Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Opinii

Vitrina spartă la care să nu aduci bani

Opinii - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-05-27

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Cea mai importantă crimă financiară de pe piaţa de capital a anului trecut rămâne nerevendicată. În afară de un trader răzleţ, furtul de acţiuni de la casa de brokeraj vâlceană Harinvest nu are făptaşi. Nu are responsabili între instituţiile pieţei. De asemenea, nu avem indicaţii precise asupra destinaţiei banilor şi acţiunilor furate (care se mişcă liber prin piaţă şi dintr-un cont în altul), după cum lipsesc rezoluţii privind modalităţile de recuperare a prejudiciului. Singura realitate este paguba din portofoliile investitorilor - veritabil atentat la dreptul de proprietate - şi timpul scurs implacabil, cu speranţa celor încărcaţi de responsabilităţi că totul va fi dat uitării.
Păgubiţii de la Harinvest sunt daţi uitării de reprezentanţii pieţei, care însă nu se dau în lături să facă apel pentru venirea unor noi investitori pe Bursă. Banii şi acţiunile ne împăcăm cu gândul că au fost pierdute pentru totdeauna cu destinaţii aparent necunoscute, dar avem tupeul să cerem de la alţii să vină cu bani noi pentru a-i băga într-un sistem în care criminalii instituţionali protagonişti ai masacrului financiar de la Harinvest nu au fost identificaţi, izolaţi şi sancţionaţi pe toate palierele lanţului trofic ce a avut ca pradă finală investitorii fără vină.
Chiar dacă pare că totul poate fi şters cu buretele şi că putem să o luăm de la capăt zâmbindu-ne unii altora pe la evenimente ale pieţei de capital, asemenea brutalităţi asupra proprietăţii private nu pot trece fără efecte profunde. "Profesioniştilor" pieţei nu le rămâne decât să se uite unii la alţii într-o piaţă la fel de mică, unde investitorul fără nicio trecere instituţională ştie că mai degrabă va fi victimă sigură.
Nu are de unde să fie încredere acolo unde este atâta hoţie şi nu are de unde să fie deschidere acolo unde nu vedem responsabilitate. Casa Bursei va fi lăsată goală - un templu la care nu vrea să se mai închine nimeni, cu atât mai puţin să aducă parale pentru schimbătorii de bani care mai degrabă şi-ar merita biciul...
L-am întrebat săptămâna trecută pe preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei dacă a avut sau are în vedere să îşi dea demisia din funcţia pe care o deţine la BVB, având în vedere impactul mediatic al scandalului. Răspunsul a fost negativ: "Există nişte responsabilităţi pentru fiecare. Din punctul meu de vedere personal, Lucian Anghel, nu mă simt cu nimic responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat în acest caz de furt de acţiuni de la Harinvest."
Totuşi, unde ar trebui căutate responsabilităţile după un caz atât de grav? Nu este vorba numai de paguba de aproximativ 17 milioane lei - furturi din activele clienţilor - şi de colapsul total al unei case de brokeraj periferice.
Dacă ar fi doar atât, ar fi puţin lucru. Este vorba despre principiul că investitorul este ultimul fraier într-un lanţ trofic din care câştigă şmecherii sistemului şi de încrengătura de potriviri prin care numele Bursei, Depozitarului Central, Autorităţii de Supraveghere Financiară, BCR şi SSIF Broker Cluj sunt trase în scandal.
Traderul de la Harinvest nu a furat în folosul lui şi nu a dosit banii sau acţiunile clienţilor îndărătul unei tarabe dintr-o piaţă nereglementată. A avut contraparte cea mai importantă bancă din România în operaţiunile pe structurate şi a putut ascunde bulgărele pierderilor pentru un an doar prin operaţiuni speciale în valoare de zeci de milioane lei pe structurate validate de Bursă şi Depozitar. În plus, au fost manipulări de piaţă sancţionate ca atare de supraveghetorul pieţei operate în coordonare de la desk-urile Harinvest şi BCR.
Ultima entitate pare a fi beneficiarul furturilor, banii din decontări curgând către bancă în zilele ce au urmat devalizărilor de la jumătatea lui noiembrie 2013. Din afară se vede dezastruos: BCR a rostogolit pe piaţa produselor structurate poziţii pierzătoare până când acestea au ajuns într-atât de mari încât nu au putut fi onorate de Harinvest decât prin prăduirea clienţilor; a ajutat casa de brokeraj într-o primă instanţă să pară solvabilă prin manipulări de piaţă, pentru ca apoi să fure startul la masa credală, încasându-şi banii tocmai după organizarea furturilor. Mai mult decât atât, acestea s-au produs abia după ce traderul de la Harinvest s-a trezit cu un control de la ASF şi prin operaţiuni speciale contrasemnate de Depozitarul Central unde acţionar principal este BVB la care BCR are o deţinere semnificativă şi dă şeful Consiliului de Administraţie.
Abia din această perspectivă venise şi întrebarea mea. Nu pentru că pocinogul s-a petrecut pe timpul mandatului domnului Anghel (i se putea întâmpla oricui), nici pentru că i s-ar fi putut imputa ceva personal (nimeni nu s-a gândit la aşa ceva), ci pentru că dânsul a venit în fruntea BVB cu reputaţia de a fi fost economist-şef la BCR, iar acum este la conducerea BCR-Pensii. Cum rolul celei mai mari bănci din România în furtul de la Harinvest nu este elucidat, cum banii furaţi de la investitori par a fi luat direcţia conturilor BCR şi există riscul ca ancheta procurorilor să identifice o culpă instituţională la instituţia de credit în acest caz, poate că nu ar fi cel mai nimerit lucru pentru piaţa de capital ca la şefia Bursei să se regăsească cineva care are - vrând-nevrând - eticheta BCR.
Domnul Anghel ne asigură că "sunt nişte ziduri chinezeşti în cadrul grupului BCR" şi că nu are legătură ce a făcut divizia de brokeraj (lucruri încă nedovedite) cu BCR-Pensii, spre exemplu. "Cred că sunt foarte multe lucruri de făcut, dar eu, personal, Lucian Anghel, nu am fost implicat şi nu am ce să îmi reproşez nimic în relaţia pe care o menţionaţi dumneavoastră", a continuat preşedintele BVB.
Dincolo de răspunsurile primite, rămâne o realitate aceea că nu poţi chema lumea să aducă bani economisiţi în ofertele publice când la Harinvest cumpărătorii recenţi de titluri Romgaz tocmai au fost furaţi şi nu poţi vorbi de încredere într-o piaţă în care chiar asupra celei mai mari bănci din România planează asemenea suspiciuni cum că ar fi participat la constituirea unui "grup infracţional organizat", aşa cum reclamă păgubiţii. "Banii noştri sunt la BCR", ne-a spus unul dintre ei.
Cu ce tărie să chemi investitorii către Bursă, când pe tine scrie BCR?! "Ăştia vor să îmi ia şi mie banii!", este o idee care ar putea trece lesne prin mintea oricărui om care are cât de cât grija banilor lui
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 23 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de gogu:
  Acum nu chiat toata lumea din piata a pus batista pe tambal. Oare cum s-a aflat toata tarasenia?
  2014-05-27, 00:30:33 (adresa: 188.27.81.*)
 2. de gogu:
  Acum nu chiat toata lumea din piata a pus batista pe tambal. Oare cum s-a aflat toata tarasenia?
  2014-05-27, 00:31:00 (adresa: 213.233.104.*)
 3. de un investitor pagubit:
  Raul a pornit de la BVB, DEPOZITAR si ASF! Ei au praduit! Pentru BCR! vina o poarta asf-UL. A ASCUNS SI ASCUNDE ADEVARUL ! Sta degeaba cand au fost trei dosare de insolventa ! Toate cerute pt faliment cu nerespectarea crasa a LEGII ! INVESTITORII NU SUNT CREDITORI DE SSIF-uri !! Cum de sta ASF ca o gluga de coceni si nu ia atitudine fata de prostiile debitate de Harinvest cand isi cere falimentul ??? Mai vrea Sobolewski noi investitori la BVB ???? Sa spele intai rusinea in care e partas !! Depozitarul a furat pt BCR ! Impreuna cu ASF-ul !! De ce in 15 noiembrie s-au vandut fara autorizatie actiunile ROMGAZ de abia cumparate ? ASF le-a vandut ! Sub directa lui indrumare si control a ramas BCR cu toate decontarile rezolvate si INVESTITORII PRADUITI !!! Mai vreti alti prosti sa aduca bani la Bursa romaneasca ??? Sa-i furati din nou ??? SA AVETI CE FURA ??? De cate ori credeti ca va va merge ulciorul la apa ???? INTARZIEREA COMPENSARII INVESTITORILOR SI A RECUPERARII INTEGRALE A PAGUBELOR PRODUSE PROPRIETATII CONSTITUIE UN ABUZ IN SERVICIU SI O PATA PE OBRAZ CARE NU VA FI USOR SPALATA !!! Se aude domnilor de pe piata de capital din Romania ? D-lui Anghel nici gura nu-i miroase ca de la intalnirea cu pagubitii prin Harinvest a fugit cu coada intre picioare fara sa dea si el acolo un prapadit de Buna ziua! V-am pacalit, prostilor, si acum plec sa-i pacalesc (fur) pe altii !!
  2014-05-27, 08:54:39 (adresa: 213.233.104.*)
 4. de vasile:
  Securistii au acaparat toate pozitiile in sistem si continua ce au facut inainte de 89: praduirea! Punand verificatori (asfisti) tot colonei ratati
  2014-05-27, 09:04:18 (adresa: 81.12.209.*)
 5. de pagubit Harinvest:
  Macar din decenta ar trebui dl. Anghel sa se autosuspende din functie pina la rezolvarea cazului Harinvest. Este stravezie legatura dintre BVB si BCR. Nu am auzit ca dl. Anghel sa ia o pozitie hotarita in rezolvarea cazului Harinvest. Toate institutiile implicate, BVB,Depozitar,ASF trag de timp si nu se implica deloc in rezolvarea fraudei de la Harinvest. Probabil ca ei stiu foarte bine cine este in spatele acestei afaceri. Iar acum doresc noi investitori de retail, carne proaspata de tun pentru "lupii" pietei de capital.
  2014-05-27, 10:24:15 (adresa: 212.93.154.*)
 6. de N.B.:
  O intrebare pentru cei de la ASF , BVB , DC : stiti care este deosebirea intre " evenimentele "organizate de dumneavoastra prin care "recomandati " persoanelor sa investeasca in piata de capital " reglementata " ca vor castiga sigur si " actiunile " puscariasilor care racoleaza telefonic persoane carora le promit diverse " castiguri " ? Raspuns : pana cand nu se rezolva problema Harinvest eu nu vad decat o singura diferenta : puscariasii " pacalesc " naivii unul cate unul , voi pacaliti cate 200 de investitori intr-o singura transa .
  2014-05-27, 10:44:43 (adresa: 86.122.229.*)
 7. de investitorul pagubit:
  ASF se face ca nu intelege! Dupa praduirea din noiembrie participa acum la ingroparea cazului prin insolventa = falimentul infractorului Harinvest! Investitorii sunt creditori si nu clienti ! Pot fi despagubiti numai proprietarii care se alinieaza unui regulament? Daca nu reclami furtul prin inscrierea la masa credala nu mai e furt si banii nu mai trebuie inapoiati investitorilor? Stimati investitori! Cand transferati fonduri unui SSIF deveniti CREDITORUL lui sau ramaneti un investitor care angajeaza un intermediar ??? In bilantul SC Harinvest SA nu apar INVESTITORII ci numai furnizorii de servicii! Harinvest are mai mult de incasat decat de platit si totusi instanta il vede cu vocatie la insolventa = faliment? Si cu datoria fata de investitori cum ramane? De ce ASF TACE? Nu stie unde sunt banii investitorilor ? Nu stie cine se foloseste de ei acum? Tacerea e complice, domnilor de la ASF!!!
  2014-05-27, 16:56:45 (adresa: 89.34.212.*)
 8. de N.B.:
  Domnilor ASF-ul in actul de infiintare are ca scop " protejarea investitorilor impotriva practicilor abuzive ale celorlalti actori din piata ". In realitate insa ASF-ul a facut totul dar absolut totul ( inclusiv schimbarea legislatiei interne ) astfel incat sa favorizeze infractorii !!! Cand au fost prinsi cu " ocaua mica " au avut o reactie de "Catavencii " : au anuntat ca vor face demersuri pentru modificarea legislatiei in sensul ca " furtul de bani si de instrumente financiare sa fie considerat infractiune " !!!! Va dati seama ca oamenii astia de-aia tineau cu infractorii pentru ca ei credeau ca FURTUL este contraventie !!!!
  2014-05-27, 18:17:18 (adresa: 86.126.97.*)
 9. de S.A.:
  Noi pagubiti la Electrica! Asta se doreste? Cum sa-ncerci sa aduci noi investitori pe piata de capital din Romania ? Cand o instanta admite cererea de insolventa a Harinvest nesocotind L 297 a pietii de capital si pe INVESTITORII pagubiti ii cere la masa credala? Iar ASF tace si se inscrie la masa credala pt comisioane datorate de Harinvest pt tranzactiile in care au furat banii si actiunile INVESTITORILOR!!! INTRO ASTFEL DE CONJUNCTURA CINE VA INVESTI IN ELECTRICA ??? V-ATI PIERDUT REPUTATIA DE REGLEMENTATORI AI PIETII DE CAPITAL!!
  2014-05-31, 20:32:03 (adresa: 93.118.213.*)
 10. de PAGUBIT HARINVEST:
  ASF are toate motivele sa ascunda ce s-a intamplat la HARINVEST in 14-15 nov.2014 si sa traga de timp pentru a nu acorda fondul de compensare. Actorii acelor zile au fost:HARINVEST, DEPOZITARUL CENTRAL, BCR, BRK, iar cel care si-a dat girul pentru praduirea noastra a fost ASF-ul care se afla ,,in control" in acele zile , la HARINVEST.ASF-ul nu era strain de ce se intampla la HARINVEST.Vezi amenzile pe care le-au dat angajatilor acestei case de brokeraj inca din 2006, fiindca umblau cand vroiau si cum vroiau in contul clientilor. Stimati investitori de pe piata de capital, fiti vigilenti si purtativa singuri de grija fiinca in Romania nimeni nu va protejaza, nici macar ASF-ul asa cum se spune in Legea 297, iar din investitori pe piata de capital va veti trezi ca sunteti creditori cf Legii 85, unde, ce-i al vostru este si al nostru. In concluzie, veti ramane singurii pagubiti!
  2014-05-31, 23:30:13 (adresa: 86.126.107.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Perplex ???Cum ??? Să vină HULIGANUL să pună - ...
Andreea Paul (INACO): Rata efectivă de absorbție a banilor europeni la sub 1% pentru capitalul uman românesc și pentru dezvoltare regională în august 2018 te lasă perplex

Huliganii de la BUTOANE : genereazä huliganii din ...
Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

ue este comunism ...
Crește presiunea Uniunii Europene asupra Poloniei

florin citu incita huliganii la violenta ...
Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

nu cumpara gadget uri americane ...
Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Opinii

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

Turism

IT&C

Retail

Extern

Util

Gadgeturi