Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Opinii

Cei care strigă "hoţii!" în scandalul Harinvest au buzunarele pline

Opinii - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-03-14

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Sclavia, cel puţin teoretic, s-a abolit, aşa că nu mai este chip ca cineva să trăiască din munca de pomană a altui om. Sau cel puţin aşa am vrea să credem... Altminteri, ar fi ipostaza ideală de a trăi din ce adună cei care muncesc pentru tine. Ce ar fi, însă, ca cineva să fure pentru tine?! Hoţia are randamente mai ridicate. Riscul e mare, dar dacă cineva e dispus să şi-l asume pentru tine, atunci să vezi trai! Nu are sens, dar mai ştii?!... Lumea e plină de episoade paradoxale.
Un astfel de paradox îl avem şi în cazul Harinvest, unde hoţii au dat dovadă de o abnegaţie deosebită furând pe ultima sută de metri în drumul spre închisoare de la cei care le-au acordat încrederea, clienţii, şi pentru închiderea poziţiilor pierzătoare cu anumite contrapărţi. Asta da, onoare! Să te dai peste cap pentru a plăti până la ultima centimă poziţiile din piaţă, dar prăduindu-i de active pe cei fără de vină! BCR şi-a primit milioanele de lei datorate pentru contractele deschise în piaţa produselor structurate, chit că pentru aceasta traderul de la Harinvest care a iniţiat tranzacţiile a fost nevoit să dea iama în conturile clienţilor. Să ne spună şi nouă cei de la BCR care este reţeta de a convinge pe cineva să fure pentru ei, că dacă am avea-o, mulţi dintre noi s-ar îmbogăţi...

Mi s-a reproşat din zona bancară că în acoperirea afacerii cu pagube totale de peste 20 milioane lei, i-am lăsat în planul secund pe "hoţii de la Harinvest" şi mi-am concentrat atenţia pe alte instituţii ale pieţei. În mod particular, de ce mă leg de BCR? Au rostogolit poziţiile cu Harinvest prin sute de tranzacţii sell out şi au umflat gogoloiul pierderilor de la doar două milioane lei în toamna lui 2012, la peste 11 milioane lei în preajma marelui furt, dar ce e cu asta? A schimbat succesiv banca în relaţia sa cu Harinvest nişte pachete de acţiuni furate la opt emitenţi aruncând în aer volumele şi distorsionând de multe ori preţurile, dar, iarăşi, ce fac atâta caz? S-au îndestulat la spartul târgului cu bani din devalizarea conturilor clienţilor atunci când toată lumea ştia că Harinvest e insolventă, dar de ce să ne agităm pentru nişte cumpărători de bună-credinţă? Sunt un om rău, pasămite, şi insist să numesc scandalul "Harinvest-BCR", forţând neprofesionist lucrurile... În acest timp, uit de "hoţii de la Harinvest" pentru a mă lua de o bancă sub brand occidental "ca să vindem şi noi ziarul"...
Entităţile pe care le reprezintă oamenii care îmi fac aceste reproşuri au însă buzunarele pline! Sunt beneficiarii hoţiei de la Harinvest! "Hoţii de la Harinvest" sunt ascunşi în gaură de şarpe şi nici nu au desagele umflate. Aşa proşti nici că am mai văzut! Să fure în folosul unei instituţii cu active de miliarde lei şi lor să nu le revină mai nimic, ba să aibă şi pierderi de aproximativ 10 milioane lei, dacă ne gândim la acţionari. Şi după aceea să mai fie şi batjocoriţi de cei pentru care s-au obosit până în ultima zi să îi pricopsească cu milioane lei din furtul clienţilor în contul plăţii unor produse structurate fără valoare!
"Banii noştri sunt la BCR!", spun păgubiţii care nici să vrea nu au ce piele să mai ia de pe "hoţii de la Harinvest". Societatea a fost devalizată prin tranzacţii la Depozitarul Central în zilele de 14-15 noiembrie 2013. O hemoragie de 8,2 milioane lei de la o casă de brokeraj ce tocmai ratase o decontare nu i-a făcut nici măcar să ridice din sprâncene pe cei care participau la sfâşierea stârvului Harinvest. Nu cumva încasăm banii din nişte furturi?, este întrebarea pe care lăcomia i-a împiedicat să şi-o pună. Laolaltă, contrapărţile pe structurate BCR şi SSIF Broker Cluj, Bursa şi Depozitarul Central, contemplaţi de ASF, şi-au mânjit reputaţia înfruptându-se din jaful de la casa de brokeraj vâlceană. Cu buzunarele pline, acum unii dintre ei strigă "Hoţii!"
 
