Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Opinii

Oul nu este gratis. Ţăranul român nu este protejat. „Local este noul Global”

Opinii - Alin Buzescu (INACO)
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: diversificare.ro

Data adaugarii: 2017-10-07

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

 
S-au hazardat unii să spună că hrana gospodăriilor ţărăneşti, pe drumul său din grădină până în farfurie, nu contribuie la bunăstarea bugetară a statului şi că producţia agricolă din gospodăriile ţărăneşti reprezintă 20% din PIB. Agricultura şi sectorul agroalimentar reprezintă, în prezent, 6% din PIB-ul european. În România reprezintă 5%.
Ca să creşti o găină, până să facă un ou, costul se ridică la 40-50 de lei. Impozitul pe terenul necesar creşterii păsărilor cât şi pe cel pe care ţăranul cultivă hrana lor costă. Nutreţul cumpărat sau tratamentele pentru animale şi culturi costă şi sunt purtătoare de TVA şi alte taxe. Energia electrică pentru gospodărie, inclusiv pentru incubator, dacă îl ai, costă sau cumperi puiul de la un crescător. Alte taxe şi impozite cuprinse. Se mai adaugă şi alte costuri conexe legate de întreţinerea gospodăriei purtătoare de taxe şi impozite.
Politicile agrare româneşti au scos de la subvenţionare peste 2.500.000 de ferme de familie în perioada 2007-2013 prin scoaterea acestora din rândul beneficiarilor APIA, fiind deţinătoare de suprafeţe de teren prea mici. Acestea, pe lângă celelalte 1.500.000 de microgospodării cu suprafeţe sub 0,3 ha.
„Formarea Viitoarelor Sisteme Globale Alimentare”, raportul Forumului Economic Mondial din ianuarie anul acesta, relevă faptul că sistemele alimentare de astăzi nu sunt potrivite scopului şi că este necesară o transformare fundamentală.
Această analiză sugerează că sistemele alimentare nu sunt poziţionate pentru a furniza alimente sănătoase şi durabile pentru întreaga populaţie globală şi vor fi şi mai puţin pregătite să facă acest lucru în viitor. O transformare sistemică este necesară pentru a satisface nevoile societale globale şi nu numai.
Se mai arată că abordările "Business as-usual" vor fi în mod clar insuficiente şi, de fapt, pot accelera multe aspecte negative ale viitorului. Există oportunitatea de afaceri de a investi în sănătate şi nutriţie. Fermierii pot răspunde naturii în schimbare a cererii, poziţionându-se în mod competitiv ca actori responsabili în sistemele alimentare la nivel global, regional şi naţional sau local. Acestea pot include investiţii în produse noi şi în publicitate care promovează alimentaţia sănătoasă, precum şi tehnologia, infrastructura, echipamentele şi serviciile care păstrează valoarea nutriţională a alimentelor.
Investitorii pot evalua industriile împotriva efectelor externe ale sănătăţii şi mediului şi pot stimula o activitate de piaţă mai nutritivă şi mai durabilă.
Creşterea eficienţei utilizării resurselor de afaceri este necesară. Strategiile şi tehnologiile probate ar putea fi îndreptate către reducerea deşeurilor şi utilizarea resurselor naturale. Reducerea pierderilor alimentare este o oportunitate clară prin legături mai puternice de piaţă cu producătorii şi prin utilizarea de tehnologii adesea simple, deja disponibile. Alte creşteri ale eficienţei pot fi obţinute cu lanţuri de aprovizionare mai scurte: scenariul "Local este noul global" arată că apropierea de piaţă poate reduce complexitatea, riscul şi amprenta de mediu a lanţurilor de aprovizionare şi va creşte valoarea mărcii. 
Dacă dorim eliminarea sărăciei în România, reducerea decalajelor faţă de celelalte state europene, dezvoltare durabilă, conservarea biodiversităţii, eliminarea riscurilor climaterice, supravieţuirea naţională, trebuie să avem în vedere, în cadrul strategiei de dezvoltare rurală pe termen mediu şi lung, toate resursele naţionale, în special resursa umană şi pământul.
 
Avantaje competitive nevalorificate
 
Gospodăriile ţărăneşti cuprind aproximativ jumătate din populaţia României, talpa ţării. Ele sunt garantul supravieţuirii valorilor naturale şi culturale ancestrale, valori ce fac din ţara noastră un competitor important în ceea ce priveşte turismul şi gastronomia, în Europa şi nu numai.
Ţărănimea asigură stabilitate economică şi supravieţuire în caz de cataclism pe termen scurt, mediu şi lung. Ţărănimea este grupul social purtător al tradiţiilor poporului român şi implicit al identităţii naţionale. Este grupul social cu cea mai ridicată natalitate, atât de necesară pentru o ţară în criză de unde forţa de muncă este absorbită permanent de ţările europene dezvoltate. Deţine în proprietate românească mare parte din patrimoniul funciar al ţării. Pentru securitatea alimentară a României, păstrarea fondului funciar este esenţială.
Ţărănimea este grupul social care asigură coloana vertebrală a enoriaşilor bisericii naţionale, stâlpul principal al societăţii româneşti. Este deţinătorul unui patrimoniu gastronomic inestimabil pentru generaţiile viitoare, capabil de a produce alimente gustoase şi sănătoase, ca alternativă la produsele chimizate oferite de sistemele agricole industriale. Ţăranii protejează mediul înconjurător prin practicile sale, valori esenţiale pentru sănătatea populaţiei, care poate asigura suveranitatea alimentară şi agroenergetică a României prin politici specifice.
 
Dezavantaje competitive valorificate
 
Posibilităţile românilor de a accesa finanţări bancare sau europene pentru achiziţia de terenuri este practic nulă în comparaţie cu posibilităţile străinilor. Costurile de împrumut în România sunt de trei-patru ori mai mari decât în restul Europei sau în restul lumii occidentale. Accesul la finanţări europene este mult mai anevoios în România. Subvenţionarea agriculturii romăneşti este mult redusă faţă de celelalte ţări. Toate aceste diferenţe situează fermierii români, ţăranii noştri, în dezavantaj competitiv net faţă de cumpărătorul străin.
Civilizaţia rurală vie a României are un deosebit potenţial de dezvoltare agricolă, turistică, socială, culturală şi economică şi este o sursă de diferenţiere naţională sustenabilă ce devine tot mai apreciată odată cu trecerea timpului. 
Civilizaţia rurală vie este o resursă naturală strategică a României ce merită atenţie specială din partea noastră, a tuturor, în special din partea autorităţilor.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 7 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de buzescu stefania.:
  logica lumina limpezimea obiectivitatea onestitatea onoarea nu fac casa buna cu confuzia bezna haosul minciuna nepasarea hotia .oare cand va veni timpul sa iesim la lumina din bezna in care suntem tinuti cu buna stiinta.
  2017-10-07, 13:23:49 (adresa: 92.85.0.*)
 2. de :
  un articol elitist de kk care nu are leg cu talpa tarii.
  2017-10-07, 14:09:30 (adresa: 79.112.130.*)
 3. de :
  un articol elitist de kk care nu are leg cu talpa tarii.
  2017-10-07, 14:10:49 (adresa: 79.112.130.*)
 4. de pt. vita dragnista:
  pt. 2-3 la leu: tu esti ”oul” de sub talpa si ai ca ideal motzul de pe kk!
  2017-10-07, 14:16:51 (adresa: 95.77.216.*)
 5. de :
  4 motzul de pe kk esti.
  2017-10-07, 14:41:25 (adresa: 79.112.130.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Cu cat tuna si fulgera Dragnea mai tare impotriva ...
Sesizarea lui Klaus Iohannis privind statutul magistraților, pe masa CCR

cu asemenea comisioane ,prefer cu plata la ghiseu ...
ING Bank România lansează ING Pay – soluția de plată cu telefonul mobil

Garda de Mediu spune ca depunerile sunt in limita ...
Poluarea aerului in Gorj, ignorata de autoritati

cele 100 mld de € sunt facute de polonezi in occ ...
Brexit: Polonia se desolidarizează de blocul european

puturosii occitentali le convine ca cei din est:p ...
Brexit: Polonia se desolidarizează de blocul european

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: