Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Opinii

Muzichia unui optimism de-o vară

Opinii - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2013-08-28

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Inevitabil va fi bine! Am glumit... Aceasta este însă gluma verii pe care o încheiem. Pusă pe portativ şi cântată pe ritm alert, reflectă un efort existent în societatea românească de a ne conecta la un optimism parţial reaprins în Occident, probabil acolo cu mai multă îndreptăţire. După 20 de ani de tranziţie strâmbă, măcinaţi de recesiuni prelungite, sărăciţi de inflaţie persistentă şi marcaţi de o criză morală adâncă, în România avem toate motivele să fim răvăşiţi de pesimism. Din când în când, ne mai facem curaj pentru o vară spre a ne remonta cu un tonus de optimism. Nu este însă acea abordare pozitivă pe care ne-am dori-o, ci mai degrabă una iresponsabilă, care ne cheamă să luăm viaţa în uşor.
Pentru un răstimp de mai bine de un an de zile mi-am permis luxul să nu am telefon mobil. Este o modalitate eficientă de a mai reduce din ritmul vieţii. E drept că îi cam supără pe cei din jurul tău. "Nu pot să dau de tine!" Pare şi ciudat din punct de vedere social: "Cum?! Nu ai mobil?!". Aşa se face că m-am lipsit de unicul canal prin care mai ascultam radioul. Locuiesc în centru şi lucrez în centru, deci nici în maşină (loc tradiţional de ascultat posturile de radio) nu am avut acest prilej.
Acum am avut ocazia să redescopăr, după aproape doi ani de zile - tot prin intermediul telefonului mobil - FM-ul românesc, pe care l-am găsit, însă, mult depreciat. De ştiri şi programe nici nu mai vorbesc. Dacă înainte era dominat de melodiile pop şi rock ale anilor '80-'90 din repertoriul internaţional şi câteva piese de rezistenţă din muzica autohtonă, acum este poluat în proporţie de peste 50% de zgomote ciudate, piese fără melodie şi câteva schelălăituri numite impropriu "muzică românească".
Mi-a mai reţinut însă atenţia ceva din muzica acestei veri. Nu neapărat pe cele mai reuşite ritmuri, multe piese au versuri care pot fi caracterizate printr-un optimism scremut, în cea mai mare parte legat de bucuria imediată a unui concediu la mare. Spargerea banilor şi cheltuirea până la ultimul bănuţ din buzunar pentru o plăcere de moment arată deopotrivă cât de subţire este  baza optimismului, dar şi la ce comportament păgubos te poate conduce acesta.
Muzica, o poveste despre suflet şi economie
Eşti optimist? Tobele bat, ritmurile sunt drăceşti, melodia ondulează, versurile debordează de bine. Vezi muzica anilor '20 din America, ritmurile anilor '60, pop-ul anilor '80-'90 şi stilul Holy Dolly de la jumătatea deceniului trecut. Eşti pesimist? Gândurile negre te răvăşesc? Viitorul ţi se pare incert? Muzica e apăsătoare, gravă, chiar agresivă. Ne putem gândi la blues-ul depresiv conturat în anii Marii Depresiuni, dar şi la hard-rock-ul anilor '70. 
Robert Prechter, investitor cu experienţă în pieţele internaţionale, ia în calcul stilurile muzicale în demersurile sale investiţionale, ca modalitate de abordare socionomică, adică de înţelegere a fenomenelor economice prin oscilaţiile stărilor sufleteşti la nivelul majorităţii populaţiei. Prechter crede că urmează o epocă extinsă de pesimism, în care filmele de groază, fustele lungi, utilizarea negrului şi muzica rock vor acompania o etapă de depresiune economică şi stres financiar maxim. "It's time for rock,  baby!"
De unde vine optimismul şi ce se va întâmpla până în 2022
Dacă am sesizat optimism în peisajul audio al FM-ului românesc, mă gândesc, acesta nu trebuie să vină de la creşterea economiei de 2% cu care se laudă Guvernul. Reprezintă mai degrabă reverberaţii ale unui sentiment favorabil în Vest. Consultantul financiar Martin Armstrong, unul dintre cei mai buni specialişti în interpretarea ciclurilor de sentiment, a plasat pentru începutul lui august 2013 un punct maxim de optimism, de la care ar urma să ne întoarcem către o pantă mai depresivă pentru un an. Un nivel încă şi mai ridicat de optimism ar urma să survină în octombrie 2015, după care ne vor năpădi sentimentele negative. Până în 2022 am ajunge să ne smulgem părul din cap.
După rău vine bine, dar când?
Muzica de la radioul românesc ne spune că suntem părtaşi la acest ciclu. Piesa cea mai frecvent difuzată în FM îi aparţine Andrei şi este intitulată "Inevitabil, va fi bine". "E, e va fi bine / E, e va fi bine", răsună în boxele din cafenele, cluburi şi frizerii. Deşi se referă la viaţa de cuplu, reluarea neîncetată a refrenului te face să te gândeşti la o stare de bine general. În acest tablou, nu e loc pentru pesimişti: "Şi-am văzut mulţi pesimişti ca tine, da / După rău vine bine, după rău vine bine, / Întotdeauna. / O, şi poate simţi că prea mult nu mai ţine, da / După rău vine bine, după rău vine bine, / Întotdeauna."
Nimic de zis. A fost destul de rău încât ar trebui să ne gândim că ar trebui să urmeze şi binele. Este oare aşa? Din păcate, nu! Nu am parcurs încă purgatoriul arderii datoriilor pentru a spune că un nou ciclu economic se va relua aducându-ne prosperitate. Cu alte cuvinte, nu a fost suficient de rău ca să vină bine.
La mare, la soare, cu cardurile goale
"Iubirea ta ce mă ţine / În orice vară lângă tine / E în drumul nostru spre mare / Unde-i soare şi iubire", ne cântă Inna. Concediul de-o vară e motivul de optimism de care trebuie să ne agăţăm. Cu preţul ultimului ban. "Amândoi stăm întinşi pe pat / Şi ne gândim cum ar fi să plecăm la mare / În pijamale, fără cazare şi cu cardurile goale", este o strofă din piesa lui Horia Brenciu "Azi am chef de mare". Cam aşa ne spune că ar fi păţit şi Antonia: Nu demult, banii s-au dus. / I-am terminat ieri pe ultimul juice / Şi chiar de-o iau iar de la-nceput / Pentru party eu m-am născut!" 
Petrecerea, aşadar, înainte de toate! Până la ultimul ban. Ne-o spun şi cei de la formaţia CEEO: "Vreau să mă îndrept spre mare / Chiar de nu am bani / Nu-mi fac griji frăţioare." Problemele în planul secund: "Şi orice-ar fi mergi pe calea aleasă / Nu sunt probleme-n viaţă să nu le faci faţă / Chiar dacă-i greu sau uşor ţine de tine / Chiar de nu poţi să te descurci simte-te bine."
Starea de spirit promovată? O viaţă luată în uşor. Distracţie cât de multă, prevederea pentru viitor zero, sănătatea financiară pe butuci. Şi la muncă sau chivernisire cine să se mai gândească vara?! Bine, în schimb, că suntem optimişti!
Bagă bani!
Totuşi, ne place sau nu, optimismul se susţine pe bani. "Banii n-aduc fericirea, / Dar te ajută să-ntreţii iubirea", recunoaşte şi Andra. Nu includ piesa "Bagă bani!" a lui Puya şi Don Baxter la capitolul optimism debordant şi poate că autorii versurilor chiar aduc o ironie legată de abordarea uşoară a problemei financiare. Contează, însă, până la urmă ce se aude în difuzoare. Şi se aude "Bagă bani!" "Faci milioane, / Eşti cel mai tare, / Trebuie să şi trăieşti, / Decât să stai să-i strângi, / Mai bine să îi cheltuieşti."
Epocile istorice ne arată că nu poate exista optimism exuberant fără bani ieftini şi datorii escaladate nebuneşte. Cineva trebuie să bage bani să alimenteze optimismul. Aşa că putem să ridicăm o incantaţie pentru o ploaie de bani ieftini şi pomeni sociale. Bagă, bagă, bagă bani! Cheltuieli guvernamentale sporite, pensii mărite! Ponta! Bagă bani! Credit ieftin la tot poporu'! Bancherule, ai auzit?! Bagă bani! Avem nevoie de bani mulţi! Bagă, bagă, bagă bani!  Oamenii sunt în nevoi! Nu se aude!? Isărescu! Bagă bani! Infrastructură mai bună? Finanţele ce fac? Domnu' secretar de stat! Bagă bani! O vară în festivaluri la Bucureşti. Autostrăzi suspendate! Oprescu! Bagă bani! Niciodată nu e de ajuns! Bagă, bagă, bagă bani!
Inevitabil, va fi rău!
Cam ăsta e optimismul nefiresc din muzichia românească: fără bază, construit pe abordare iresponsabilă, pe orbire faţă de viitor. Inevitabil, va fi bine! Dintre hit-urile internaţionale, am reţinut în FM-ul românesc, piesa DJ-ului suedez Avicii, "Wake me up when it's all over!". Ce bine ar fi să ne culcăm la plajă şi cineva să ne scoale când totul se va fi terminat! Avem însă o criză de înfruntat pieptiş împreună.
 
 • Currently 4.72/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.7 din 29 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Cosminos:
  Recomand Radio Guerrilla :)
  2013-08-28, 12:35:21 (adresa: 92.82.145.*)
 2. de Geo anti limonada:
  Recomand Rock fm, Smart fm si orice altceva ce asculta tovarasul Chitu... Ii citesc, printre randuri, aberatiile si tiradele imbecile si ma bucur ca specia gargaragiilor de acest tip vor disparea, in cele din urma... Indraznesc sa spun ca paradigma existentiala a acestor tovarasi,d alde Chitu este straina civilizatiei romanesti ,a civilizatiei apusene in general, de care poporul roman apartine in intregime ! Teoriile reactionare ale comunistilor, ale celor ce s-au pus pres rusilor atatia amar de ani, s-au evaporat pas cu pas si au disparut in neantul infamiei sfarsitului de secol XX ! Acesti imbecili de comunisti inca mai cred ca pot mani****mintile celor tineri, ca pot spala creierele celor mai slabi de ingeri ! Nu ne ramane decat sa le dam cu flit Obscurantistilor de stanga, a celor ce viseaza cai verzi pe pereti , de la miscarea cretinilor cu Occupy Wall Street pana la cei submineaza marile investitii in infrastructura economiei nationale ! Anti occidentalii de la noi nu prea mai au ”umbrele” sub care sa-si exhibe aberatiile, saracul vadim tudor nu mai starneste decat hohote de ras :)...
  2013-08-28, 13:47:39 (adresa: 188.24.155.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

fara nica suntem o tara in care platesti pt orange ...
800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

fara nica suntem o tara in care platesti pt orange ...
800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

Ce tara suntem daca dupa 28 de ani de la lovitura ...
800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

dracNEA SA VA IA DE PiSD-ei BORATI SI BORFASI CE P ...
Discursul Asistentului Secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Wess Mitchell, la Universitatea din Bucureşti

Bacovia,din regatul cel bacovian ...
Noi dezbateri la Codul de procedură penală şi legea privind organizarea judiciară

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Opinii

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Specializat

Politic

Economie mondiala

Business Style

Actualitate