 • Currently 4.81/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.8 din 26 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de vasile:
  In sfarsat spune cineva lucrurile pe sleau! Daca Asf nu impune recuperarea prejudiciului in ceasul al doisprezecelea atunci sa mearga cu totii la brutarie!
  2014-03-14, 00:09:50 (adresa: 213.233.104.*)
 2. de joiana hard-vardista:
  principalul avantaj al celor care extrag rente din economia romaneasca (statul si bancile, in concubinaj, si orice alte carteluri) este mentinerea ca legala a sclaviei! daca simplul cetatean,devine victima unor reglementari dezavantajoase, a intelegerilor pe sub masa intre institutiile financiare si stat, a unor contracte abuzive, nu-i nimic, el este obligat sa se ”conformeze voluntar” oricaror obligatii de plata, pe viata si chiar sa le lase si generatiilor urmatoare de sclavi! adoptarea legii falimentului personal ar fi impiedicat ”conformarea voluntara” a sclavilor! cat timp vom evita adoptarea acestei legi, vom avea sclavi la dispozitie, care se vor ”conforma voluntar” la plata oricaror sume solicitate. inclusiv babele cu usturoiul!
  2014-03-14, 07:51:35 (adresa: 78.97.49.*)
 3. de Pacalitul:
  Trist dar adevărat! Este o ilustrarea a corupției generalizate împotriva căreia acționarii au luatat poziție fata de profitori complici si tainuitori aflați sub protecția ASF asumandu-si un risc acționand faptic in interesul investitorilor si nu declarativ precum ASF-ul campion la concertare si promisiuni desarte probabil electorale. Remarc curajul, dar totuși recomand prudenta având in vedere ce reprezintă ASF-ul susținerea politica si influențele angajaților.Sa dea Dumnezeu sa se îndrepte lucrurile si păgubiții sa-si recupereze ceea ce au deținut in mod legitim dar au fost deposedati fraudulos.
  2014-03-14, 11:05:37 (adresa: 89.120.75.*)
 4. de Sorin:
  Asta face BCR de cand s-au lansat produsele structurate.Ba dispare din cotatii,ba inchide contractul pe aur dupa ce in predeschidere l-a lasat sa mearga,dar realizeaza ca ar avea pierderi prea mari...pot sa dau exemple concrete din piata,pentru ca eram trader la vremea respectiva.Furturi peste furturi,sub protectia Bursei si a CNVM / ASF.Dupa care venim cu pretentia ca investitorii sa cumpere tot felul de chestii la BVB.PAi domnilor,nu avem investitori pentru ca nu sunt protejati,pentru ca sunt trimisi sa se judece singuri,in procese de 4-5 ani.Institutiile care ar trebui sa protejeze investitorii de fraude,gen supravegherea Bursei sau ASF ii trimit sa se descurce singuri si sunt complice cu BCR,cu actionarii majoritari sau cu Broker Cluj,in functie de felul abuzului,la toate fraudele.
  2014-03-14, 12:51:34 (adresa: 84.232.215.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

Avem numai de invatat de la Marea Franta care a fo ...
Evaluarea Națională: Elevii de clasa a VI-a susțin prima probă

In al WW II toti militarii au purtat la bandulier ...
Rusia: Un tir cu patru rachete intercontinentale Bulava a reuşit în Marea Albă

chiria au platit-o? ...
Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Opinii

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

Turism

Auto

Extern

Gadgeturi