Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Cronica unui meci de ping-pong cu acţiuni furate

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-02-10

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


În septembrie - noiembrie 2013, BCR şi Harinvest au schimbat între ele şi de peste 10 ori aceleaşi pachete de acţiuni la opt emitenţi fără autorizarea proprietarilor
Aceste schimburi cu acţiuni furate au sporit artificial volumele de la dublare până la de 68 de ori mai mari, iar în unele cazuri preţurile au fost aruncate în sus cu 100% sau 300%
ASF anchetează acest caz cu suspiciunea de manipulare a pieţei, iar singura explicaţie plauzibilă este că aceste tranzacţii au fost făcute pentru a masca insolvabilitatea Harinvest


Na-ţi-o ţie, dă-mi-o mie! Aşa au plimbat prin piaţă BCR şi Harinvest în toamna anului trecut pachete de acţiuni la opt emitenţi de la cota BVB şi de pe segmentul Rasdaq în nişte mişcări care nu au explicaţii prin prisma unui comportament corect de piaţă. Mai grav, aceste titluri erau furate, au fost înstrăinate de la desk-ul Harinvest fără autorizarea proprietarilor lor. Frauda de la casa de brokeraj vâlceană care s-a soldat cu pagube de aproximativ 20 milioane lei, dintre care 9,44 milioane lei furturi din conturile clienţilor, a fost anticipată, aşadar, de aceste tranzacţii suspecte cărora Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu le-a răspuns în timp real.
Volumele au fost sporite artificial pe respectivii emitenţi pe care s-au realizat în piaţa regular rulaje de 17 milioane lei numai între BCR şi Harinvest, potrivit unei reconstituiri a book-ului casei de brokeraj vâlcene, acestora adăugându-li-se operaţiuni sell-out în oglindă de o valoare comparabilă, au declarat pentru Curierul Naţional surse din piaţa de capital.
Harinvest muta acţiunile pe contul Harinvest în sistemul post-tranzacţionare prin operaţiuni sell-out, după care BCR punea la două zile acelaşi pachet la vânzare în piaţa reglementată de unde era cumpărat... de Harinvest. Apoi mişcarea era reluată, iar şi iar, în multe zile tranzacţiile dintre cele două entităţi reprezentau până la 90-100% din totalul rulajelor pe respectivii emitenţi. Nimeni nu acumula şi nimeni nu descărca, iar singura explicaţie plauzibilă este aceea că respectivele schimburi se realizau pentru ca între executare şi decontare să se simuleze existenţa de cash pe bilanţurile Harinvest astfel încât aceasta să nu intre în default pe poziţiile iniţiate pe produsele structurate emise de Erste şi în care era contraparte cu BCR.
Tranzacţiile dintre BCR şi Harinvest au transmis semnale false în piaţă, rulajele pe unii dintre cei opt emitenţi sporind de la 100% până la de 68 de ori, în timp ce aceste volume ieşite din scară au antrenat explozii şi la nivelul cotaţiilor. Că aceasta ar constitui o manipulare de piaţă, o putem înţelege şi din faptul că în cel puţin patru cazuri pe care Curierul Naţional le-a putut documenta, acţionari ai respectivelor companii au dorit să îşi înstrăineze la rândul lor pachetele urmărind cotaţiile şi volumele din piaţă care transmiteau informaţia că este un interes sporit pe acei emitenţi.

ASF a reluat ancheta. Cât de repede ajunge la BCR?

ASF sancţionase Harinvest încă din luna decembrie a anului trecut,  pentru tranzacţiile sale derulate în intervalul 1 septembrie - 15 noiembrie 2013 pe emitenţii Univers SA (UNVR), TMK Artrom Slatina (ART), Antibiotice SA Iaşi (ATB), Upet SA Ploieşti (UPET), Boromir Prod SA Buzău (SPCU), Artego SA Târgu Jiu (ARTE), Cemacon SA Zalău (CEON) şi Imotrust SA Arad (ARCV). Contrapartea BCR nu era însă menţionată în acele decizii ale Autorităţii. 
Potrivit unor informaţii obţinute de ziarul nostru, ASF a reluat ancheta la sfârşitul săptămânii trecute, iar cel puţin unul dintre investitorii ale căror acţiuni furate au fost schimbate între BCR şi Harinvest a fost invitat vineri pentru a depune mărturie în acest caz.

De la produse structurate la produse furate

Încă dintru început în piaţă a existat supoziţia că operaţiunile sell-out derulate între Harinvest şi contrapărţile sale pe produse structurate, BCR şi SSIF Broker Cluj, care s-au ridicat în numai un an şi jumătate la 175 milioane lei, au fost iniţiate cu scopul de a rostogoli pierderile şi a se amâna insolvenţa Harinvest. Poziţia societăţii vâlcene ajunsese, însă, într-atât de deteriorată (11,38 milioane lei pierderi în raport cu BCR şi 2,8 milioane lei pierderi în raport cu Broker Cluj), încât pentru mascarea insolvenţei Harinvest a trebuit să se antreneze în astfel de operaţiuni şi cu acţiuni deţinute de clienţi şi pe care le schimbau fără autorizarea proprietarilor.
Din informaţiile pe care le deţinem, de la desk-ul Harinvest s-au iniţiat astfel de operaţiuni cu acţiuni ale Fondului Proprietatea, SIF-uri şi alte titluri lichide. Pentru o serie de acţiuni caracterizate de o lichiditate foarte slabă, aceste tranzacţii succesive nu s-au putut realiza decât găsind o contraparte anume. Suspiciunea existentă în rândul persoanelor păgubite potrivit căreia frauda de la societatea vâlceană s-a săvârşit cu complicitatea BCR este alimentată de aceste tranzacţii pentru care nu găsim, până în acest moment,  explicaţii din perspectiva unui comportament raţional şi corect al investitorului.

Cum să îţi vezi acţiunile furate în piaţă şi să nu ştii că sunt ale tale

Opt tranzacţii în septembrie-octombrie 2013 între Harinvest şi contul de house al BCR cu un pachet de aproximativ 200.000 acţiuni TMK Artrom au condus la volume de 1.545.000 acţiuni în acest interval, ceea ce reprezintă un rulaj cu 50% mai mare decât s-a realizat pe acest emitent în anii 2011, 2012 şi primele opt luni din 2013 la un loc, potrivit datelor bursiere compilate de Curierul Naţional. În aceste cazuri, transferurile cu acţiuni furate ART reprezentau 95%-100% din schimburile pe acel emitent în ziua respectivă.
Ironia este că cel al cărui pachet era tranzacţionat fără autorizare îl vedea în piaţă fără a şti că este al lui. El s-a interesat atunci cine cumpără şi a aflat că achiziţiile sunt realizate de BCR. În consecinţă, a transmis mesaj către BCR că dacă aceştia sunt interesaţi, le face o ofertă de vânzare pentru pachetul său mai bună decât preţurile la care s-au realizat operaţiunile în piaţă. Răspunsul de la BCR a fost acela că banca nu este interesată să acumuleze la Artrom şi că acel pachet este preluat doar ca gaj în contul altor tranzacţii.
Proprietarul pachetului de acţiuni pe care îl furase trader-ul de la Harinvest ştia că un asemenea pachet nu are decât el şi unul dintre SIF-uri şi chiar a întrebat la respectiva societate cum i-a convins pe cei de la BCR să le vândă. Cei de la SIF au spus că ei nu vând, iar omul nostru a crezut că ei îl mint pentru că ştia că numai el mai are un pachet de o asemenea dimensiune. În realitate, era vorba, într-adevăr, de pachetul său, care era furat şi era plimbat prin piaţă între Harinvest şi BCR.

Cum să îţi fie BCR broker fără să ai contract cu el

Acelaşi investitor şi-a văzut mutat pe Rasdaq, pe segmente, pachetul de 8% din capitalul social al Univers SA Râmnicu Vâlcea (UNVR). 11 tranzacţii pe regular însumând 265.890 acţiuni şi 4 deal-uri cu 116.200 acţiuni au reprezentat de şapte ori mai mult decât volumele pe acest emitent din anii 2011, 2012 şi primele opt luni ale lui 2013. Dacă în intervalul amintit schimburile (inclusiv odd-lot) au totalizat 0,72 milioane lei, în schimb, meciul de ping-pong al BCR cu Harinvest din perioada 18 octombrie - 5 noiembrie 2013 s-a ridicat la 10,57 milioane lei, echivalent cu întreaga capitalizare bursieră a UNVR înainte de începerea manipulărilor. Acestea au aruncat şi preţul din zona de 11-15 lei/acţiune la care s-a situat în anii 2011-2013, la un nivel mediu de 24,67 lei/acţiune în intervalul menţionat.
Cel puţin două persoane dintre acţionarii UNVR au sesizat aceste mişcări şi au dorit să vândă, reiese din documentările Curierului Naţional. Ambele şi-au contactat brokerul de la Harinvest pentru a-şi pune ordine de vânzare în piaţă. Maria Voinea, principalul suspect în cazul de fraudă, a refuzat iniţial, motivând că acele tranzacţii sunt cross-uri, nu sunt reale, şi ordinele lor nu vor putea fi executate. În cele din urmă, la presiuni, pachetul de 8% din UNVR a apărut în piaţă. Proprietarul acestuia spune că a aflat ulterior că de fapt ordinul fusese introdus de BCR unde acesta ajunsese între timp. Dacă acest fapt ar fi confirmat de ancheta ASF, aceasta poate constitui un element care să conducă în direcţia unor acţiuni coordonate între bancă şi Harinvest. Menţionăm că după etapa fraudei de la Harinvest acţiunile Univers nu au mai stârnit interesul nimănui, de atunci pe acest emitent înregistrându-se o singură tranzacţie, pe data de 9 ianuarie a.c.


, în valoare de 250 lei.

Pastilă amară pentru piaţa de capital

Tranzacţiile cu acţiuni furate între Harinvest şi BCR pe Antibiotice Iaşi, în număr de 13, s-au ridicat la aproximativ 1,31 milioane lei (2,75 milioane titluri) pentru intervalul 19 septembrie - 11 noiembrie 2013, ceea ce a triplat rulajul zilnic la 22.759 acţiuni, de la 6.923 acţiuni pe zi de la începutul anului şi la data începerii tranzacţiilor menţionate. Mai mult decât atât, în patru zile, rulajele pe ATB dintre Harinvest şi contul house al BCR au reprezentat 90% din volumul zilnic pe acest emitent. Preţul a urcat şi el, de la 0,414 lei/acţiune, la 0,479 lei/acţiune în cele două perioade comparate.
Am vorbit cu deţinătorul celui mai mare pachet de acţiuni ATB înregistrat la Harinvest. El avea 150.000 de acţiuni cumpărate pe 6 iunie 2013, primise la depozitar încă 27.000 de acţiuni în contul majorării de capital derulate de emitent şi mai achiziţionase 23.000 de titluri pe 25 octombrie pentru a completa deţinerea până la 200.000 de acţiuni. În decembrie, a aflat că deşi acţiunile lui sunt prinse încă în portofoliu în scriptele de la Harinvest, 165.500 dintre acestea au fost furate, nemaifiind înregistrate la Depozitar. El ne-a declarat că pentru acest lucru găseşte o mare parte de vină la ASF.

Volume crescute pe Upet... de 68 de ori!

