Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Marile bănci americane, mai riscante decât fondurile "vultureşti"

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-01-24

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Paul Singer, şeful unuia dintre cele mai cunoscute fonduri "vultureşti", afirmă că băncile de pe Wall Street operează cu efecte de pârghie de zece ori mai mari decât entităţile pe care le conduce
Cel mai mare acţionar de la Fondul Proprietatea mai spune că marile corporaţii bancare americane nu sunt mai sigure decât în 2008 şi sunt vulnerabile în faţa viitoarei crize financiare


Miliardarul american Paul Singer, şef al fondurilor Elliott, cel care în pieţele internaţionale are reputaţia unui "vultur" pentru cum urmăreşte obţinerea de câştiguri din consumarea "cadavrelor" financiare rezultate din creditarea greşită, a lansat zilele acestea o teză cutremurătoare: marile grupuri bancare americane operează cu niveluri de risc mai ridicate decât compania sa, tradiţional inclusă în categoria investitorilor aventurieri.
Singer, care prin companiile Manchester Securities Corp. şi Beresford Energy Corp. controlează peste 15% din Fondul Proprietatea, apreciază că această fragilitate extremă a băncilor induce vulnerabilitate sistemului financiar pe care nu îl vede ca fiind mai sigur decât în 2008, în momentul căderii gigantului Lehman Brothers. "Nu cred că sistemul financiar şi pieţele sunt mai sigure; nu cred că băncile sunt sigure", a declarat miercuri magnatul american într-o dezbatere în cadrul Formului Economic Mondial de la Davos.
Tema discuţiei respective a fost exact aceasta, dacă sistemul financiar şi băncile sunt acum mai sigure decât în vârful crizei financiare, iar Singer s-a regăsit în tabăra celor care văd pericolele persistând în pieţe. Faptul că s-au îmbunătăţit parametrii unor bănci sau că s-au realizat jumătăţi de paşi ai factorilor de decizie nu înseamnă foarte mult, iar sistemul financiar încă este predispus următoarei crize financiare.

Un joc periculos cu levierul

Din anul 2008 s-au elaborat mii de pagini de reglementare, dintre care unele au fost în direcţia corectă, iar altele în direcţia greşită. Totuşi, principalul neajuns al crizei financiare precedente, efectul de pârghie cu care operează instituţiile financiare, nu a fost redus. De asemenea, opacitatea cu care operează băncile nu s-a schimbat deloc. Aşa se face că nici acum, investitorii nu ştiu cu adevărat ce se află pe bilanţul unei bănci.
În anul 1991, înainte de explozia invenţiilor financiare, raportul dintre activele băncilor şi cel al capitalurilor proprii era de 15 ori, pentru ca în 2007 acesta să urce la un echivalent al activelor reprezentând de 30 de ori capitalurile proprii. Problema este că multe dintre aceste expuneri erau pe produse derivate, ele însele pe levier.
Fenomenul expunerilor pe derivate s-a agravat de la precedentul episod de criză. Astfel, la nivel agregat, în trimestrul al treilea al anului 2013, valoarea noţională a derivatelor este cu 30% mai mare decât în trimestrul al treilea din 2008, cel în care a căzut banca americană de investiţii Lehman Brothers. Acum raportul dintre active şi capitalurile proprii din sistemul financiar american nu este numai de 15 ori, ci, având în vedere expunerea pe derivate, poate fi de 40 de ori sau chiar de 60 de ori.
"Este mult prea mult", spune Singer, adăugând că marile corporaţii bancare de pe Wall Street operează cu efecte de levier de 10 ori mai mari decât cele ale fondurilor sale, ele însele cunoscute pentru riscul ridicat cu care operează.

Nici băncile nu ştiu cu ce foc se joacă

Dincolo de pericolul intrinsec al extinderii masive a bilanţurilor băncilor prin includerea în acestea a unor active financiare şi a unor instrumente derivate, mai este şi acela al faptului că managementul instituţiilor de credit ar putea să nu ştie cum să manevreze aceste uriaşe fonduri de hedging.
Singer nu este de acord că băncile ar înţelege riscurile cu care operează. Dacă privim cu încetinitorul criza din 2008, continuă acesta, o serie de mari instituţii financiare şi-au dat seama că nu au nicio idee despre caracteristicile şi riscurile pe care le au invenţiile lor, produse structurate incluse în bilanţuri. Au realizat, în curând, că zeci de miliarde de dolari plasate în astfel de instrumente, având rating "AAA", pot ajunge să se vândă cu 20 de cenţi la dolar.
Un alt aspect îl reprezintă dimensiunea poziţiilor care la un moment dat au fost prea mari pentru lichiditatea existentă în sistem. Aceasta a generat o cascadă de tranzacţii neaşteptate cu aceste instrumente, accelerând coborârea preţurilor lor.

Nu ştim unde au împins pieţele băncile centrale

Sunt şi alţi factori pentru care sistemul financiar este nesigur. Astfel, programele de injecţii de lichiditate ale băncilor centrale au distorsionat pieţele de bonduri unde acestea au realizat achiziţii semnificative. Acum nu ştim dacă atunci când va apărea mişcarea de revers, iar băncile centrale vor încerca să îşi reducă bilanţurile vânzând activele financiare cumpărate în ultimii ani, vor apărea bulversări moderate, dacă nu vor fi deloc bulversări sau dacă nu vom avea chiar vânzări în cascadă şi schimbări intense şi abrupte de preţuri ale acţiunilor şi bondurilor.

Cine ne mai salvează la următoarea criză financiară?

Consensul din pieţe este acela că în 2008 griparea sistemului financiar global a fost evitată prin intervenţia statelor. Acum, însă, calitatea creditului suveran însăşi este sub semnul întrebării. Nu ştim dacă la declanşarea crizei financiare ultima linie de apărare vor fi titlurile de stat şi nici dacă acesta va fi un refugiu eficient.
Singer apreciază că, în prezent, garanţia statelor, şi implicit subvenţia, este intactă, dar nu se ştie cum ar arăta sistemul financiar fără acest sprijin. Abia acest angajament al autorităţilor îi derutează pe investitori în a evalua corect în ce măsură băncile ar putea rezista singure următoarei crize financiare.
La sfârşitul dezbaterii amintite de la Davos, miliardarul american s-a aflat în tabăra pierzătoare, 61,7% din auditoriu considerând că instituţiile financiare sunt mai sigure decât în 2008, în timp ce numai 38,3% din cei prezenţi au răspuns că acestea sunt la fel de nesigure sau chiar mai puţin sigure decât în momentul căderii Lehman Brothers. "Renumăraţi, vă rog!", a glumit "vulturul" de la Fondul Proprietatea
 
 • Currently 3.89/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.9 din 9 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
  Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

  Avem numai de invatat de la Marea Franta care a fo ...
  Evaluarea Națională: Elevii de clasa a VI-a susțin prima probă

  In al WW II toti militarii au purtat la bandulier ...
  Rusia: Un tir cu patru rachete intercontinentale Bulava a reuşit în Marea Albă

  chiria au platit-o? ...
  Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

  multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
  Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  IT&C

  Transporturi

  Auto

  Extern

  Util

  Gadgeturi