Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (7) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Opinii

Un sfert dintre adolescenţi uită drumul spre şcoală

Opinii - Florin Antonescu
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: limerickpost.ie

Data adaugarii: 2017-11-29

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Abandonul școlar a scăzut în ultimii ani, dar acest progres este „compensat” cu brio de pierderile la trecerea dintr-un ciclu în altul
O cădere dramatică s-a înregistrat în intervalul dintre desființarea și reînființarea școlilor profesionale (aproximativ 2010 – 2014)
Dăm vina în mod greșit pe condiţiile economice, sociale și familiale precare, pentru scăderea gradului de școlarizare, când de fapt școala ar trebui să fie principalul mijloc de a le depăși

Un sfert dintre tinerii noştri de 15-18 ani nu (mai) au treabă cu şcoala. După opt sau zece clase, ei se opresc. Anul trecut, au fost cu aproape 10 p.p. mai mulţi decât în urmă cu cinci ani. Este una dintre constatările studiului “O privire asupra participării la educație folosind analiza pe cohortă”, elaborat de Ministerul Educației Naționale – Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei și UNICEF România, constatare fundamentală prin deschiderea ei spre zona economică, spre integrare socială şi, de dorit, spre decizie politică.
De pierdut (arată studiul), copii, apoi adolescenţi se tot pierd pe scara şcolarizării, de jos de tot, până la ultima treaptă, nu atât prin abandon în timpul şcolii, cât prin renunţare la a merge mai departe când e să treacă dintr-un ciclu în altul. Abandonul şcolar chiar se constată că s-a redus la nivel de cohortă (imaginea unei generaţii privite pe tot drumul ei de-a lungul unui întreg ciclu de şcoală). În creştere este oprirea la un moment dat, cel mai mult, spre capătul drumului, cel după care urmează ieşirea în viaţa cu obligaţii şi răspunderi. Creşterea ponderii celor aflaţi pe dinafara şcolii creşte ea însăşi pe măsură ce ciclurile urcă. În anul şcolar 2015/2016, faţă de 2010/2011, ponderea copiilor neînscrişi a crescut cu 3,5 p.p. la învăţământului primar, cu 4 p.p. la gimnaziu şi cu 8 p.
p. la liceu şi şcoală profesională. Ruptura dintre al doilea şi al treilea nivel este bruscă şi mare, ponderea celor „fără ocupaţie” de la un ciclu la altul fiind dintr-odată dublă faţă de cea de la pragul anterior (care alta poate fi ocupaţia la 15-18 ani decât învăţătura?!). 
Şi aşa, în 2010/2011 numai 83% dintre tinerii de vârsta aceasta erau înscrişi undeva la şcoală (liceu, profesională sau, din diverse motive, încă la gimnaziu), ca în 2015/2016 ponderea lor să scadă la 75%. Şi mai mult focalizând analiza, dacă 8 din 10 adolescenţi de 15-16 ani finalizează învățământul obligatoriu (10 clase), 12 clase sau învăţământului profesional le termină numai 7 din 10.
O cauză majoră a renunţării la mersul mai departe după gimnaziu este identificată în desfiinţarea la un moment dat a învăţământului profesional. Dovadă este potrivirea dintre calendar şi evoluţia ponderii celor rămaşi pe nicăieri. Lichidarea şcolilor profesionale (poreclite pe atunci „şcoli de arte şi meserii”, ca să nu mai fie de ruşine că „eşti la profesională”) a început în 2009/2010 şi a durat până în 2011/2012, după care, din 2014/2015, învăţământul profesional a fost reînfiinţat. Drept urmare, în ultimii vreo 2 ani, creşterea ponderii adolescenţilor care nu-şi continuă şcoala s-a temperat, „dar efectele sunt încă puţin vizibile”, spune studiul în discuţie, reliefând că la nivelul întregului sistem, anii 2013-2015 arată o relativă stabilizare a ponderii neşcolarizaţilor, adică creşteri de nici 2 p.p., după o creştere de 7 p.p. în 2012 faţă de 2011.
În mod reflex, oprirea de la şcoală este pusă pe seama condiţiilor economice, sociale și familiale precare. Aprecierea poate fi valabilă parţial, în legătură cu primele clase. Apoi, pe măsura urcării treptelor, şcoala ar trebui să devină un mijloc de extragere, la propriu, dintr-o condiţie rea şi o cale de parvenire în sensul pozitiv al termenului, mai ales ca nivel de trai şi ca grad de civilizaţie.  
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de costica:
  Bani acasa, garantat, avem DOVADA VIDEO! Iti vom arata DOVADA VIDEO cu OAMENI REALI care deja AU CASTIGAT BANI folosind aceasta oportunitate noua si unica! Vei castiga si tu bani aici, garantat, simplu si eficient! Iti oferim contract si seriozitate maxima! Cauta-ne urgent si cere mai multe informatii la adresa noastra de email [email protected] gmail com
  2017-11-29, 12:02:53 (adresa: 5.40.239.*)
 2. de Robert:
  De ce ar mai trebui carte ? Averile se fac de catre cei fara carte ! Vor ramane astfel patronii fara slugi profesioniste !!! Daca vrem avere fara carte, ne angajam in armata, politie, SRI , justitie etc !!! Numai in aceste structuri sunt salarii si pensii nesimtite de 400-500 milioane lei/luna !!!
  2017-11-29, 15:56:58 (adresa: 213.164.226.*)
 3. de dragnea, infractor:
  lasati analfabetii sa vina la mine!
  2017-11-29, 17:09:19 (adresa: 83.103.229.*)
Adauga comentariul tau:
* Nume: Email:

* Mesaj:

caractere rămase.

Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

vreau d-alea pe 10 ani cu 1% de toti banii! ...
Programul “Tezaur” de emisiuni de titluri de stat destinate populaţiei va demara în 2018

daca esti pensionar britanic, este mai avantajos s ...
Salariaţii aleg independenţa fiscală

CLIMA. Subiect foarte important pentru intreaga pl ...
Semnal de alarmă lansat de Emmanuel Macron la Summitul climatic de la Paris: "Suntem pe cale să pierdem bătălia. Este nevoie de o mobilizare mult mai puternică"

Căile Domnului nu sunt încurcate daca mai si mer ...
Ai venituri în afară de salarii? Se schimbă calculul CASS

Cel mai avantajos e sa emigrezi in Anglia si sa re ...
Salariaţii aleg independenţa fiscală

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Economie mondiala

Business Style

Actualitate