Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Cine a dirijat frauda de la Harinvest?

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-02-12

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Până în prezent, un singur trader de la Harinvest este considerat vinovat pentru paguba de 20 mil. lei de la casa de brokeraj vâlceană
Complexitatea operaţiunilor şi corelarea bună dintre contrapărţile BCR şi Broker Cluj lasă în piaţă suspiciunea că frauda nu ar fi putut fi pusă la cale numai din interiorul Harinvest
"Maria Voinea doar a dat în butoane", declară avocatul acesteia


Deşi în numai câteva zile se împlinesc trei luni de la punctul culminant al furtului de acţiuni de la Harinvest, ancheta Autorităţii de Supraveghere Financiare (ASF) nu a înaintat cu nimic, până în prezent doar "mortul" fiind de vină. Obscura societate vâlceană este singura entitate sancţionată de reglementator, iar traderul Maria Voinea apare ca fiind "creierul" întregii afaceri, beneficiind eventual de complicitatea sau neglijenţa conducerii executive a Harinvest şi a controlului intern al casei de brokeraj. Rolul contrapărţilor BCR şi SSIF Broker cu care Harinvest a rostogolit timp de peste un an de zile poziţii pierzătoare pe produse structurate prin operaţiuni sell-out de 175 milioane lei, dar şi al Depozitarului Central, rămâne neelucidat în piaţă.
Complexitatea schemei, frecvenţa operaţiunilor, dimensiunea fraudei (aproximativ 20 milioane lei) şi anvergura actorilor implicaţi induc suspiciunea că această afacere nu are cum să aibă ca principal  dirijor pe unicul agent de bursă autorizat de la Harinvest. "Nu cred că de una singură a pus cap la cap aşa sistem", a declarat pentru Curierul Naţional una dintre persoanele păgubite.
Am vorbit cu Dan Stoicescu, avocatul Mariei Voinea, iar acesta spune că tot ce cade în sarcina clientei sale a făcut împreună cu colegii ei, cu girul unor clienţi şi în colaborare cu mai multe entităţi din piaţă. El aminteşte că pe contractele sell-out încheiate la Depozitarul Central nu sunt numai semnăturile acesteia, fiecare dintre documente având câte patru semnături (ale Depozitarului, ale Bursei şi ale contrapărţilor BCR şi, respectiv, Broker Cluj). În plus, ASF dacă nu a ştiut, cel puţin ar fi trebuit să ştie. "Maria Voinea doar a dat în butoane", ne-a declarat Stoicescu.

"Creierul" operaţiunilor, la Râmnicu Vâlcea sau la Bucureşti?

Într-adevăr, atât operaţiunile pe structurate, cât şi schimbarea succesivă a unor pachete de acţiuni fără autorizarea proprietarilor între Harinvest şi BCR, nu puteau fi făcute numai de traderul Voinea, iar reprezentantul unei familii care se afla în acţionariatul casei de brokeraj vâlcene chiar ne amintea că nu a fost vorba de un tenis jucat la perete, ci de un meci veritabil cu jucători de partea cealaltă a fileului (BCR şi SSIF Broker), cu arbitru în ASF şi cu mai mulţi copii de mingi (Bursa, Depozitarul).
Întrebarea noastră era însă aceea dacă această schemă de tranzacţii succesive menită să ascundă pentru mai mult de un an de zile insolvenţa de facto a Harinvest a fost concepută de Maria Voinea. După chestionarea mai multor persoane implicate în caz, majoritatea persoane păgubite, reiese că această variantă este greu de crezut că poate fi adevărată. "Exclud din start că ea ar fi fost cea care a gândit totul", ne-a spus unul dintre interlocutori.
Întregul angrenaj conceput pentru rostogolirea pierderilor presupunea cunoştinţe privind funcţionarea sistemului post-tranzacţionare, pe care nu mulţi brokeri îl stăpânesc, dar şi o coordonare foarte bună între contrapărţi pentru ca în cele două zile între tranzacţie şi decontare să apară că există cash pe bilanţul societăţii insolvente. Unul dintre păgubiţi, cunoscând-o pe Voinea, nu crede că avea capacitatea de a pune singură la punct acest sistem. "Acţiunea e aşa complexă încât nu s-ar fi putut derula dacă nu ar fi avut un colaborator în partea cealaltă...
de la BCR, cred", ne-a declarat acesta.

