Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Tot ce are de spus BCR despre afacerea Harinvest: Este un incident regretabil

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-02-06

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Unul dintre actorii de primă mărime din afacerea Harinvest - caz de fraudă major din piaţa de capital românească, soldat cu pierderi de aproximativ 20 milioane lei, dintre care aproape 10 milioane lei reprezintă pagube ale investitorilor individuali cărora le-au fost devalizate conturile - răspunde după o îndelungată tăcere. BCR, banca a cărei divizie de brokeraj a fost angajată în tranzacţii cu produse structurate emise de Erste cu SSIF Harinvest din Râmnicu Vâlcea, a trimis pe adresa redacţiei Curierului Naţional o poziţie oficială în cazul Harinvest. Spre dezamăgirea noastră, este una extrem de generală, fără referiri concrete la informaţiile menţionate de noi, fără cifre, fără lămuriri la problemele ridicate în piaţă.
Precizăm că iniţial BCR a declinat să răspundă solicitărilor noastre de a purta un dialog cu o persoană competentă şi autorizată a vorbi din partea băncii, iar trei zile de insistenţe la începutul săptămânii trecute, însumând două e-mail-uri şi peste 20 de telefoane, dintre care la multe nu s-a răspuns, au rămas fără rezultat pentru noi. Acesta este şi contextul în care publicaţia noastră a pus chiar pe prima pagină întrebarea "Ce ascunde BCR în afacerea Harinvest?", însă nici măcar după acest moment nu am primit un punct de vedere din partea băncii asupra celor relatate în articol.
Poziţia comunicată de BCR la începutul acestei săptămâni survine după ce în două articole privind afacerea Harinvest o serie de date de tranzacţionare, de informaţii prinse în deciziile Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi de declaraţii ale unor persoane implicate în caz au ridicat o serie de întrebări legate de rolul BCR în acest caz şi după ce am anunţat că vom publica un articol privind tranzacţii cross derulate între divizia de brokeraj a băncii şi Harinvest în toamna anului trecut.

De ce BCR a permis acumularea unor poziţii cu Harinvest în care pierderile societăţii de brokeraj vâlcene cumulau 13,18 milioane lei? De ce acestea au fost rostogolite timp de mai bine de un an de zile prin sute de operaţiuni sell-out însumând 80,94 milioane lei? A sesizat BCR în acest interval ASF pe măsură ce poziţiile au crescut suspect? De ce BCR a notificat ASF şi Bursa că încetează relaţia cu Harinvest abia pe 13 noiembrie 2013? Care era natura relaţiilor dintre Maria Voinea, principalul suspect pentru furtul acţiunilor, şi Dan Deak, agent de Bursă la BCR? Cum a funcţionat controlul intern al diviziei de brokeraj a băncii în supervizarea operaţiunilor derulate de Deak? Care sunt parametrii şi justificările pentru tranzacţiile dintre Harinvest şi BCR menţionate în deciziile cu numerele 1249 şi 1252 ale ASF din data 19 decembrie 2013 cu acţiuni ale societăţilor Univers SA, TMK-Artrom SA., Antibiotice Iaşi, Upet SA, Boromir Prod, Artego, Cemacon SA şi Imotrust Arad derulate în intervalul 1 septembrie 2013 - 15 noiembrie 2013 şi despre care Autoritatea spune că "pot constitui fapte de manipulare a pieţei"? De ce reprezentanţi ai BCR au lipsit până acum de la întâlnirile convocate la ASF privind cazul Harinvest şi la care au participat persoanele păgubite?
Întrebările de mai sus aşteaptă un răspuns din partea celei mai mari bănci din România în condiţiile în care poziţia oficială primită de la BCR nu expune decât regrete generice pentru ceea ce s-a întâmplat la Harinvest şi chestiuni de ordin general ce pot fi prinse în orice manual privind relaţiile de business sau cod de conduită profesională.

Textul integral trimis de BCR

"Este regretabil că un asemenea incident s-a produs, cu toate că prevenirea şi eliminarea incidentelor ocazionale de fraudă internă s-a dovedit dificilă chiar pe pieţe mai mature. Premisa funcţionării pieţelor de capital şi investiţii financiare este aceea că orice intermediar autorizat acţionează cu bună-credinţă faţă de clienţii săi, respectând standarde stricte de conduită, operare, management al riscului şi control intern al tranzacţiilor. În cazul Harinvest, s-a dovedit că un furnizor profesionist de servicii de brokeraj a încălcat fraudulos aceste norme.
BCR a acţionat în permanenţă respectând cadrul legal şi a pus la dispoziţia autorităţilor de investigare sprijinul său integral. Ca şi participant pe piaţa de capital, banca a acordat şi va acorda suport constant autorităţilor de reglementare în vederea consolidării unor practici şi politici dedicate prevenirii incidentelor de orice fel şi consolidării încrederii participanţilor la piaţă.
Totodată, merită subliniat faptul că produsele de investiţii disponibile pe piaţa din România, precum şi mecanismele de tranzacţionare ale acestora nu pot fi asimilate cu  factorii determinanţi ai unor practici frauduloase. În fapt, niciun participant la piaţă nu poate cunoaşte politica de investiţii a celorlalţi brokeri şi nici capacitatea acestora de informare a clienţilor proprii asupra riscurilor pe care orice tip de investiţie în instrumente financiare o presupune. Mai mult, fiecare intermediar din piaţă este responsabil faţă de clienţii săi pentru produsele şi serviciile pe care le oferă, inclusiv pentru caracterul potrivit al acestora raportat la profilul investiţional al clienţilor, precum şi pentru păstrarea în siguranţă a produselor aflate în portofoliul clienţilor săi"
 
 • Currently 4.71/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.7 din 14 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de gogu vasile:
  Pai daca e regretabil ca bcr are frauda interna sa puna banii din 13-15 noiembrie si sa elimine regretul. Oricum vor pune mai mult in viitor
  2014-02-06, 00:42:26 (adresa: 86.125.48.*)
 2. de ps:
  cercetati, si ajungeti la lungu veronel.
  2014-02-06, 07:32:52 (adresa: 86.126.123.*)
 3. de păgubit de bcr:
  O poziție total neadecvată, copilărească chiar ! Nu se pricep să gestioneze o criză! Cățeluș cu părul creț! Tot se jură că nu fură! Dar l-am prins cu rața-n gură! Traducere! Se judecă cu Imobiliare Muntenia! Zice că nu fură dar dă afară un angajat pt încălcarea procedurilor interne în relația cu Harinvest ? BCR îți dai seama că te văd toți vinovat ?
  2014-02-06, 08:25:42 (adresa: 176.223.37.*)
 4. de romanu1:
  ...lungu veronel e cappo di tuttu cappi de la harinvest!!...in 2013 a luat imprumut de la bcr 3 milioane de euro in conditiile in care fiind administrator la harinvest tocmai bcr a usurat harinvestul de actiunile clientilor si bani si imediat ai da credit bcr de 3 miloane sa asi faca parc voltaic in judetul sibiu???e cusuta rau cu ata neagra... nu alba. relatia dintre administratorul harinvest veronel lungu si cei de la bcr!!!diccot ce face mai traieste sau se ocupa doar cu gainarii ???
  2014-02-06, 08:30:11 (adresa: 86.122.228.*)
 5. de gica din poplaca:
  Au si ei dreptate...Nu poti sa stii ce intentii sunt in spatele tranzactiilor, daca e frauda, daca e stop-loss daca e altceva. Singura protectie este banul din cont. Vrei sa cumperi sa vinzi, pai trebuie sa ai ce. Scurt. Restul e treaba ta cum ii faci praf. Dar cine a riscat pe derivate a fost descoperit in marja iar asta nu mai era treaba BCR. SVM-ul care a aprobat tranzactiile are prima vina. Aia trebuie sadea banii inapoi clientilor. In fiecare SVM e cate un Kerviel latent.
  2014-02-06, 12:21:42 (adresa: 109.99.56.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Bacovia,din regatul cel bacovian ...
Noi dezbateri la Codul de procedură penală şi legea privind organizarea judiciară

Nu mai este nicio indoiala. Romanii s- au convins. ...
Noi dezbateri la Codul de procedură penală şi legea privind organizarea judiciară

Ilie una cu Alah,mai baga ...
Cutremur puternic luni dimineață: Cel puțin trei persoane au murit și peste 100 au fost rănite

PROBA e mama justiţiei. Cine frânează şi ASCUN ...
Noi dezbateri la Codul de procedură penală şi legea privind organizarea judiciară

COLUMBIA 8 DUMNEZEU 8; COLUMBIA 16 Iisus Hristos 1 ...
Noul președinte al Columbiei, Ivan Duque, și-a anunțat drept prim obiectiv «corectarea» acordului cu gherilele FARC

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

Auto

Curierul contabilului

Extern

Gadgeturi