Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Are cine să rezolve problemele din sectorul construcțiilor, dacă Guvernul nu se implică?

Da
Nu
Nu știu
Nu mă interesează

Comentarii (1) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Opinii

Fiscalitatea ţării, jucată la ruleta populismului

Opinii - Conf. univ. dr. Andreea Paul (INACO)
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: cyd.ro

Data adaugarii: 2017-10-23

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

 
O nouă taxă se anunţă: taxa de solidaritate. În realitate, statul ne cheamă acum să fim solidari cu hoţii, cu privilegiaţii, cu incompetenţii şi cu haosul. Astfel de iniţiative legislative pentru introducerea de taxe noi sunt făcute după principiul "decât să prind hoţul şi prostul, mai bine pedepsesc tot satul". Aceste iniţiative nu au nicio legătură cu armonia şi echilibrul social, ci cu încimentarea relelor practici şi cu adâncirea problemelor populaţiei sărace. Fiscalitatea ţării, jucată la ruleta populismului, este un risc naţional major.

Să fiu mai explicită:
Solidari cu hoţii: sub o cincime din creşterea economică se reflectă în creşterea veniturilor fiscale colectate la bugetul ţării, ceea ce ne arată că evaziunea fiscală creşte. Nicio taxă nouă sau majorată în România nu a dus la reducerea sărăciei, ci la creşterea ei. Nicio măsură populistă nu a dat şanse reale populaţiei excluse social. Soluţii: depolitizarea, digitalizarea şi profesionalizarea ANAF! România are astăzi fonduri internaţionale nerambursabile dedicate anti-sărăciei, de exemplu fondurile japoneze, pe care nu le-a cheltuit.
Solidari cu privilegiaţii: sunt zeci de mii de salariaţi publici şi pensionari speciali, creaţi prin "legi speciale", cu venituri "speciale" plătite din taxele colectate de stat, care au dus la anomalii extrem de grave. De exemplu, un şofer angajat la stat câştigă mai mult decât un doctor sau un profesor universitar.
Salariul unui funcţionar parlamentar este de trei-patru ori mai mare decât al unui doctor sau profesor. Soluţii: legea salariilor publice unitare şi pensii bazate pe contributivitate! 
Solidari cu incompetenţii: colectarea nesatisfăcătoare a taxelor actuale la stat, lipsa de performanţă în alocările bugetare şi lipsa de calitate a serviciilor publice ne dau dimensiunea incompetenţei cronice care nu poate fi compensată cu biciul pus pe spinarea celor corecţi, educaţi, care muncesc şi câştigă mai mult, aplicându-li-se pompieristic şi populist taxe noi. Ei vor pleca din ţară. Deja suntem al doilea exportator mondial de resurse umane, după Siria, ţară aflată în război civil. Deja suntem în topul ruşinii mondiale, pe locul 133 în lume la capacitatea de a reţine oamenii talentaţi în ţară, din 137 de state analizate în Raportul Global al Competitivităţii 2017-2018. Prostia este şi mai costisitoare decât hoţia! Soluţia: România educată, talentată şi just remunerată! Facilitarea reîntoarcerii acasă a resursei umane.
Solidari cu haosul: trăim vremuri halucinante din punct de vedere fiscal, cu măsuri adoptate şi retrase, anunţate/promise şi neaplicate, sau pregătite pe genunchi şi aplicate prin ordonanţe de urgenţă, care sperie investitorii şi antreprenorii. Taxa pe bacşiş, split TVA etc. - din prima categorie, impozitul pe cifra de afaceri, supraimpozitarea unor industrii specifice, mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat, taxele pe active, reducerea impozitului pe venitul salarial de peste 2000 de lei la 10% şi pentru salariile sub 2000 de lei la zero, atacul la contribuţiile la pilonul II de pensii etc. - din a doua categorie, respectiv creşterea accizelor la carburanţi - din a treia categorie. Trăim într-un mediu impredictibil până la nebunie, care nu va rezolva niciodată problema sărăciei şi a lipsei educaţiei. Soluţii: predictibilitate fiscală şi analize consistente de impact. Facilitarea investiţiilor şi a antreprenoriatului creator de locuri de muncă bine plătite. România competitivă!
 
 • Currently 2.75/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 2.8 din 4 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  predictibilitatea presedintelui Romaniei NU ESTE U ...
  Presedintele Klaus Iohannis participa incepand de joi la lucrarile Consiliului European

  pt migranti f.f. prost platiti. ...
  1.305 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European

  iar cei care pleaca din sa plateca integral taxele ...
  Studentii cer universitatilor sa nu creasca taxele de scolarizare pentru a acoperi majorarea salariilor profesorilor: Cresterile nu au fost corelate cu indicatori de performanta

  ,,coruption' se importa din ,,occitent' ...
  Nicolas Sarkozy a fost pus sub acuzare și plasat sub control judiciar

  ADEVĂRUL=TRANSPAREN ȚA ; LA STAT PESTE TOT : VID ...
  Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice proiectul Ordinului ministrului afacerilor interne

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: