Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Cine va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF)?

Răzvan Burleanu
Ionuț Lupescu
Marcel Pușcaș

Comentarii (0) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Opinii

ARACO, optimistă în privinţa pieţei construcţiilor în acest an

Opinii

Data adaugarii: 2010-01-15

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Piaţa construcţiilor a scăzut anul trecut cu 17%, la 12,2 miliarde de euro, nivel la care s-ar putea plasa şi în 2010, într-o perspectivă optimistă, dar o apreciere realistă indică însă un declin de 8-9%, a declarat preşedintele ARACO, Laurenţiu Plosceanu, citat de Mediafax. "Cu datele pe care le avem acum, comprimarea la 11 luni este de 16,7%. Reducerea la nivel de an o estimăm aproape de 17%, cu alte cuvinte cifra cu care ar urma să fie închis 2009 este undeva la 12-12,2 miliarde de euro. Sunt scăderi cam pe toate categoriile de lucrări, mai puţin infrastructura, unde au fost fonduri poate mai mari investite în cursul anului 2009", a afirmat preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).
Totodată, în primele 11 luni din 2009 circa 19.500 de firme care au avut ca obiect principal de activitate construcţiile şi-au suspendat activitatea sau au intrat în insolvenţă şi faliment. "Din evaluările pe care le avem, o companie din cinci a capotat. Probabil că cifra la sfârşitul anului 2009 va depăşi 20.000. Ceea ce ne îngrijorează acum este tendinţa de reducere în continuare a personalului, de comprimare în continuare a activităţii şi de extindere a numărului de insolvenţe, suspendări şi falimente", a spus Plosceanu.

Printre cele mai mari probleme cu care s-au confruntat constructorii au fost încasarea greoaie a creanţelor aferente lucrărilor din 2008, care s-a prelungit până la jumătatea anului trecut, şi ritmul decontărilor între antreprenorii generali şi subcontractori.
Totodată, o problemă importantă a fost diminuarea proiectelor private şi subfinanţarea sectorului. Plosceanu a afirmat că dacă în 2008 finanţarea din mediul privat a avut o pondere de 70%, restul fiind susţinut de stat, în 2009 fondurile publice au reprezentat 60%, iar cele private 40%, nivel care s-ar putea menţine şi în 2010. Un alt element negativ a fost, anul trecut, atitudinea sistemului bancar faţă de economie şi în particular faţă de firmele din sectorul construcţiilor.
Şeful ARACO estimează că în acest an piaţa s-ar putea plasa la nivelul din 2009, într-un scenariu optimist, dar, în varianta realistă, piaţa s-ar putea comprima cu 8-9%. El a adăugat că piaţa nu va reveni pe creştere mai devreme de 2011. "Ne confruntăm cu riscul ca unele investiţii private să fie îndreptate către alte state (...) Nu cred că România va mai putea fi o atracţie vedetă în planul dezvoltărilor din construcţii şi în particular în planul celor imobiliare. Se vor mai face profituri, dar nu atât de generoase cum au fost până în 2008 inclusiv. Din această perspectivă, vedem ca necesară o extindere a orizonturilor financiare, în sensul că, pe o legislaţie modificată şi actualizată a parteneriatului tip public-privat, să putem genera interes şi pentru investitori din alte zone ale lumii, în primul rând din spaţiul european, dar poate şi pentru cei din spaţiul american, şi pentru cei din spaţiul ex-sovietic şi pentru cei din zona asiatică, Asia de Est, şi mă refer la China", a spus Plosceanu.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  A fost pleasca asta in sector 2 unde NUMAi cinci ...
  S-au semnat 20 de contracte de finantare pentru cresterea eficientei energetice in Sectorul 3

  decat confiscare admit! ...
  APAPR solicită de urgență autorităților să abordeze cu transparență și responsabilitate viitorul pensiilor din Pilonul II

  decat o sa pun statistica sa zica invers! ...
  Mai mult de jumătate din tineri și din cei fără pregătire profesională nu lucrează

  decat sa facem si in congo, ”a la bombo”! ...
  Romania si-a deschis un centru de cultura si stiinta in Africa

  decat ca 10% crestere i-o fac prin inflatie! ...
  Penny Market anunță o creștere cu 17% a cifrei de afaceri

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: