Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Opinii

Drumul cuvântului, Drumul Golgotei?

Opinii - Veronica Marinescu / veronica.marinescu@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2013-04-27

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Suveran, imponderabil sau derizoriu, oricând supus interpretării în orice text sau context, cuvântul fie orbeşte, fie deschide o fereastră spre adevăr. Categoric, puternic,  ferm prin conţinut,  ziditor prin sens, uneori de neînlocuit, cuvântul este singurul instrument de raportare a omului la realitate. Şi, deopotrivă, la ficţiune. Poate fi "partenerul" fiecăruia dintre rostitorii lui pe drumul confesiunii, al apărării în faţa acuzaţiilor, al învinuirilor, suferinţei, trădării, minciunii sau tăcerilor. Al multelor tăceri; şi al celor nevinovate, şi al celor apăsătoare şi al celor care aduc mângâiere, recunoştinţă sau cufundare în visare. Cuvântul ne înalţă spre viaţă sau ne răstigneşte. Nu în sensul biblic, ci în direcţia fără întoarcere a căderii sau înstrăinării fiinţei noastre lăuntrice. Aşadar, soarta noastră stă şi în puterea cuvântului. În vraja şi în strălucirea lui, în ostilitatea pe care i-o conferă ansamblul. Şi atunci când ne referim la avantajele unui sistem politic sau economic, şi atunci când ne aflăm la cheremul unei decizii care ne închide, pe vecie, perspectivele.
Depinde cine este autorul sau instituţia emitentă şi lansatoare a cuvântului - învrăjbitor sau unificator - şi scopul urmărit. Depinde de platforma-program şi de orientarea artizanilor ei. Nouă ne rămâne să decelăm, să distingem ce stă ascuns sub platoşa intenţiei fiecăruia, fiecărora.
Ce înţelegem, de pildă, prin conceptul de "globalizare", atacat cu înverşunare sau apărat din răsputeri?! Cuvântul care desemnează o acţiune ce urmează să aibă loc, la care nu eşti indemnat să meditezi, ci s-o accepţi. Cuvântul care se rostogoleşte, într-o bună zi, peste viaţa şi obişnuinţele tale, asemenea unui "cal troian", unui virus care ţi-a pătruns în sistemul propriului calculator. Să fie globalizarea  un mister, o frecţie anti-răceală, un duşman al libertăţii sau ce anume?! Este  pierderea identităţii fiinţei naţioanle a unui popor sau o modalitate de fălire, a emitenţilor conceptului, că  ei vor fi, de acum, buricul pământului?! Pentru teoreticieni este o ameninţare a ideii de naţiune, pentru oamenii simpli nu contează. Ei îşi vor duce viaţa mai departe, cu temeri şi bucurii, continuând să rămână ei înşişi.
Dar drumul  cuvântului al cărui sens te macină şi a cărei împlinire o refuzi, nu se opreşte aici. Se mişcă nestingherit la... absolut.
Sunt cuvinte care sunt puse în slujba deposedării fiinţei umane de tot bagajul moralităţii;  neliniştitoare, prin provocarea la care te supun, prin negaţia pe care o cultivă, pe traseul dificil  al înaintării spre niciunde. Abia atunci descoperi că eşti atras în cursa reevaluării tuturor cunoştinţelor tale, a renunţării la propria ta lume interioară, chiar şi la rolul rolul tău sau locul tău în lumea exterioară.
În contextul pervertirii, al mistificării sau reevaluării sensului cuvintelor, sintagma "omul religios" sau "omul creştin" vă mai spune ceva? Sau, extinzând contextul, mai are nevoie omul de Biserică?  Ori trebuie să se limiteze la propriul lui joc de ipoteze, de cuvinte încrucişate, pe tabla intereselor altora , şi nu ale sale, pentru a descoperi, pe cont propriu, ceea ce nu şi-a propus vreodată ?
Indiferent cât de multă învrăjbire reuşesc să aducă unii lansatori de cuvinte, adunate în tagma zvonurilor, a  renunţării la cele frumose, înălţătoare, sfinte - cu adevărat -  e necesară, mai mult ca oricând, trezirea întru puterea cuvântului. A sensului pur, la care se lucrează  (în nopţile minţilor pierdute!), pentru înstrăinarea oamenilor, în general, şi a românilor, în special. Pentru renunţarea acestora la valorile morale şi spirituale care îi creează şi îi definesc. Din toată debandada acestor intenţii de retălmăcire, deterioare şi minimalizare a funcţiei care zideşte, un lucru ar trebui reţinut: nicio ideologie ori ispravă politică sau economică nu pot ucide sufletele curate. În orice religie stă scris că omul trebuie să-şi trăiască propria libertate, pentru a se cunoaşte mai bine. Iar creştinismul înalţă şi păstrează cuvântul la puterea ce i-a fost dată. "Iisus Cristos este eternitatea care punctează istoria", spunea Petre  Ţuţea. Noi spunem că  este Absolutul vieţii întemeiate pe principiul iubirii faţă de oameni. Şi asumarea Drumului Golgotei, dincolo de cuvinte.  Spre rediscifrarea acestei taine unice, se cuvine să ne aplecăm mereu
 
 • Currently 4.85/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.8 din 26 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Vranceanu:
  Prin globalizare intelegem pregatirea imparatiei lui Antihrist.
  2013-04-27, 04:36:04 (adresa: 188.27.67.*)
 2. de Veronica M.:
  Exista, în textul meu, unele problemee de corectura: a se citi: unui ”cal troian”, și Petre Țuțea (de la care a sărit prima literă a numelui - Ț).
  2013-04-27, 10:27:33 (adresa: 188.27.64.*)
 3. de Valeria VN:
  Veronica, puterea Cuvantului este uriasa, dupa cum scrii. Omului ii trebuie, insa, si inteligenta necesara de a intelege adevaratul sau sens. Felicitari pentru aceste editoriale atat de profunde si de sensibile.
  2013-04-27, 13:37:52 (adresa: 213.233.93.*)
 4. de Eugen:
  @Veronica Marinescu. Cit valoreaza un suflet nobil intr-un corp zdrobit ? Sintem aici si acum. Avem chip de om si pentru asta si obligatii. Am mai spus : parazitii traiesc printre oameni. Cind oamenii vor trai printre paraziti, atunci va fi prea tirziu. Sint indivizi fatarnici,lacomi, mincinosi si fara morala. Astia cred ca lumea-i facuta pentru ei si totul li se cuvine.
  2013-04-27, 14:29:47 (adresa: 192.96.203.*)
 5. de Camil:
  Mai trec din cand in cand pe-aici, sa vad de-o fi ceva de citit mai acatarii. Cautarea mea nu se dezminte ! Articolul acesta e de o frumusete aparte. Da, am folosit acest cuvant derivat din «frumos»… aceasta notiune abstracta care poate fi asociata nu numai artei, esteticii, dar si altor domenii ale existentei umane : psihologiei, sociologiei, istoriei… Pentru ca, dincolo de perceptia unei placeri propriu-zise, datorate inaintarii in lectura curgatoare a frazelor, satisfactia majora mi-o oferea continutul in derularea lui surprinzator de bine ticluita. Iata ca poti intalni Frumosul nu numai prin contemplare, ci si prin asociere ideatica, a jocului ielelor, cum zicea acel scriitor fascinat de inlantuirea ideilor. Da, am fost captivat de plenitudinea acestui eseu, care poate ramifica in multe directii, tocmai pentru ca LA INCEPUT A FOST CUVANTUL.
  2013-04-27, 15:09:10 (adresa: 109.99.98.*)
 6. de Veronica Marinescu:
  Domnului Chitu Constantin: Am citit, cu mare placere, comentariile dvs., pe care le asteptam cu mult interes. Se intelege ca va apreciem parerile, observatiile dvs. elaborate. Referitor la alt gen de postări, e un adevar general valabil, domnule Chitu: toti ne procopsim, la un moment dat, cu mustrări, imputări severe, săpuneli. Depinde cine le face, cu ce scop si la ce se referă toate acestea. Uneori, sunt binevenite, alteori ne dor, fiindcă nu se justifică, sau nu e cazul să ne fie adresate. Iar de cele mai multe ori, nu le intelegem rostul. E firesc insa ca orice comentariu sa fie adresat si autorului articolului, punctelor lui de vedere, luând in calcul starea de lucruri la care acesta se referă. E firesc, de asemenea, ca un comentariu să exprime parerea cititorului despre subiectul abordat; despre felul cum simte, vede si traieste cititorul situatia vizata, pusa sub lupa de catre jurnalist. Trecând peste aceasta introducere, puțin jenanta, nu pot sa nu remarc frumusetea si profunzimea pledoariei dumneavostra asupra ”Cuvantului”, cu exemple si trimiteri multiple - la arta, cultura, spiritualitate; la relatiile interumane. Cuvântul, deopotriva ”îngerul si demonul din noi”, cum foarte bine spuneți; ”aliatul sau dusmanul nostru”; ”instrumentul cu care subjugam pe altii si altii ne subjuga pe noi”... Evident, prejudiciul adus de globalism este incomensurabil, dar nu suntem obligati sa-l acceptam. Pe scurt, sunt adevaruri incontestabile, pe care dvs. le exprimati cu ”arta” bunelor intentii si a bunei cunoasteri, a studiului continuu. Și de aceasta data, comentariul dvs. este un articol in sine; unul care se cuvine pastrat si recitit. Va multumim pentru atentia acordată subiectelor abordate în paginile Curierului National. Si pentru privirea dvs. sincera si corecta.
  2013-04-27, 17:16:57 (adresa: 5.12.100.*)
 7. de Veronica Marinescu:
  Dnei Valeria VN si domnilor: Vranceanu, Chitu, Eugen si Camil: Vă mulțumim pentru cinstea pe care ne-o faceți de a ne citi. Pentru gândurile dumneavoastra premergătoare cuvântului care ar trebui să unească spiritele (și nu sa dezbine !). Pe acest lucru pozitiv, înălțător, mizam noi, prin profesia noastră. Dacă reușim, în bună parte, este și pentru că existați dumneavoastră. Fără înțelegere, iertare, dragoste de oameni, de natură și de Dumnezeu, nimic nu are sens...
  2013-04-27, 18:20:01 (adresa: 188.27.64.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

florin citu incita huliganii la violenta ...
Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

nu cumpara gadget uri americane ...
Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

nu cumpara gadget uri americane ...
Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

incepe distractia dincolo de Vama Veche ...
Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

sorina matei tu esti nu-i asa ? Orice turnator ord ...
Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Opinii

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Specializat

Politic

Economie mondiala

Business Style

Actualitate