţă sau dacă plecarea lui Anghel are legătură cu menţionarea BCR. "Cum să fie coincidenţă?! S-a văzut clar că a plecat exact când a venit vorba de BCR", ne-a răspuns investitorul.

Corul tăcerii pe care mizează BCR

În demersul nostru jurnalistic, am resimţit reticenţa în a colabora din partea BCR. Deşi am purtat convorbiri telefonice, totuşi singurul răspuns pe care l-am putut oferi din partea băncii ca punct de vedere oficial a fost unul foarte vag, lipsit de informaţii concrete şi de precizări la numeroasele probleme ridicate în piaţă legate de acest scandal. A fost şi acesta un pas înainte după ce într-o primă fază am cunoscut şi varianta în care nu ni se răspundea la telefon menţionată de avocatul Stoicescu. Deşi nu ştiam la acea vreme că BCR ar avea o strategie de "a merge pe burtă", totul se întâmpla de ca şi când aşa ar fi fost.
BCR mizează că interesul din media, din opinia publică şi din piaţă pentru scandalul de la Harinvest se va estompa treptat şi orice demers jurnalistic se va fi stins înainte de a căpăta o amploare care să lovească reputaţional în instituţia de credit. În acest sens, îmi amintesc că la începutul lui august 2011, atunci când BCR a dispărut subit din cotaţiile produselor structurate încălcându-şi angajamentul de market-maker, cauzând pierderi unor investitori, Curierul Naţional a fost singura publicaţie care a oferit "la cald" informaţii cu privire la acest incident.
Pe data de 5 august 2011, Cristian Negoiţă, broker la SSIF Confident Invest, ne-a semnalat acest subiect în condiţiile în care nu reuşea să închidă poziţiile unui client al lui luate pe produse structurate emise de Erste având ca activ suport aurul. După ce sunase la BCR, la Bursă şi chiar la Viena, nu a reuşit să obţină cotaţii ferme din partea market-maker-ului, astfel încât Muntenia Imobiliare nu s-a putut închide înainte de week-end într-un moment de stres financiar extrem antrenat de criza datoriilor suverane din zona euro care atingea un nou vârf. Când a văzut că se apropia finalul zilei de tranzacţionare şi cotaţiile nu reapăreau, Negoiţă s-a gândit şi la o ultimă variantă: să îi dea în presă. El a sunat la Curierul Naţional, care a preluat subiectul, deşi acesta se îndoia. "Tu îl iei, că am încercat şi la alţii şi nu au vrut?". Revenindu-ne în minte acest incident, ne întrebăm dacă pe acelaşi lucru mizează în strategia sa BCR şi în cazul de faţă
 
 • Currently 4.61/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.6 din 18 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de gogu:
  Evident ca bcr aplica aceeasi strategie securista: asteptam sa treaca, oricum sistemul nu isi pedepseste pupilele, nici macar atunci cand sunt evident idioate
  2014-02-18, 02:46:24 (adresa: 213.233.104.*)
 2. de Ion cel păgubit:
  Este un caz de manual! BCR nu știe sau nu vrea să gestioneze o criză! O criză de imagine ! E clar că e vinovat nefiind la prima abatere ! Mai rău e că justiția în România are termene descurajante ! După ani de zile de la faptă o pedeapsă dată atât de târziu are un efect mai mic ! Rușineeeee! Iată că se găsește cine să-i apere și pe hoți ! Ar trebui să realizeze BCR-ul că imaginea sa va fi afectată de această legătură ce se va crea în mintea oamenilor cu masacrul financiar de la Harinvest ! !
  2014-02-18, 07:51:03 (adresa: 188.209.106.*)
 3. de ion:
  nici o zi fara hotii de la harinvest ..asa vindem ziaru
  2014-02-18, 13:09:28 (adresa: 86.124.39.*)
 4. de ion:
  nici o zi fara hotii de la harinvest ..asa vindem ziaru
  2014-02-18, 13:16:49 (adresa: 86.124.39.*)
 5. de vasile:
  Stanemire, asta e politica Bcr? Sa comenteze de ce se vinde ziarul in loc sa explice cum au furat banii? Lasa ca scriem la Viena pentru ce iau salarii angajatii de aici :) Sper ca nevasta isi permite sa va plateasca ratele
  2014-02-18, 13:54:18 (adresa: 213.233.104.*)
 6. de nicusor:
  Pentru neideplinirea Capitolul II - Obiective, atributii si prerogative inserate inOUG 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara. Ordonanta de urgenta nr. 93/2012 Avand in vedere disfunctionalitatile constatate, mai ales in ultima perioada, in activitatea desfasurata in sectorul pietei de capital si cel al asigurarilor, este necesara adoptarea unor masuri de ordin legislativ, care sa asigure eficientizarea activitatii de supraveghere sectoriala realizata in afara ariei de competenta a bancii centrale. Luarea acestor masuri in regim de urgenta se impune in considerarea faptului ca exista riscul ca, in actuala conjunctura, in care se mentin tensiunile generate de criza economica, aceste disfunctionalitati sa submineze, prin contaminare, increderea populatiei in serviciile oferite de intregul sistem financiar si in modul in care se realizeaza supravegherea acestora. Intrucat aspectele vizate constituie o situatie extraordinara, a carei reglementare nu poate fi amanata, in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, Guvern ul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta. contra ASF-ului ar trebui facuta o plangere penala pentru: Abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor, Abuzul în serviciu prin îngrădirea unor drepturi Neglijenţa în serviciu
  2014-02-18, 16:12:31 (adresa: 86.127.112.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

Avem numai de invatat de la Marea Franta care a fo ...
Evaluarea Națională: Elevii de clasa a VI-a susțin prima probă

In al WW II toti militarii au purtat la bandulier ...
Rusia: Un tir cu patru rachete intercontinentale Bulava a reuşit în Marea Albă

chiria au platit-o? ...
Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Specializat

Politic

Economie mondiala

Actualitate

Turism

IT&C

Auto

Piata farma

Extern

Gadgeturi