Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Opinii

Cum au făcut bancherii şi imobiliarii istorie în România

Opinii - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2013-04-30

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Acum şase-şapte ani ţara părea un El Dorado imobiliar, pământurile mioarelor fiind zugrăvite ca destinaţia investitorilor din toată lumea, iar băncile în expansiune violentă erau prezentate drept chezăşia dezvoltării viitoare a României. De atunci s-a cam ales praful... Terenurile stau nevândute, proiectele rezidenţiale sunt multe abandonate, clădiri de birouri şi mall-uri sunt lichidate, apartamentele mici sunt purtătoare ale unor datorii ce cu greu pot fi achitate. Pe de altă parte, băncile contabilizează unul din cinci credite ca fiind neperformant şi agonizează cu mâna întinsă la banca centrală. Speriate de ce portofolii proaste au, instituţiile de credit au abdicat de la rolul pe care îl clamau de a fi finanţatoare ale economiei.
Ca orice balon speculativ, bula creditării imobiliare s-a spart şi în România lăsând un model economic în ruină, nereparat nici după un cincinal de criză. Felicitări bancherilor "deştepţi" şi imobiliarilor lacomi! Avem economia pe care ne-au oferit-o...
Dacă acum cam toată lumea huleşte băncile şi incompetenţa din sectorul de real estate, poate că ar trebui să solicităm mai multă clemenţă... Nu oricând intră România pe radarele marilor investitori în clasamente ale tuturor timpurilor privind fenomene financiare! Mulţumită bancherilor şi imobiliarilor de la noi, am intrat în istorie! Un studiu recent al băncii americane de investiţii Goldman Sachs indică România între protagonistele balonului imobiliar inflamat la nivel mondial în deceniul trecut, menţionat ca una dintre cele mai mari manii speculative din istoria umanităţii.
Piramidarea la preţurile locuinţelor - fenomen normal în paradigma imobiliarilor noştri de acum câţiva ani - o regăsim acum în sfera marilor anomalii financiare ale lumii. Cel mai mare balon speculativ din istorie rămâne, potrivit Goldman Sachs, cel din anul 1720, inflamat pe rând în Franţa şi Anglia, pe companiile Mississippi River şi Compania Mărilor de Sud. Antrenând categorii largi ale populaţiei, cele două bule nesustenabile au lăsat loc, la spargerea lor, unei crize prelungite pe parcursul unui secol.
Creşterea de şapte ori a preţurilor bulbilor de lalea în Olanda în anul 1637 şi suprainvestiţiile din căile ferate nord-americane de la jumătatea secolului al XIX-lea sunt două curbe speculative amintite în studiul menţionat alături de o altă manie imobiliară, cea care a condus la majorarea de cinci ori a preţurilor locuinţelor şi terenurilor din statul Florida în 1920.
Derapajele monetare din ultimele decenii au făcut ca cea mai mare parte a baloanelor speculative din istorie să se concentreze în acest răstimp. Primul dintre ele, soldat cu o creştere cu 34,900% a acţiunilor companiei miniere australiene Poseidon în 1969-1970. Avem apoi balonul creditării din Japonia anilor ‘80, curba speculativă "dot.com" pe acţiunile tehnologice americane în anii 1997-2000, creşterea preţului uraniului cu 1.844% în anul 2007.
Cel mai recent fenomen de acest tip este şi cel mai ciudat, având în vedere clasa de "active" care a făcut obiectul speculaţiilor.
În anul 2006 am consemnat un vârf al interesului în Thailanda pentru amuletele budiste cunoscute sub denumirea Jakutham Rammathep, încărcate cu puteri miraculoase de participanţii la mania de piaţă. Cunoscute din vechime, aceste amulete nu au devenit ţinta fascinaţiei publicului până când, într-o zi, moartea la 103 de ani a unui poliţist nu a făcut pe cineva să se gândească la faptul că tocmai amuletele au fost cele care i-au prelungit viaţa. Ideea că o astfel de amuletă îţi aduce noroc pentru a strânge avere a fost deosebit de populară, astfel încât tot mai mulţi thailandezi şi-au dorit aceste amulete. Cererea excesivă a condus la o creştere de 15.000% a amuletelor Jakutham Rammathep, potrivit măsurătorii Business Insider. Dacă înaintea umflării balonului un astfel de obiect de cult costa aproximativ 1,30 dolari, către apogeul maniei amuletele puteau fi cumpărate la preţuri între 10 dolari şi câteva mii de dolari. Este consemnat că cineva chiar a plătit 75.000 de dolari pentru o amuletă în ultimele faze ale nebuniei...
Balonul imobiliar este creditat de Goldman Sachs drept una dintre cele mai mari anomalii financiare ale istoriei, iar analiştii băncii de investiţii americane menţionează şi câteva ţări-emblemă pentru această escaladare speculativă a preţurilor imobilelor: India (2005), Marea Britanie, Irlanda şi Spania (2006), SUA şi China (2007), România (2008), Australia (2009). Este interesant că suntem menţionaţi printre ultimii proşti, având în vedere că la noi maximul accelerării preţurilor îl avem consemnat după ce deja baloanele speculative se spărseseră în ţările dezvoltate. Rămâne un gust amar acela că nu am avut înţelepciunea să învăţăm din greşelile celorlalţi şi am mers către aceeaşi catastrofă.
Este interesant cum ne uitam ca la deştepţii vremii la cei care încercau să argumenteze raţional o nebunie speculativă. Laolaltă bănci, agenţii de rating, evaluatori, brokeri imobiliari, investitori de primă mărime, instituţii publice, auditori financiari din "Big Four" au acompaniat cu rapoarte elucubrante avansul preţurilor către zone nesustenabile. Oameni trecuţi prin şcoli multe şi plătiţi cu grămezi de bani au debitat baliverne despre viitorul uluitor al imobiliarului românesc atunci când nu a fost vorba de nimic altceva decât de o nebunie de piaţă.
Găsim balonul imobiliar pe lista monştrilor financiari ai tuturor timpurilor întocmită de cei de la Goldman Sachs (ei înşişi părtaşi la fenomen). România, la loc de frunte! Reper profesional pentru bancherii şi imobiliarii de la noi care ne-au trimis în istorie, nu numai în ruină economică.
Este interesant că preţurile încă sunt departe de a se fi corectat până la niveluri de susţinere fundamentală. Sub acest aspect, imobiliarele din România sunt încă scumpe, balanţă înclinată încă de memoria vremurilor speculative. În plus, nu sunt puţini reprezentanţii sectorului financiaro-imobiliar care încă apreciază că ne vom putea întoarce la cotaţiile de odinioară. După o nebunie de piaţă, trebuie să admitem că nu toţi se pot vindeca imediat, cu atât mai mult cu cât nu au avut parte de medicaţia atât de necesară a falimentului. Sunt chiar bănci care amână lichidarea portofoliului de imobile executate, în aşteptarea unor preţuri "corecte". Oare vor avea noroc?... O amuletă Jakutham, ceva?
 
 • Currently 4.84/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.8 din 62 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de rebeca:
  Capitalismul bancaro-imobiliar este ceaa mai mare tzeapa inventata de rasa umana! Este o societate de tip feudal adaptata la vremurile noastre! Individul este transformat in sclav bancar pe viata, platind inzecit o amarata de locuinta, daca bineinteles are sanatate,putere si un loc de munca!Toate tarile care au adoptat acest sistem diabolic au colapsat!!!!!!Felici tari domnule Panaite pentru excelentul articol!
  2013-04-30, 05:24:45 (adresa: 174.94.57.*)
 2. de Alexandru:
  Da, asa este. Doar ca parazitii (camatarii) au corupt guverne (indivizi de aceeasi teapa ca si ei) provocind haos social. Foarte bine ati punctat faptul ca "boomul" romanesc a coincis cu spargerea bulei imobiliare in vest. Aceiasi care acum dau lectii de "economie" si isi sustin integritatea cu "v-am spus noi". O tara cu o economie distrusa si coruptie endemica, vindea cotetele ceausiste la pret speculativ. Cu credite (cu buletinul) in euro si franci elvetieni ! Cu programe (prima casa) care sa sustina hotia si creditarea! Scheme piramidale in care putini s-au imbogatit si cei mai multi au saracit.
  2013-04-30, 13:59:13 (adresa: 64.62.201.*)
 3. de Ilie tudoroiu:
  De acord cu articolul,de acord si cu comentariul domnului constantin Chitu,dar ,totusi ce solutii ar exista pentru depasirea acestei capcane in care au cazut atatia concetateni de-ai nostrii,vanzarea veniturilor viitoare pe banii relativ actuali ai bancilor,cumuluata cu scaderea accentuata a preturilor bunurilor achizitionate si a pretului muncii lor?Este acesta un nou model de SCLAVIE?Oligarhii financiari nu vor accepta o relaxare a dobanzilor ,decat daca vor simtii amenintari majore,guvernul nu va determina o salarizare in tremeni reali pozitivi,deoarece la randul lui este plin de credite neperformante si mai mult in investitii fara plusvaloare.ramnane ultima solutie un conflict major,care mai devreme sau mai tarziu trebuie sa se produca;am inteles ca si bula imobiliara din China este suprainfectata(ei se mai tin cu expansiunea accelerata in economiile emergente si-in continuarea investitiilor imobiliare in ritm infernal;ramane de vazut pana unde si ce va determina pe plan mondial explozia "bulei chinezesti")
  2013-05-05, 21:37:20 (adresa: 86.126.108.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

huligani faradelege ...
Incredibil! Bugetarii din România care au refuzat minivacanţa guvernului de Sfânta Maria

patru zeci de mii abuza de jandarmerie ...
Peste 40.000 de cetățeni sesizează ONU, după abuzurile Jandarmeriei

Obama a data unda verde pt instalarea socialismulu ...
E oficial! SUA se îndreaptă spre socialism: Un prestigios sondaj Gallup explică noile preferinţe ale generaţiei Millennials

ceea ce tie nu ti place altuia nu i face ...
SUA condamnă sancţiunile impuse de către Turcia asupra importurilor de automobile, alcool şi tutun

2 = o societate de huligani ...
Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Opinii

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Specializat

Politic

Economie mondiala

Business Style

Actualitate