12 schimburi succesive dintre BCR şi Harinvest pe piaţa regular cu acţiuni Upet SA (dintre care 6 au reprezentat 100% din rulajul zilnic pe emitent şi patru 90% din volumul zilnic) au aruncat preţul acestor titluri de la nivelul de 1,12-1,13 lei/acţiune, la niveluri de 2,499 lei/acţiune, 3,468 lei/acţiune şi 4,692 lei/acţiune la care s-au derulat schimburi între cele două entităţi. Dacă în 2013, până la data de 19 septembrie pe acest emitent rulajul mediu zilnic a fost de 548 de acţiuni pe zi, acesta a fost urcat de transferurile dintre BCR şi Harinvest la 37.232 acţiuni pe zi, ceea ce reprezintă o creştere de 68 de ori, acest emitent încadrându-se destul de bine în categoria de manipulare a pieţei atât din punctul de vedere al transmiterii de informaţii eronate privind raportul dintre cerere şi ofertă, cât şi în ceea ce priveşte preţul.
Interesant este că, dacă în cazul altor titluri, ultima tranzacţie pe regular marca o întoarcere a titlurilor pe book-ul Harinvest, în acest caz, ultima operaţiune cu 154.000 de acţiuni fiind derulată pe segmentul sell-out, acţiunile furate au rămas pe contul BCR.

ARTE dispărute

Tot la BCR au poposit şi acţiunile Artego rulate de Harinvest cu banca, pentru ca apoi acestea să nu se mai întoarcă la societatea vâlceană, ci să fie transferate către clienţi ai Confident Invest. Patru tranzacţii cu câte 5.000 de acţiuni ARTE au fost schimbate toamna trecută între cele două entităţi, în ziua de 1 octombrie 2013 acestea reprezentând  95,15% din rulajul zilnic al emitentului. Am vorbit cu o doamnă păgubită la Harinvest şi care şi-a pierdut un pachet de 1.200 titluri ARTE. Aceasta ne-a spus că le achiziţionase în 2008 şi că nu a dat niciun ordin pentru operaţiunile menţionate. În decembrie intenţiona să înstrăineze pachetul pentru că acesta ajunsese aproape de preţul de achiziţie, însă atunci a aflat că acţiunile sunt furate.

Trei emitenţi pentru două zile de ping-pong

În zilele de 4 şi 7 noiembrie 2013 BCR şi Harinvest au realizat tranzacţii pe alţi trei emitenţi. Astfel, au schimbat 380.000 şi respectiv 415.000 titluri Boromir Prod (SPCU), schimburile reprezentând peste 90% din rulajul zilnic al emitentului. Dacă până la acel moment, în 2013 se schimbaseră 5.993 acţiuni pe zi în medie, rulajul a sporit de şapte ori, până la 41.785 acţiuni pe zi în luna noiembrie a anului trecut.
900.000 de acţiuni Cemacon SA Zalău au fost învârtite de două ori în piaţă de BCR şi Harinvest, echivalent cu 71,86% şi, respectiv 81,79% din volumul acelor zile. Aceasta a imprimat o dublare a rulajului zilnic la 61.762 acţiuni, de la 31.094 acţiuni de la începutul anului până în acel moment.
Două tranzacţii cu 1.500.000 acţiuni şi, respectiv 1.922.000 acţiuni Imotrust Arad, reprezentând 74,80% şi 96,70% din rulajul zilnic al emitentului au fost realizate în noiembrie ceea ce a mărit artificial volumul de 13 ori, la 80.493 acţiuni pe zi, de la 6.289 acţiuni pe  zi, în perioadele comparate.

 
 • Currently 4.80/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.8 din 25 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de gogu vasile:
  Bcr mai este broker pe piata de capital dupa asa ceva???
  2014-02-10, 00:07:05 (adresa: 213.233.104.*)
 2. de păgubit de bcr plus harinvest:
  BCR mai e încă broker pe piața de capital .... Ca să vezi cu ce se ocupă BCR în România ! Cât de credibilă mai e această bancă ? Dar ERSTE ? Risc reputațional zice Guvernatorul BNR ! Aș zice începutul unei crize de reputație a BCR ! Oare va rezolva ASF această criză în care BCR se bucură de banii furați de la clienții Harinvest? Remedier ea răului făcut ar trebui să stea pe prim plan și mai puțin amendarea vinovaților!
  2014-02-10, 00:55:55 (adresa: 176.223.37.*)
 3. de Vasile gogu:
  Unde sunt actionarii Harinvest? De ce nu raspund pentru nereguli? Sa le puna sechestru pe bunurile personale pentru neregulile pe care le-au tolerat in firma lor.
  2014-02-10, 09:25:00 (adresa: 82.158.80.*)
 4. de Vasile gogu:
  Unde sunt actionarii Harinvest? De ce nu raspund pentru nereguli? Sa le puna sechestru pe bunurile personale pentru neregulile pe care le-au tolerat in firma lor.
  2014-02-10, 09:36:08 (adresa: 82.158.80.*)
 5. de nicolae:
  Iata domnilor de la " ziarele de specialitate " ce inseamna un articol documentat ! Culmea ironiei : in timp ce Curierul National publica un articol foarte bine documentat in Ziarul Financiar apare un articol in care ASF-ul ne avertizeaza asupra riscurilor pe care le are un investitor ce investeste pe o piata nereglementata ( adica o piata ce nu se afla sub supravegherea ASF ) !!! Domnilor de la ASF va rog putina decenta ! Mai intai prezentati ce " avantaje " au investitorii pagubiti de la Harinvest , cum ii protejeaza ASF-ul , daca le-a fost decontata suma de 20.000 Euro din FCI , cum ASF-ul a reusit sa le recupereze si diferenta de bani furata de intermediari si DC in prezenta ASF-ului si apoi veniti cu astfel de povesti . Deocamdata investitorii trebuie sa stie un lucru clar : diferenta dintre o piata controlata de ASF si o piata nereglementata sta in comisioanele extrem de mari platite catre ASF ( la Harinvest se ajunsese la un comision lunar de 130.000 ron /luna ) !!! Probabil ca acesta era unul din multele motive ce au determinat ASF-ul sa nu ia nici o masura in cazul Harinvest si mai mult sa modifice legislatia astfel incat sa-i avantajeze le infractori .Dar despre modificarea legislatiei in favoarea infractorilor vom discuta cu alta ocazie .
  2014-02-10, 10:12:21 (adresa: 86.122.227.*)
 6. de păgubit de bcr plus harinvest:
  BCR mai e încă broker pe piața de capital .... Ca să vezi cu ce se ocupă BCR în România ! Cât de credibilă mai e această bancă ? Dar ERSTE ? Risc reputațional zice Guvernatorul BNR ! Aș zice începutul unei crize de reputație a BCR ! Oare va rezolva ASF această criză în care BCR se bucură de banii furați de la clienții Harinvest? Remedier ea răului făcut ar trebui să stea pe prim plan și mai puțin amendarea vinovaților!
  2014-02-10, 10:28:18 (adresa: 176.223.37.*)
 7. de ion:
  ha ha ha nici o zi fara harinvest ...asa vom vinde si noi ziaru!
  2014-02-10, 10:43:13 (adresa: 86.124.39.*)
 8. de nicolae:
  Vad ca DNA solicita informatii despre OUG-urile promovate de ASF. Hai ca se apropie si de piata de capital .
  2014-02-10, 11:25:30 (adresa: 86.122.227.*)
 9. de Dan C. Oradea :
  Da , cei vinovati sa raspunda nu doar cu libertatea , sa le fie confiscate toate bunurile pana la acoperirea pagubelor ...tara cu pretentii de Schengen ...justitie de 2 bani !Cazul Mobinvest Oradea se paseaza de la o Curte la alta de 5 ani !Nimeni nu e responsabil pt matrapazlacuri si hotie cu staif ?! Rusine Justitie romana , rusine ASF , rusine BNR , rusine guvern !!! Imi e rusine ca sunt roman !!!Va rog sa publicati comentariul , chiar daca adevarul deranjeaza !
  2014-02-10, 11:41:26 (adresa: 79.117.19.*)
 10. de păgubit de bcr plus harinvest:
  BCR mai e încă broker pe piața de capital .... Ca să vezi cu ce se ocupă BCR în România ! Cât de credibilă mai e această bancă ? Dar ERSTE ? Risc reputațional zice Guvernatorul BNR ! Aș zice începutul unei crize de reputație a BCR ! Oare va rezolva ASF această criză în care BCR se bucură de banii furați de la clienții Harinvest? Remedier ea răului făcut ar trebui să stea pe prim plan și mai puțin amendarea vinovaților!
  2014-02-10, 13:56:47 (adresa: 176.223.37.*)
 11. de leverage:
  Ioane, cind te va da afara bcr si vei ramine somer ratat ce vei face cu ratele de sobolan idiot cu care vei ramane?
  2014-02-10, 14:35:27 (adresa: 82.137.13.*)
 12. de păgubit de bcr plus harinvest:
  BCR mai e încă broker pe piața de capital .... Ca să vezi cu ce se ocupă BCR în România ! Cât de credibilă mai e această bancă ? Dar ERSTE ? Risc reputațional zice Guvernatorul BNR ! Aș zice începutul unei crize de reputație a BCR ! Oare va rezolva ASF această criză în care BCR se bucură de banii furați de la clienții Harinvest? Remedier ea răului făcut ar trebui să stea pe prim plan și mai puțin amendarea vinovaților!
  2014-02-10, 14:53:44 (adresa: 176.223.37.*)
 13. de Alibaba:
  Felicitari pt articol, foarte bine documentat.
  2014-02-10, 21:05:56 (adresa: 5.15.3.*)
 14. de păgubit de bcr plus harinvest:
  BCR mai e încă broker pe piața de capital .... Ca să vezi cu ce se ocupă BCR în România ! Cât de credibilă mai e această bancă ? Dar ERSTE ? Risc reputațional zice Guvernatorul BNR ! Aș zice începutul unei crize de reputație a BCR ! Oare va rezolva ASF această criză în care BCR se bucură de banii furați de la clienții Harinvest? Remedier ea răului făcut ar trebui să stea pe prim plan și mai puțin amendarea vinovaților!
  2014-02-10, 21:07:52 (adresa: 176.223.37.*)
 15. de BNR:
  Cum? cea mai mare si cinstita banca din Romania sa faca acest lucru?...cred ca va inselati...Aceasta banca este Alba ca Zapada,reclama lor si sugereaza acest lucru,ei nu au dobanda abuziva,nu fac tranzactii ilegale...noi,zmeii, suntem rai si dorim sa distrugem sistemul bancar...Va rog,o asemenea stire o sa duca la faliment...BNR faceti ceva ca vine apocalipsa daca se demostreaza ca BCR nu este alba ca zapada si "povestea/reclama" este o minciuna:))...Ponta, va rog, o declaratie asemanatoare:"cauzel e abuzive nu prea sunt abuzive"...nu va lasati intimidat si reactionati: "nu este cea ce pare"...
  2014-02-27, 09:57:39 (adresa: 89.123.67.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

1 bla bla bla ...
FTMB a aniversat 28 de ani de la înființare

1 bla bla bla ...
FTMB a aniversat 28 de ani de la înființare

A controlat cineva vreodata afacerile acestei gog ...
FTMB a aniversat 28 de ani de la înființare

Compania japoneza NIDEC are o cifra de afaceri ame ...
Japonezii de la Nidec au inaugurat în Argeș cea mai mare fabrică de motoare electrice din România.

In sfarsit o veste buna , afacerile militienesti d ...
Târgu Jiu: Investitorii străini se relochează în țări vecine României, din lipsa forței de muncă

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Specializat

Politic

Economie mondiala

Business Style

Actualitate

Transporturi

Auto

Piata farma

Extern

Util