Antecedente de tranzacţii neautorizate

Totuşi, un alt client al acesteia apreciază că ar fi avut pregătirea necesară pentru a realiza planul respectiv de rostogolire a pierderilor. "Avea minte să facă ce a făcut; o ducea mintea", a declarat el, completând însă că mai probabil furtul acţiunilor din zilele 14-15 noiembrie 2013 să fi fost rezultatul conspirării actorilor implicaţi în tranzacţie (BCR, Broker Cluj, Depozitar, Bursa, eventual ASF) şi despre care spune că ar putea constitui un "grup infracţional organizat".
"Nu cred că putea să facă de una singură toate astea", afirmă şi investitorul căruia i s-au furat 165.500 de acţiuni Antibiotice Iaşi (ATB).
O doamnă căreia i s-au furat acţiuni din portofoliul pe care îl avea la Harinvest ne-a spus că nu este exclus ca Maria Voinea să fi fost cea care a luat decizia acestor tranzacţii, în condiţiile în care îşi aminteşte că în 2008 a făcut pe contul său astfel de tranzacţii neautorizate. "A mers la limita legii",  spune clienta respectivă, care consideră că acţionarii Harinvest sigur ştiau că traderul lor acţionează astfel. Fondul de salariu era constituit în funcţie de volumul tranzacţionat. Existenţa acestui sistem de recompensare în cadrul casei de brokeraj vâlcene a creat tentaţia pentru a face aceste transferuri neautorizate de proprietarii acţiunilor, ne-a mai spus aceasta.

Furtul de acţiuni, sub presiunea mai-marilor pieţei

Povestea zilelor de 14-15 noiembrie, când se spune că au fost realizate 90% din furturile din conturile clienţilor, aşa cum ne-a fost istorisită de păgubiţi, este aceea că vânzările de la desk-ul Harinvest au fost realizate de Maria Voinea sub ameninţări. Cu un corp de control de la ASF în camera alăturată, acesteia i s-a pus în vedere că dacă nu realizează aceste operaţiuni, va fi suspendată, pierderile vor fi date în vileag şi Harinvest va fi închisă. "Nu era de fier", ne-a spus despre Voinea unul dintre clienţii acesteia, care susţine că aceasta a cedat presiunilor.
Avocatul Stoicescu nu ne-a confirmat că reprezentanţi ai ASF se aflau la sediul din Râmnicu Vâlcea al Harinvest, dar susţine, de asemenea, că s-au făcut presiuni asupra clientei sale să facă totul pentru a se realiza decontarea tranzacţiilor pe produsele Harinvest. "Nu putea să facă singură. Este imposibil", ne-a declarat acesta. El a insistat că trebuie urmăriţi banii pentru a se vedea că nu Voinea este cea care a orchestrat vânzările. "De ce ar fi făcut-o?! Nu a avut niciun interes", îşi conchide Stoicescu intervenţia.
Traseul banilor din vânzările acţiunilor furate stârneşte suspiciune pentru o conspiraţie mai largă şi în rândul păgubiţilor. "Sunt lucruri grave la Depozitar şi BCR", ne-a spus unul dintre aceştia.

Un singur om şi aşa o pagubă?

Încă din luna decembrie a anului trecut, Dumitru Laviniu Beze, preşedinte al Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), declarase pentru Curierul Naţional că este greu de presupus că un singur trader să provoace o pierdere de dimensiunea celei de la Harinvest. "Atât de mulţi oameni pierd atât de mulţi bani şi nu este vinovată decât o singură persoană, alături, eventual, de un om de la controlul intern?", spunea acesta
 
 • Currently 4.48/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.5 din 23 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de nelu din bolintin:
  Un singur om si asa paguba? Asa si? Kerviel era sa dea cu Socgen de pamant. Nick Leeson a si reusit sa dea c-o banca de pamant. Nu exista protectie perfecta pentru trading fraudulos. Doar softul care nu te lasa sa faci nimic daca n-ai bani si nici atunci.
  2014-02-12, 09:36:24 (adresa: 109.99.56.*)
 2. de nicolae:
  Domnilor , pentru a stabili cat de vinovata este Mariana Voinea , DC ,ASF , BCR trebuie sa plecam de la o intrebare simpla care a stat si sta la baza codului civil : Qui prodest ( cui foloseste ) ? Deci daca Mariana Voinea vindea actiunile si banii ii transfera catre o ruda ,un prieten , un cunoscut ( asa cum s-a mai intamplat in piata ) atunci vina era exclusiv a doamnei Voinea si nimeni nu mai vorbea de celelate parti implicate . Numai ca de aceasta data banii au ajuns la DC si la BCR sau BRK ( aicivorbimde sumele rezultate din actiunile clientlor sau ale Harinvest ) . Este clar ca ASF -ul sau DC , sau BCR-ul cunosteau faptul ca bani pe care ii primesc provin dintr-o infractiune ( din furt ) . Se incearca sa se motiveze ca ASF-ul " nu era in sediul Harinvest " in acele zile ! Ei si ? Asta schimba cu ceva lucrurile unei presiuni exercitate asupra brokerului ?Pai ce atunci cand SOV l-a santajat pe Ghita ca-l ingroapa in " Dealurile Moldovei " era cu ciocli langa el ? NU . Si totusi instanta l-a condamnat pentru santaj . Intrebarea este : CAND A AFLAT ASF-ul de ceea ce se intampla laHarinvest si ce masuri legale a luat pentru protejarea investitorilor ? Va spun eu : ASF-ul chiar si in 10.12.2013 se prefacea a nu sti ce se intampla la Harinvest desi cunostea situatia inca din 2012 !!! DC ? Clar ca DC cunostea la fel de bine ca isi insuseste niste bani care erau furati ( de la investitori si de la Harinvest ) . BCR -ul ? Stia cel mai bine situatia ba mai mult cred ca BCR-ul avea deja actiunile in contul sau ( drept gaj ) iar in zilele respective doar le-a pus in piata ca si cand le-ar fi pus Harinvest . Ceea ce este intr- adevar surprinzator este afirmatia domnului avocat care " aminteşte că pe contractele sell-out încheiate la Depozitarul Central nu sunt numai semnăturile acesteia, fiecare dintre documente având câte patru semnături (ale Depozitarului, ale Bursei şi ale contrapărţilor BCR şi, respectiv, Broker Cluj). Pai si atunci despre ce mai vorbim ? Chiar nu s-a gasit nici unul dintre cei enumerati ( mai ales DC ) care sa verifice intr-unul din cele 800 astfel de operatiuni daca exista acceptul clientului asa cum prevede legea si sa sesizeze ASF-ul ? Si daca nu a verificat ( desi avea obligatia ) nu este treaba clientilor . Este vina ASF si a DC .
  2014-02-12, 10:25:34 (adresa: 86.122.227.*)
 3. de nicolae:
  Dăianu (ASF), despre Harinvest: Trebuie să combatem frauda." Faceti o mare greseala domnule Daianu ! In cazul Harinvest nu a fost vorba de frauda ! Conform DEX : FRÁUDĂ = Înșelătorie, hoție, act de rea-credință făcut cu scopul de a realiza profituri personale ! Intelegeti ? Am aratat in repetate randuri ca putea fi vorba de " Frauda " daca Mariana Voinea isi insusea banii . Aici insa este vorba de ceva mult mai grav ( constituire de grup infractional ) asa cum rezulta chiar din descrierea dumneavoastra : " ASF nu a lămurit încă întregul scandal în care sunt implicați, pe lângă casa brokeraj vâlceană, BCR, Broker Cluj, Depozitarul Central și chiar ASF." Deocamdata nu stim daca a fost vorba si de santaj ca atunci chiar avem si elementele unei infractiuni de spalare de bani lucru ce trebuie stabilit de DNA .Si acum sa lamurim ce inseamna " frauda " asa cum este prevazuta in legea 297/2004. In cadrul " conturilor globale " admitem ca un broker care este anuntat de un client X sa-i vanda 1000 actiuni FP ( de exemplu ) in loc sa-i vanda actiunile numerotate de la 1la 1000 apartinand respectivului client vinde tot 1000 de actiuni insa numerotate de la 1001 la 2000 care apartin clientului Y . Evident ca brokerul i-a " fraudat " contul lui Y insa poate remedia greseala intrucat are cantitatea de actiuni la clientul X si astfel face reglarea . De aceea Legea 297 sanctioneaza cu contraventie " frauda " altfel este de neconceput ca legiuitorul sa sanctioneze contraventional furtul de instrumente financiare cum incearca sa spuna ASF -ul .
  2014-02-12, 12:34:51 (adresa: 86.122.227.*)
 4. de XXX:
  Dle Nicolae, aveti mare dreptate cu faptul ca trebuie cautat cui au profitat vanzarile actiunilor clientilor Harinvest. Mai mult, ar trebui sa se cerceteze cum au santajat cei de la BCR, Broker si care or mai fi fost creditorii aia nemernici pe angajatii Harinvest, precum si angajatii ASF. Daca va uitati cui au folosit presiunile angajatilor ASF veti vedea ca nu acestei autoritati ci creditorilor mafioti din BCR si Broker pentru ca e limpede ca tot ei au intervenit la angajatii ASF, din moment ce ei au incasat sumele furate. Angajatii bancii au actionat mai rau ca Vantu... nu doar ca au amenintat, dar i-au trimis pe cei de la ASF sa preseze victimele ca sa le dovedeasca pe viu ca amenintarile sunt cat se poate de reale. Daca pagubitii nu ajung cu actiunea penaa pana la angajatii BCR infractorii si-au atins scopul, adica si-au incasat banii lucrând in stil mafiot, obligând victimele sa vanda averea celor care au avut incredere in Harinvest. Angajatii ASF sunt doar complicii celor din banca... adevaratii infractori sunt in BCR si orice procuror care a inteles ceva din scoala ar trebui sa-si dea seama de asta. Insa la cat de mari sunt manipularile de la noi nu m-ar surprinde sa apara un Colombo asa mai nepriceput si sa-i lase pe pagubiti cu ochii-n soare. Daca ancheta se limiteaza la a cauta vinovatul in SSIF sau ASF e clar ca hotii sunt mai influenti in tara asta.
  2014-02-28, 15:15:50 (adresa: 188.26.138.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

Avem numai de invatat de la Marea Franta care a fo ...
Evaluarea Națională: Elevii de clasa a VI-a susțin prima probă

In al WW II toti militarii au purtat la bandulier ...
Rusia: Un tir cu patru rachete intercontinentale Bulava a reuşit în Marea Albă

chiria au platit-o? ...
Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Opinii

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

Turism

IT&C

Transporturi

Retail

Auto

Real estate

Extern

Gadgeturi