Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Cine va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF)?

Răzvan Burleanu
Ionuț Lupescu
Marcel Pușcaș

Comentarii (0) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Opinii

ANRE ar putea pune în pericol ratingul Hidroelectrica

Opinii

Data adaugarii: 2010-01-15

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Eventuale decizii motivate politic sau social ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ar pune presiune pe ratingul producătorului de electricitate Hidroelectrica, în condiţiile în care ar afecta performanţele financiare ale companiei, arată Moody's, preluat de NewsIn.
Agenţia de rating analizează, în raportul "2010 Outlook for Corporates in EMEA" publicat joi, factorii ce ar putea susţine sau afecta calificativele companiilor Hidroelectrica şi Transelectrica, controlate de statul român, cărora agenţia le acordă calificative în prezent.
Pentru Hidroelectrica, factorii cu impact negativ asupra ratingului ţin de o eventuală creştere a presiunii concurenţiale ce ar eroda cota de piaţă a companiei, de creşterea îndatorării în urma unor investiţii peste nivelul programat ori a plăţii unor dividende foarte mari, precum şi de eventuale "decizii inconsistente ori motivate politic sau social ale ANRE", care ar duce la o creştere a volatilităţii performanţei companiei, corelată cu slăbirea profilului financiar al Hidroelectrica.
Moody's acordă în prezent Hidroelectrica ratingul 'Ba1' (prima treaptă sub categoria cu recomandare de investiţii), cu perspectivă stabilă.

O altă companie românească pe care Moody's o monitorizează este transportatorul naţional de electricitate Transelectrica, în evaluarea căreia agenţia de rating se va axa pe analizarea deciziilor ANRE privind stabilirea tarifelor de transport de electricitate şi a impactului acestora asupra performanţei financiare a Transelectrica, posibilităţii sau capacităţii Transelectrica de a-şi ajusta investiţiile de capital pentru a nu-şi pune în pericol situaţia datoriei, precum şi succesului companiei de a accesa noi surse de finanţare pentru a acoperi noi investiţii.
Ratingul Transelectrica ar putea fi supus unor presiuni negative serioase în cazul creşterii semnificative a îndatorării sau a ajustării insuficiente a tarifelor de transport de electricitate, ceea ce ar duce la slăbirea parametrilor de protecţie a datoriei. Moody's a atribuit Transelectrica ratingul 'Baa3' (ultima treaptă de investment grade), cu perspectivă negativă.
Datele de piaţă publicate de operatorii naţionali pentru 2009 arată o cădere importantă a consumului de energie atât în ţările mai vulnerabile din Europa Centrală şi de Est, cu 14,9% în Letonia şi cu 9% în România, cât şi în cele mai puternice din Europa Centrală. Astfel, în Ungaria declinul în consumul de energie a fost de 10,2%, iar în Slovacia, de 10%. Pentru 2010, prognozele indică o cerere scăzută pentru energie, însă declinul din ce în ce mai temperat de la o lună la alta sugerează că tendinţa negativă în ce priveşte consumul de energie a atins pragul cel mai de jos.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  A fost pleasca asta in sector 2 unde NUMAi cinci ...
  S-au semnat 20 de contracte de finantare pentru cresterea eficientei energetice in Sectorul 3

  decat confiscare admit! ...
  APAPR solicită de urgență autorităților să abordeze cu transparență și responsabilitate viitorul pensiilor din Pilonul II

  decat o sa pun statistica sa zica invers! ...
  Mai mult de jumătate din tineri și din cei fără pregătire profesională nu lucrează

  decat sa facem si in congo, ”a la bombo”! ...
  Romania si-a deschis un centru de cultura si stiinta in Africa

  decat ca 10% crestere i-o fac prin inflatie! ...
  Penny Market anunță o creștere cu 17% a cifrei de afaceri

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: