Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (7) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Opinii

Finanţare pentru universităţi

Opinii - Florin Antonescu
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-11-06

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Marile noastre universităţi privesc spre anul care vine cu strângere de inimă: „(...) aducem în discuție finanțarea universităților, unde ne vedem nevoiți să constatăm că realitatea nu coincide cu așteptările și nevoile noastre de dezvoltare”, semnalează Consorțiul „Universitaria” – format din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (rector, prof. dr. Mihaela Onofrei), Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (rector, acad. prof. Ioan Aurel Pop), Universitatea din București (rector, prof. dr. Mircea Dumitru), Universitatea de Vest din Timișoara (rector, prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea), Academia de Studii Economice din București (rector, prof.
dr. Nicolae Istudor) – în rezoluţia reuniunii pe care tocmai a avut-o la universitatea timişoreană.
 
E drept că ministrul educaţiei naţionale promite cel mai mare buget al domeniului din ultimii zece ani (şi subliniază că nu promite în nume propriu, ci cu programul de guvernare în faţă) şi că sunt legiferate majorări salariale şi în ianuarie (cu 25 %), şi în martie (cu încă 20 %). Consorţiul Universitaria accentuează, cerând „explicit creșterea finanțării instituționale pentru anul 2018 cu sumele necesare acoperirii majorărilor salariale prevăzute în Legea 153/2017, inclusiv a diferențelor rezultate în urma introducerii indemnizației pentru deținerea titlului științific de doctor, precum și alocarea de fonduri din bugetul MEN pentru plata sumelor datorate salariaților în baza sentințelor judecătorești și a legii nr. 85/2016”.
 
Concentrând universităţile româneşti care apar în topuri internaţionale, Consorțiul „Universitaria” deţine autoritatea de a se pronunţa asupra finanţării cercetării: „Susținem distribuirea a 1% din finanțarea de bază a universităților pentru cercetarea universitară, pe criterii competitive. Având în vedere contribuția universităților membre ale Consorțiului la producția științifică a României, solicităm implicarea reprezentanților noștri în elaborarea metodologiei de finanțare”. Într-o vreme a elanurilor declarative, Consorţiul marilor noastre universităţi recurge la o sintagmă – „finanţarea competitivă” – de obicei lejer sărită ori larg asumată, când ea e normal să vizeze numai elita academică: „Suntem îngrijorați de ce se întâmplă cu finanțarea competitivă a cercetării în România. Constatăm unele incidente nefericite în derularea ultimelor competiții: criterii de evaluare interpretabile, renunțarea la evaluatorii internaționali, precum și alte insuficiențe procedurale. Cerem profesionalizarea organizării competițiilor pentru finanțarea cercetării, în primul rând prin selectarea unor evaluatori internaționali și naționali relevanți pentru domeniile disciplinare. Solicităm publicarea datelor în baza cărora Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior propune finanțarea de bază și pe cea suplimentară. Solicităm respectarea legii și publicarea acestor date, începând cu anii 2016-2017, pentru a elimina orice supoziție de manipulare sau falsă raportare. De asemenea, solicităm includerea reprezentanților universităților membre ale Consorțiului în grupurile de lucru care elaborează metodologia de alocare a locurilor bugetate, în cadrul Consiliului Național pentru Statistică și Prognoză în Învățământul Superior”.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  vreau d-alea pe 10 ani cu 1% de toti banii! ...
  Programul “Tezaur” de emisiuni de titluri de stat destinate populaţiei va demara în 2018

  daca esti pensionar britanic, este mai avantajos s ...
  Salariaţii aleg independenţa fiscală

  CLIMA. Subiect foarte important pentru intreaga pl ...
  Semnal de alarmă lansat de Emmanuel Macron la Summitul climatic de la Paris: "Suntem pe cale să pierdem bătălia. Este nevoie de o mobilizare mult mai puternică"

  Căile Domnului nu sunt încurcate daca mai si mer ...
  Ai venituri în afară de salarii? Se schimbă calculul CASS

  Cel mai avantajos e sa emigrezi in Anglia si sa re ...
  Salariaţii aleg independenţa fiscală

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism