Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Păpuşarii de la FP încep să iasă la iveală

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2011-06-16

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


O companie britanică despre care surse din piaţă spun că este instrumentul Franklin Templeton a anunţat ieri, brusc, deţinerea a 5,85% din acţiunile Fondului
Participaţia include şi warrant-uri emise de UniCredit Ţiriac Bank, dar este echivalentul a 25% din cumpărările nete de la listare
Franklin Templeton a preferat să stea în umbră şi a negat că face jocurile, deşi tranzacţiile pe acţiunile Fondului indicau asta


O raportare care a venit surprinzător ieri în piaţă arată că nu mai puţin de 5,85% din acţiunile Fondului Proprietatea sunt deţinute de o companie financiară britanică. City of London Investment Management Company Limited  controlează un pachet de 134,08 milioane de acţiuni şi un număr de 668.200 de warrant-uri, fiecare dintre acestea fiind convertibil în 1.000 de titluri, potrivit unui anunţ FP transmis Bursei şi preluat de Mediafax.
Analistul financiar Radu Ciofu, analist financiar, fondator şi administrator al web-site-ului profitbursier.ro, a declarat ieri pentru Curierul Naţional că societatea britanică reprezintă vehiculul financiar despre care în piaţă se spunea că ar fi fost folosit de Franklin Templeton, administratorul unic al Fondului, pentru a susţine cotaţia. El a arătat că această companie financiară nu a realizat raportări graduale, deşi este clar că acumulările s-au realizat în câteva luni de zile. Ciofu consideră că entitatea respectivă a fost cumpărătorul care a apărat cotaţia la nivelul de 0,6 lei/acţiune în primele săptămâni după listare.
Raportarea vine să confirme afirmaţiile unor reprezentanţi din piaţă care au declarat la începutul anului pentru publicaţia noastră că interesul pentru acţiunile FP este mai degrabă simulat, iar cumpărările sunt realizate de vehicule financiare afiliate Franklin Templeton. Compania americană a negat aceasta, deşi maniera de tranzacţionare semnala în mod clar că era vorba de o entitate unică ce apăra cotaţiile.
Este interesant că totalul deţinerilor de 806 milioane acţiuni FP ale companiei City of London echivalează cu 25% din volumul de 3,22 miliarde titluri schimbate de la listarea Fondului şi până la raportarea companiei britanice. Deşi potrivit unor surse din piaţă o parte din cumpărări au fost realizate în piaţa gri, iar warrant-urile au fost emise înainte de listare, tabloul care înconjoară Fondul Proprietatea rămâne acela al unei societăţi pe care jocurile sunt făcute de un cartel restrâns de companii financiare grupate în jurul Franklin Templeton şi a unor consorţii bancare locale.

Semnele de întrebare au apărut chiar din prima zi de la listare

Această percepţie a existat de la început printre anumiţi participanţi la piaţă. Chiar din prima zi de tranzacţionare în ring, Victor Savu, investitor cu o experienţă de 10 ani pe piaţa de capital românească declara pentru Curierul Naţional că cea mai mare parte a volumelor de 213 milioane lei consemnate în prima şedinţă a fost asigurată de Franklin Templeton. Câteva zile mai târziu, un senior broker care a dorit să îşi păstreze anonimatul afirma: "A fost o singură entitate la cumpărare care are interesul de a menţine cotaţia. După cum arată este Franklin Templeton care acumulează pentru fondurile în administrare." Acesta a indicat încă din prima zi o sumă de 100 de milioane euro pe care compania americană ar fi avut-o la dispoziţie pentru acumulările pe fond. Este interesant că deţinerea raportată ieri de City of London este apropiată de echivalentul respectivei sume.
Adrian Rotaru, investitor cu deţineri importante pe emitenţii listaţi la cota BVB susţinea, de asemenea, că din maniera de tranzacţionare se observa că un cumpărător unic încearcă să susţină cotaţiile. El spunea că Franklin Templeton şi companiile din cadrul consorţiului de listare ar fi responsabili de cea mai mare parte a volumelor.

Templeton spunea "Nu! Nu!".
..


Contactaţi de publicaţia noastră, reprezentanţii Franklin Templeton au negat această variantă. "Franklin Templeton nu a cumpărat acţiuni Fondul Proprietatea prin fondurile afiliate. Grupul nostru se află încă într-un proces de analiză internă prin care se va decide măsura în  care astfel pot apărea situaţii de conflict de interese şi, în caz că acestea există, cum se pot rezolva. Ca parte a acestui proces, Franklin Templeton are în plan discuţii pe această temă şi cu membrii Comitetului Reprezentanţilor înainte de a lua vreo decizie", se spunea în răspunsul oficial al FP. Menţionăm totuşi că întrebarea noastră nu se referea la intrarea la cumpărare a fondurilor Franklin Templeton, ci era extinsă la "vehicule financiare" acţionând în numele grupului. Contactaţi telefonic, cei de la Franklin Templeton au spus că poziţia oficială rămâne cea indicată mai sus, fără a face precizări suplimentare.

Piaţa spunea "Da! Da!"


Apariţia raportării companiei City of London redeschide subiectul cu privire la cumpărătorii care atunci au intrat la cumpărare în condiţiile în care interesul general pentru acţiunile FP era unul scăzut. "Străinii cu care ne-au ameninţat Franklin şi consorţiul de listare nu au venit şi cei care au fost se numără mai degrabă printre prietenii casei", declara Marius Murgu, preşedintele Asociaţiei Acţionarilor Privaţi de la Fondul Proprietatea.
Aceeaşi indicaţie a fost dată şi de Adrian Ciudin, director Departament Tranzacţionare şi Analiză la SSIF Carpatica Invest: "Au fost investitori străini mari aduşi de Franklin Templeton şi Franklin Templeton", ne-a declarat Ciudin adăugând că cea mai mare parte a tranzacţiilor pe FP reprezintă cross-uri. Acapararea pieţei de câteva entităţi a fost enunţată atunci şi de către Dragoş Neacşu, CEO la Erste Asset Management. "Cumpărătorii la FP din primele zile au fost puţini şi mari; nu mulţi şi de talie medie cum ne-am fi dorit", a declarat acesta pentru Curierul Naţional.

Se pare că nu a fost suficient...


Radu Ciofu susţine însă că apărarea cotaţiei FP de către vehicule afiliate Franklin Templeton nu a fost în măsură să împiedice trendul descendent bine definit pe titlurile FP. "Încă sunt mulţi cei ce vor să vândă. Cele 25% dintre acţiuni care sunt acum la Ministerul de Finanţe în cele din urmă vor ajunge tot la acţionarii mici. Este suficient de mult balast al jucătorilor mici, iar oferta este încă mai mare decât cererea", a afirmat Ciofu spunând că în aceste condiţii mai sunt de realizat acumulări până la conturarea unui trend ascendent. În opinia sa, tendinţa pozitivă din aceste zile este lipsită de sustenabilitate. "O să se fâsâie!", a conchis Ciofu
 
 • Currently 4.24/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.2 din 17 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de gogu:
  ar fi interesant sa citim si de rolul lui george brailoiu in FP
  2011-06-16, 15:23:22 (adresa: 188.25.238.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

Avem numai de invatat de la Marea Franta care a fo ...
Evaluarea Națională: Elevii de clasa a VI-a susțin prima probă

In al WW II toti militarii au purtat la bandulier ...
Rusia: Un tir cu patru rachete intercontinentale Bulava a reuşit în Marea Albă

chiria au platit-o? ...
Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: