Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro




« Alte articole din categoria Piata bursiera

Multe "rasdace" au plătit scump creşterile anterioare de la bursă

Piata bursiera - Lucia Maxim
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2008-04-18

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Majoritatea brokerilor cred că banii se vor întoarece întâi la BVB
Piaţa Rasdaq mai are potenţial de creştere

Pierderile înregistrate de la începutul anului pe fondul crizei creditelor pornite din SUA au  afectat atât piaţa reglementată, cât şi segmentul Rasdaq. Este destul de dificil de identificat gradul în care au fost afectate cele două segmente ale pieţei şi care sunt diferenţele dintre evoluţiile lor. Aceasta deoarece, explică brokerii, au fost multe operaţiuni corporative (majorări de capital, splitări, dividende) care denaturează evoluţia cursului şi fac necesară aplicarea unui algoritm special de calcul, în special în cazul Rasdaq.
"Am putea să amintim aici, dacă ne uităm la acţiunile mai urmărite, evoluţiile înregistrate de Bere Azuga - BEGY (+74,3%), Socep - SOCP (+41,5%) sau Zimtub - ZIM (+21,9%). Scăderi cu mult sub media pieţei au înregistrat mai multe acţiuni şi le amintim aici pe cele mai cunoscute, ca Petrom - SNP (-10,3%), Alro - ALR (-17,4%) sau Azomureş - AZO (-17,1%)", a declarat, pentru Curierul Naţional, Paul Brendea, analist financiar la Prime Transaction. Acesta crede că la BVB au fost scăderi mai mari, din cauză că în ultimele luni investitori de talie mare au ieşit din piaţă.
"Judecând doar raportat la evoluţia indicilor bursieri, cele mai mari deprecieri de la începutul anului le-au înregistrat companiile listate la categoria I şi a II-a a BVB, indicii pieţei Rasdaq înregistrând deprecieri de mai mică amploare", ne-a explicat Andreea Ciobanu, şef departament de analiză la Interca-pital Invest.
Din punctul de vedere al lui Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard, de la începutul anului cel mai mult a avut de suferit segmentul Rasdaq. Motivul este că în prima jumătate a anului se crease o "modă" printre investitori de a cumpăra acţiunile listate pe acest segment, indiferent de situaţia societăţii în cauză. "Se ajunsese la un moment dat, în ultimă fază, la a se cumpăra aproape orice nu crescuse până atunci. Revenirea a fost brutală şi accelerată pe măsura creşterii", consideră brokerul de la Vanguard.
"Cred că în ultimul timp moda Rasdaq nu a mai ţinut, atunci când se vinde masiv, se vinde peste tot. Şi nu e vorba de putere în cazul acţiunilor de Rasdaq, ci de lichiditatea foarte mică a acestora. De exemplu, un investitor poate cu 20.000-30.000 de lei să ducă o acţiune de pe Rasdaq la +10%, ceea ce ar fi foarte greu la o acţiune lichidă, de tipul unui SIF sau SNP", crede Paul Brendea.
"În anul 2007, euforia pentru emitenţii Rasdaq a fost explicată parţial şi de o supraîncălzire a cota-ţiilor acţiunilor listate la BVB, investitorii găsind în acea perioadă un refugiu către companii mai puţin vizibile, dar atractive din punct de vedere fundamental, listate pe piaţa Rasdaq. Situaţia este puţin diferită acum.
Astfel, comparativ cu începutul anului 2007, în prezent acţiunile listate pe piaţa reglementată a BVB sunt mult mai ieftine judecând după indicatorii fundamentali. Făcând această comparaţie mă raportez la indicatorii de evaluare pentru acţiunile cu o lichiditate mai ridicată de pe Rasdaq", a afirmat, pentru Curierul Naţional, Andreea Ciobanu.

O revenire la BVB va atrage o întoarcere şi pe piaţa secundară

Lipsa lichidităţii, care menţine la cote scăzute creşterile de la BVB şi adânceşte pierderile, este şi principala problemă a segmentului Rasdaq. Când investitorii străini se vor întoarce masiv în piaţă, urmaţi de cei instituţionali, se va observa o reîntoarcere de trend care se va răsfrânge şi pe piaţa secundară. "Rasdaq are în continuare potenţial de creştere. Însă acest lucru se va întâmpla în modul general doar după ce BVB va da tonul. Doar după ce acţiunile cu capitalizare mare de la BVB şi indicii de la BVB vor arăta întoarcerea optimismului (mode-rat), de-abia atunci va beneficia şi piaţa Rasdaq de lichiditate şi odată cu lichiditatea sporită vor apărea aprecieri de preţ. Banii vor apărea mai întâi pe BVB,  pentru că după scăderi importante investitorii se arată mai încrezători în societăţi cu capitalizare mare şi mai stabile, nu foarte volatile ca preţ", afirmă Andrei Ciubotaru.
"Nu ştiu cât de mult contează cum se va produce întoarcerea cumpărătorilor, simultan pe cele 2 segmente sau mai întâi pe BVB, important e să se producă în timp util. Cred că primii bani se vor duce pe acţiunile lichide, de pe ambele segmente de piaţă", ne-a declarat analistul de la Prime Transaction.
"În condiţiile unei reveniri la bursă, cred că atenţia investitorilor se va îndrepta mai ales către acţiunile lichide şi listate la BVB, după scăderile din ultima perioadă multe din acestea fiind atractive atât din punct de vedere fundamental, cât şi din punct de vedere al riscului de piaţă asumat de un investitor", este de părere Andreea Ciobanu.

Unele companii merită să fie promovate la cota BVB

De la începutul anului, mai mulţi emitenţi de pe segmentul secundar au îndeplinit cerinţele şi standardele pentru tranzacţionarea la cota BVB, printre ele numărându-se şi Transilvania Construcţii (COTR).
Paul Brendea consideră că sunt companii din diverse domenii care ar merita să fie promovate la BVB. "Sunt companii care an de an raportează profit, care au o structură foarte disipată a acţionariatului şi care le întrec în capitalizare pe multe din companiile care sunt acum la BVB. E necesară o restructurare a pieţei din acest punct de vedere, al categoriilor ei. Investitorii care sunt cât de cât atenţi la piaţă sau sunt bine sfătuiţi nu se uită la segmentul de listare, ci acordă importanţă lucrurilor care chiar contează", a mai afirmat acesta.
"Ceea ce contează este ca societatea să beneficieze de: un management bun, care să identifice clar oportunităţile de piaţă ale societăţii pe care o conduce; un plan concret care să o ducă spre fructificarea oportunităţilor; un management transparent şi dornic de a facemunca de comunicare cu potenţialii investitori în companie. Intrarea pe piaţa principală nu ar trebui să fie un scop în sine pentru societate, el va veni ca un premiu normal dacă se parcurg paşii anteriori.
Nu există niciun beneficiu imediat pentru nimeni dacă o societate trece de la Rasdaq la BVB", ne-a mai declarat Andrei Ciubotaru.

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 10 voturi

 



Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  ai numai gainuse ! 3 ...
  Israel: Vizită controversată a lui Viktor Orban

  Din acest articol romanii au aflat doua stiri ...
  Israel: Vizită controversată a lui Viktor Orban

  1 erata:.....muLte ...
  Anunț TERIBIL al autorităților pentru pensionarii români: Nicio pensie nu se mai plătește

  elitistii astia nu te mai lasa sa zugravesti ,nici ...
  Olguța Vasilescu a cedat NERVOS în direct

  NOI CU PENSIONARII-N FRUNTE / VOM AVEA VICTORII MU ...
  Anunț TERIBIL al autorităților pentru pensionarii români: Nicio pensie nu se mai plătește

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: