Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Cine va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF)?

Răzvan Burleanu
Ionuț Lupescu
Marcel Pușcaș

Comentarii (1) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Opinii

În ţara lui Eminescu...

Opinii - Veronica Marinescu / veronica.marinescu@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2010-01-15

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


În ţara Poetului peste numele căruia timpul a aşternut gloria eternităţii, nu mai e loc de omagii "prăfuite". De nostalgii şi doruri încropite ca la comandă; de comentarii superflue, de priviri chiorâşe, de crucificări verbale sau de texte exuberante. În schimb, e loc pentru o rugă. Pentru o mulţumire, pentru o laudă adresată "sfântului preacurat al ghiersului românesc", cum îl numea Tudor Arghezi. În faţa statuii lui Eminescu, realizată de sculptorul Gheorghe Anghel, amplasată în faţa Ateneului Român şi în faţa statuii lui Eminescu din Paris, sculptată de Ion Vlad, am văzut români închinându-se, ca înaintea unei icoane. Se întâmplă ca un monument de for public dedicat memoriei unui erou naţional sau unui geniu din lumea artelor, a literaturii, să "funcţioneze" aidoma unui obiect liturgic. Dimpotrivă, însă, acum un an, în faţa bustului lui Eminescu din Rotonda Scriitorilor (Parcul Cişmigiu) cineva şi-a revărsat toată ura asupra "şlefuitorului limbii române"; singurul bust mutilat... Fiindcă în ţara Poetului unde adevărul este asaltat de minciună, unde bunul simţ pare a fi asediat, pe zi ce trece, de mitocănie, unde cuvintele încep să-şi piardă înţelesul, iar bunăstarea curată e înlocuită cu jaful nesăbuit, oamenii nu mai simt la fel româneşte; sunt arondaţi în tabere "contra".
Or fi mai câştigaţi sau or fi împotriva a tot ce înseamnă valoare clasificată, acumulată în timp?! Cert este că dincolo de tendinţele şi orientările specialiştilor din presa culturală, de revoltele unor indivizi cărora personalitatea poetului naţional al românilor le apasă existenţa, şi aşa minoră, dincolo de statisticile negative, de formulări precum "numărul detractorilor lui Eminescu"  - orice om cu scaun la cap vede, simte şi constată că nimic nu e mai prejos decât furia neaveniţilor. De aceea, la 160 de ani de la naşterea lui Eminescu, ne întrebăm ce trebuie să ştie astăzi despre Poet orice român?! Vă propunem o caracterizare făcută  de Titu Maiorescu într-un studiu publicat în anul morţii Poetului, Eminescu şi poeziile sale, şi un punct de vedere al scriitorului şi filosofului Constantin Noica. Iată ce scria Titu Maiorescu: "Ceea ce caracterizează, mai întâi de toate, personalitatea lui Eminescu este o aşa covârşitoare inteligenţă, ajutată de o memorie căreia nimic din cele ce-şi întipărise vreodată nu-i mai scăpa, nici chiar în epoca alienaţiei declarate, încât lumea în care trăia el după firea lui şi fără nici o silă era aproape exclusiv lumea ideilor generale ce şi le însuşise şi le avea pururea la îndemână. În aceeaşi proporţie, tot ce era caz individual, întâmplare externă, convenţie socială, avere sau neavere, rang sau nivelare obştească şi chiar soarta externă a persoanei sale ca persoană îi era indiferentă." Constantin Noica era de părere că "Fiecare cultură are într-un ceas al ei un «om deplin»;  un arhetip; Homer, Dante, Shakespeare, poate Cervantes - Goethe. La noi, Eminescu. E ceasul unic în care cultura nu este pe deplin formată, istoria comunităţii e deschisă, spiritul culturii e încă nedefinit. Acel ceas e irepetabil. Nu vom mai avea un Eminescu, aşa cum nici culturile celelalte nu vor mai avea un Dante, un Shakespeare, un Goethe..."
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 9 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Camelian Propinatiu, scriitor :
  Fara Eminescu nu s-ar fi facut 1 Decembrie 1918!
  2010-01-15, 13:24:25 (adresa: 89.36.233.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

decat ca nu chiar toate psdizdele-s curvele mele! ...
Dragnea și Dăncila se duc miercuri în Israel. Vizita, ținută la secret până în ultimul moment

Domnilor inspectori de la MUNCA, hai sa mergem pe ...
Inspecția Muncii a aplicat amenzi de un milion de euro pentru muncă nedeclarată

in perioada 2025 aprile 20-18! ...
Prim-ministrul Viorica Dăncilă va efectua, în perioada 25-26 aprilie, o vizită oficială în Statul Israel, la invitaţia prim-ministrului Statului Israel, Benjamin Netanyahu

indicele robor este inca tinut mult sub inflatie! ...
Indicele ROBOR la 3 luni a crescut din nou! Este vorba despre o creștere majoră! Care sunt efectele|

decat ca in toate agentiile am pus incompetenti! ...
Toate contractele la energie au fost modificate

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: