Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Ce ascunde BCR în afacerea Harinvest?

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)Foto: Mediafax - Theodor Pană

Data adaugarii: 2014-01-30

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


În relaţia cu BCR, Harinvest a realizat pierderi de 11,38 mil. lei, însă pluteşte o tăcere suspectă în privinţa relaţiei dintre cele două entităţi
Sursele informate contactate de Curierul Naţional au spus că banca a fost un complice important fără de care paguba ar fi fost de zece ori mai mică
Până acum, nicio instituţie oficială nu a lămurit rolul celei mai mari bănci din România în acest caz, iar BCR a refuzat să răspundă întrebărilor noastre pe această temă


Un scandal cu furt de acţiuni şi pagube de 20 milioane lei, cel izbucnit la casa de brokeraj vâlceană Harinvest la finalul anului trecut, pare a ajunge şi în ograda celei mai mari bănci din România. BCR - contrapartea cea mai importantă pe tranzacţiile bursiere în care Harinvest a realizat pierderile pe care a încercat apoi să le acopere din prăduirea clienţilor - a reuşit să rămână în planul secund până în momentul de faţă. Nici Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), nici Bursa, nici Depozitarul Central şi nici analişti independenţi din piaţă nu au lămurit, până în prezent, rolul băncii în frauda de la Harinvest, iar reprezentanţii acesteia au încercat să se ţină departe de subiect.
Cazul Harinvest ajunge, însă, şi la BCR, entitate la care ASF a derulat în prima parte a acestei luni o anchetă, care a fost deja finalizată, potrivit unor surse din piaţa de capital, însă al cărei raport nu a fost încă publicat. De asemenea, la prima dintre întâlnirile avute de supraveghetori cu reprezentanţii investitorilor păgubiţi de la Harinvest, au fost mai multe persoane care au simţit lipsa unor oficiali ai BCR, ca parte implicată în tranzacţii pe care au rezultat pierderi de 11,38 milioane lei pentru Harinvest, mai mari decât furtul de 9,44 milioane lei din activele clienţilor.
Rostogolind timp de mai bine de un an de zile poziţii pierzătoare ale Harinvest pe produsele structurate emise de Erste Bank, BCR a lăsat loc adâncirii pierderilor până la un punct de la care acestea nu puteau fi acoperite de casa de brokeraj, ceea ce a creat contextul în care conducerea societăţii a devalizat conturile clienţilor. Contactaţi repetat de Curierul Naţional în ultimele trei zile, reprezentanţii BCR au refuzat să răspundă întrebărilor noastre legate de acest caz.

Izbucnit la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, scandalul furtului de active de la SSIF Harinvest a luat prin surprindere piaţa şi presa. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) însăşi pare a fi fost pusă pe picior greşit. Dacă era însă o entitate care nu ar fi trebuit să fie surprinsă de incapacitatea de plată a micii case de brokeraj vâlcene, aceea era BCR, contraparte a acesteia pe poziţii consistente cu produse structurate încă din anul 2012. Prin însăşi natura sa, unul dintre principalele atribute ale unei bănci este identificarea riscului de default al unui partener. În mod normal, BCR ar fi trebuit să aibă expertiza necesară pentru a realiza că Harinvest nu îşi poate onora obligaţiile în tranzacţiile cu care era prinsă în contraparte şi să închidă poziţiile încă din 2012.
Rostogolind contractele prin 798 de operaţiuni sell-out, însumând 175,07 milioane lei, BCR şi cealaltă contraparte, SSIF Broker Cluj, au permis înzecirea pierderilor societăţii vâlcene până la 20 milioane lei, după ce, în toamna lui 2012, acestea se cifrau la numai 2 milioane lei, a atras atenţia pentru Curierul Naţional Silviu Antonescu, cel care îşi reprezintă familia, unul dintre acţionarii Harinvest, în demersurile de recuperare a pagubelor.

Cât de departe merg rezultatele anchetei ASF?

Perpetuarea poziţiilor pierzătoare până la un punct în care conducerea Harinvest a trecut la devalizarea conturilor propriilor lor clienţi, a stârnit întrebarea din piaţă cum de BCR putea să nu-şi fi dat seama că propria sa contraparte era în pericol de default. Suspiciunile sunt ridicate şi în rândul persoanelor păgubite, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a derulat, la rândul ei, o anchetă la BCR, în prima parte a acestei luni, având ca obiect tranzacţiile băncii cu Harinvest. Investigaţia a fost deja finalizată, au declarat pentru Curierul Naţional surse din piaţa de capital, însă nu ştim când un raport pe această temă va fi publicat de instituţie. Autoritatea a convocat pentru astăzi o întâlnire cu reprezentanţii persoanelor păgubite.
La una dintre întâlnirile precedente, din data de 9 ianuarie a.c., la care au participat reprezentanţi ai ASF, ai Bursei, ai Depozitarului Central, Grigore Chiş, în calitate de director la SSIF Broker, şi reprezentanţi ai persoanelor păgubite, în mai multe rânduri au fost întrebări de ce nimeni nu este prezent din partea BCR. Atunci atât Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii, cât şi Ciprian Copariu, director adjunct al Direcţiei Supraveghere Tranzacţii şi Emitenţi a ASF, au afirmat că se află o anchetă în curs la BCR. Surse din piaţa de capital ne-au spus că, în alt context, reprezentanţi ai Autorităţii au spus că era imposibil ca aceste relaţii contractuale îndelungate între BCR şi Harinvest să nu lase urme la nivelul hârtiilor înregistrate în bancă.
Silviu Antonescu spune că investigaţia în cazul Harinvest pur şi simplu nu se poate opri la casa de brokeraj vâlceană, frauda fiind posibilă doar prin existenţa a mai multor slăbiciuni la nivelul lanţului de tranzacţionare. "Harinvest nu a jucat singură tenis la perete; a jucat cu un alt jucător, a avut un arbitru de linie în ASF şi mai mulţi copii de mingi (BVB, Depozitarul Central)", ne-a declarat acesta, subliniind că în acest context nu se poate pune verdictul cel mai simplu "Mortu-i de vină!", care să lase Harinvest ca unic vinovat.
El pune la îndoială decizia BCR de a rostogoli aceste poziţii pentru o perioadă atât de îndelungată. "Finalitatea era destul de clară. Era un bulgăre care se rostogolea la vale şi devenea din ce în ce mai mare", a mai spus Antonescu.
Operaţiuni de 175 mil. lei, semnate de simpli agenţi de Bursă
La întâlnirea dintre păgubiţi şi reprezentanţii ASF, Dumitru Beze, preşedinte al Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), a ridicat problema dacă cele 798 de operaţiuni sell-out au avut un caracter legal.
Cristian Agalopol, preşedinte al Depozitarului Central, instituţie unde de asemenea se desfăşura o anchetă, a afirmat atunci că nu poate oferi pe loc un răspuns şi că va reveni ulterior cu o poziţie conturată.
Obiecţia ar fi legată de faptul că tranzacţiile sell-out sunt de natură corectivă şi excepţională, iar frecvenţa lor ar trebui să fie mai mică decât volumul de 175 milioane lei rulat în mai puţin de doi ani de Harinvest.
De asemenea, s-a ridicat întrebarea dacă aceste tranzacţii, fiind excepţionale, pot fi făcute din partea unui simplu agent de Bursă. Contractele de acest tip sunt semnate din partea Harinvest, de Maria Voinea, ASIF, şi din partea BCR de către Dan Deak, ASIF. Antonescu a pus problema dacă nu ar fi trebuit să fie cineva din conducerea executivă a casei de brokeraj şi respectiv a diviziei de pieţe de capital a băncii să fi fost cel care să îşi fi pus semnătura pe acele tranzacţii având caracter special.

Dovezile de "bărbăţie" ale celor de la BCR

Acesta este unul dintre aspectele pe care Curierul Naţional a dorit să le abordeze într-o discuţie cu o persoană competentă şi autorizată a vorbi din partea BCR şi pe care am solicitat-o încă de luni dimineaţa departamentului de comunicare al băncii. Două e-mail-uri şi peste 20 de telefoane nu au fost suficiente pentru a obţine o poziţie din partea băncii. Abia ieri după orele prânzului ni s-a comunicat, într-un final, că BCR nu doreşte să se exprime în niciun fel asupra subiectului.
Frica de a aborda tranşant cazul Harinvest pare a fi contagioasă la cea mai mare bancă din România. Interesant este că Lucian Anghel, prezent în calitate de preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti, la discuţia din 9 ianuarie a.c. de la ASF privind Harinvest, a părăsit sala în momentul în care discuţiile au ajuns la BCR. Nu ştim dacă este o coincidenţă sau dacă domnia sa a vrut să evite o situaţie delicată în care era pus având în vedere că ocupă în acelaşi timp poziţia de preşedinte al BCR Pensii şi timp de mai mulţi ani a fost economist-şef al BCR. Episodul devine relevant abia în condiţiile în care vedem că instituţia de credit fuge de orice comentarii legate de subiect.

Parcul de "maşini furate" al BCR

Multe dintre deciziile BCR în cazul Harinvest sunt, într-adevăr, greu de explicat prin prisma unui comportament de piaţă normal sau al unor judecăţi de bună-credinţă. Antonescu a oferit o parabolă a maşinii furate pentru a explica ce s-a întâmplat cu operaţiunile de sell-out succesive. "E ca şi când eu aş fura o maşină, dumneavoastră aveţi un parc auto - în cazul de faţă BCR - eu vin dimineaţa, vând maşina. De aceşti bani îmi închiriaţi o maşină, după care seara vin şi răscumpăr maşina. A doua zi, vin şi vând aceeaşi maşină. A treia zi vin şi vând din nou aceeaşi maşină. Nu cred că putem vorbi de bună-credinţă şi de o acţiune care putea fi întreprinsă de un singur jucător", a spus Antonescu.

Cea mai mare bancă din România, implicată în tranzacţii cross cu acţiuni furate?

O astfel de "maşină furată" a fost pachetul de acţiuni deţinut de familia lui Antonescu la Artrom SA Slatina (ART), schimbat fără autorizarea proprietarilor legali de conducerea Harinvest în tranzacţii "cross" cu BCR, au declarat pentru Curierul Naţional surse din piaţa de capital. Potrivit acestora, scopul transferurilor cu pachetul de acţiuni furate între Harinvest şi BCR era acela de a da senzaţia că există cash disponibil pe bilanţurile societăţii de brokeraj vâlcene.
Deciziile cu numerele 1249 şi 1252 ale ASF din data 19 decembrie 2013 în care se aplică sancţiuni unor conducători ai Harinvest menţionează tranzacţii cu acţiuni ale societăţilor Univers SA, TMK-Artrom SA., Antibiotice Iaşi. Upet SA, Boromir Prod, Artego, Cemacon SA şi Imotrust Arad derulate în intervalul 1 septembrie 2013 - 15 noiembrie 2013 şi despre care se spune că "pot constitui fapte de manipulare a pieţei". Nu ştim cine este contrapartea în aceste tranzacţii pe toate acţiunile, însă în cazul Artrom informaţiile obţinute de Curierul Naţional spun că tranzacţiile cross s-au realizat cu BCR.

Cât de confortabil stă BCR pe banii încasaţi din vânzarea acţiunilor furate?

Este interesant de urmărit când vor veni răspunsuri de la BCR, dar şi care vor fi concluziile investigaţiei derulate de ASF la cea mai mare bancă din România. Rostogolirea pierderilor de la Harinvest permisă de BCR şi SSIF Broker Cluj a dat timp conducerii disperate a Harinvest să intre peste conturile clienţilor, însă nici până acum nu ştim care este partea de vină a BCR şi cât de departe a mers complicitatea dintre cele două entităţi.
Oricum, ideea că un singur director, un trader şi cineva de la controlul intern al unei case de brokeraj periferice pot cauza pagube de 20 milioane de lei, dintre care 9,44 milioane lei pierderi ale clienţilor rezultate din furtul de acţiuni, ar fi înspăimântătoare. Antonescu este printre cei care nu cred că Harinvest putea fi singurul vinovat. "Follow the money (să urmărim banii), să vedem înainte de toate cine a câştigat", ne-a declarat acesta
 
 • Currently 4.71/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.7 din 28 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de anonim:
  BCR angajeaza casa de avocatura cunoscuta NNDKP si scapa cu ajutorul autoritatilor...
  2014-01-30, 07:16:49 (adresa: 82.137.14.*)
 2. de nicolae :
  Foarte corect surprins ce s-a intamplat la Harinvest. Totusi trebuie adaugat un lucru : ASF-ul era in sediul Harinvest cand s- a operat 80% din furt ceea ce ma duce cu gandul ca de fapt totul s-a facut sub santaj . ASIF Mariana Voinea avea una din variante : fie proceda la vanzarea actiunilor BVB detinute de Harinvest cum i s-a sugerat de catre DC care trebuia sa-si recupereze cei 500.000 euro folositi din fondul de compensare fie era " parata " la echipa de control de la ASF care " intamplator "era in camera alaturata.
  2014-01-30, 08:56:29 (adresa: 86.126.101.*)
 3. de nicolae:
  Deci la ora actuala toti actorii din piata ( DC , BCR , BRK , ) si-au recuperat banii lasand in urma 200 investitori fara bani si fara actiuni dar si un Harinvest devalizat ( fara actiunile BVB , fara fond de rezerva si fara capital social ) .Desi se preface a nu fi avut cunostinta de acest caz ASF-ul a cunoscut situatia de acum un an . Mai mult asa cum am precizat ASF-ul era in sediul Harinvest . ASF-ul are un singur "obiect de activitate " : protejarea investitorilor impotriva celorlalti actori din piata ( DC , BVB , BRK , BCR ) . In aceste conditii apare o intrebare : cum a permis ASF-ul recuperarea banilor de catre ceilalti jucatori din piata din banii investitorilor ?
  2014-01-30, 10:58:22 (adresa: 86.126.101.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

Avem numai de invatat de la Marea Franta care a fo ...
Evaluarea Națională: Elevii de clasa a VI-a susțin prima probă

In al WW II toti militarii au purtat la bandulier ...
Rusia: Un tir cu patru rachete intercontinentale Bulava a reuşit în Marea Albă

chiria au platit-o? ...
Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Specializat

Politic

Economie mondiala

Actualitate

Transporturi

Auto

Curierul contabilului

Real estate

Extern

Util

Gadgeturi