Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Opinii

Va mai folosi BNR dobânda ca armă antiinflaţionistă?

Opinii - Radu Georgescu
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2008-04-15

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Ieri, Institutul Naţional de Statistică a anunţat nivelul indicelui preţurilor de consum din luna martie care a crescut, faţă de luna anterioară cu 0,67%, inflaţia anualizată urcând astfel la 8,63%, cea mai ridicată valoare începând cu ianuarie 2006.
Anunţul INS nu a influenţat foarte mult evoluţia leului, o astfel de creştere fiind deja luată în calcul de către bancheri şi speculatori. Majoritatea analiştilor consideră că în partea a doua a anului vom asista la o reducere a presiunilor inflaţioniste, bineînţeles în cazul în care producţia agricolă nu va mai suferi de o nouă secetă, una din principalele cauze ale creşterii preţurilor de anul trecut, la care se adaugă efectele crizei pieţei imobiliare şi ipotecare (sub prime) americane.
Creşterea dobânzii de politică monetară a BNR la 9,5%, cel mai ridicat din U.E., va asigura cursului o evoluţie ascendentă faţă de euro. Nu trebuie să ne aşteptăm însă la volatilitatea ridicată de anul trecut, având în vedere contextul internaţional care a crescut sentimentele de aversiune faţă de risc ale speculatorilor sau fondurilor de hedging prezente pe piaţa românească. De altfel, nivelul de 3,1 lei, din iulie trecut s-a dovedit a fi unul nesustenabil, intervenţiile BNR de la vremea respectivă şi declanşarea crizei subprime aducându-l iniţial la valori prea ridicate, aşa cum a fost atunci când era ameninţat pragul de 3,8 lei, pentru ca acum el să revină spre o situaţie "normală".

Nivelul de 3,55 - 3,6 lei asigură competivitate exporturilor româneşti, aşa cum o arată şi datele statistice, unde produsele cu valoare adăugată mare se menţin în top, în detrimentul celor cu una mai redusă.
De asemenea, creşterea dobânzii de politică monetară a adus randamentele la depozitele atrase de băncile comerciale la valori real pozitive, multe dintre acestea grăbindu-se sau chiar, anticipând decizia BNR, să le ducă peste palierul de 10%.
Desigur, din acest moment încep presiunile asupra băncii centrale pentru o nouă majorare a dobânzii. În mod normal nivelul de 9,5% ar trebui să fie unul maxim, având în vedere că presiunea preţurilor administrate nu va mai greva puternic asupra ei, iar factorii, în principal externi, care au dus la deprecierea leului par a se fi temperat.
Există, ca de obicei, şi opinii negative. Astfel, analiştii Deutsche Bank anticipează pentru acest an o înrăutăţire a situaţiei economice şi a sistemului bancar, creşterea economică urmând să fie de 4,2%, faţă de 5,7% în 2007.
La rândul lor, specialiştii de la Citigroup, mizează pe o înăsprire a politicilor monetare ale BNR, care ar urma să ducă dobânda la 10%, pentru a coborî inflaţia mai aproape de ţinta de 3,8%, plus sau minus un punct procentual. "Nu excludem nicio majorare peste acest nivel, care va depinde însă de evoluţia preţurilor şi de reacţia cursului de schimb la majorările dobânzii-cheie, printre alţi factori", se mai menţiona în raport, în care se exprimă opinia că BNR nu a majorat suficient dobânda iar aceasta "constituie un factor de risc şi trebuie monitorizat atent. Consideram necesară urcarea dobânzii cheie la cel puţin 10%, mai ales dacă leul nu răspunde la aceste măsuri şi anticipaţiile inflaţioniste se deteriorează şi mai mult. Orice dovadă că acest risc se va materializa ar submina estimările noastre, care prevăd o revenire treptată a leului faţă de euro, de la nivelul curent de 3,63 lei/euro până la 3,55-3,60 lei/euro la sfârşitul anului".

 
 • Currently 3.75/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.8 din 4 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Mai sa fie. Sa fie aceasta miscare a rusilor leg ...
  Alro Slatina vinde din actiuni

  fara nica suntem o tara in care platesti pt orange ...
  800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

  fara nica suntem o tara in care platesti pt orange ...
  800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

  Ce tara suntem daca dupa 28 de ani de la lovitura ...
  800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

  dracNEA SA VA IA DE PiSD-ei BORATI SI BORFASI CE P ...
  Discursul Asistentului Secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Wess Mitchell, la Universitatea din Bucureşti

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: