Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Opinii

Artistul, decapitat

Opinii - Veronica Marinescu
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2008-04-11

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

De binefacerile artei profităm şi ne bucurăm din plin. Aproape fără să ne dăm seama. Sau fără să recunoaştem că tot ce ne înconjoară e artă. Artă şi afaceri. Cu o precizare: dacă înainte de '90 arta plastică românească - de la desen la pictură, sculptură, artă decorativă şi  mai puţin design - avea  privilegiul recunoaşterii în ţară şi străinătate, după '90 interesul autorităţilor faţă de arta de calitate şi, în egală măsură, faţă de soarta artistului, a început să se dilueze încet, încet. Până la ignorare. Chiar dacă trăim timpuri ce oferă perspective incredibile afacerii cu artă. Cine nu ştie că, la ora actuală, în România sunt persoane care trăiesc, şi încă foarte bine, numai de pe urma acestui tip de comerţ ? E adevărat că tăvălugul schimbărilor ne-a surprins, pe cei mai mulţi dintre noi, total nepregătiţi. Iar pe unii atât de bine orientaţi în exploatarea oricărui prilej de a scoate bani şi din piatră seacă. Ce să mai vorbim de marmură sau bronz din care s-au înălţat şi se înalţă statui după statui, care mai de care în dezacord total cu regulile de aur pe care orice meşter, instruit la o Academie sau Institut de Artă, e dator să le respecte. Păcatul nostru, al românilor, nu este acela că nu avem mari meşteri pictori, sculptori sau designeri.
Dimpotrivă. Păcătuim, în schimb, afundându-i cât mai adânc pe aceşti merituoşi ai penelului sau daltei, lansându-i, cu surle şi trâmbiţe, pe codaşi sau chiar pe amatori, consideraţi, culmea!, cei dintâi "chemaţi" să răspundă de estetica urbei. Lor le-au fost şi le sunt încredinţate, în mare taină, sau printr-un simulacru de concurs, proiectele ce aveau să ne sperie. Poate acesta era şi scopul unor primării de sector! Un Caragiale născut din Lenin, şi amplasat până nu demult, în faţa Teatrului Naţional I.L Caragiale Bucureşti - iarăşi, culmea ironiei!, un Maniu schilodit, un Bălcescu stând în genunchi pe un soclu de tot râsul, iar lista poate continua, nu au adus şi nu aduc decât deservicii breslei artiştilor. Aceiaşi artişti aruncaţi din propriile ateliere de creaţie, în urma retrocedării spaţiilor pe care le ocupau; aceiaşi artişti împotriva cărora a fost declanşată "vânătoarea" studiourilor, din motive bine ticluite: fie că nu le folosesc, ci le subînchiriază, fie că "au lucrat destul" şi trebuie să le cedeze altora, mai norocoşi, şi cu spate puternic. Sau şi una şi alta. Indiferent că au ajuns la o vârstă respectabilă şi, din motive de sănătate, au abandonat, pentru o vreme, şevaletul. Cert este că marea criză a artei româneşti contemporane e foarte strâns legată de lipsa de viziune şi de jalnica percepţie a celor îndreptăţiţi să-i acorde importanţa ce i se cuvine. Este de aşteptat ca atunci când se aruncă zgomotos cu pietre în talentele pe care nimeni nu le poate contesta, şi totuşi aşa se întâmplă!, lumea avizaţilor sau neavizaţilor în ale artei  să creadă că arta nu există. Şi, ca atare, nici artişti. Politica achiziţiilor anuale de lucrări, făcute tot în mare taină, şi veşnic la aceiaşi abonaţi, desfiinţarea (sau renunţarea) la saloanele municipale şi naţionale, amăgirea creatorilor cu "orăşele", "oraşe", sau "cartiere" anume construite pentru ei, din patru în patru ani, fără vreo concretizare, spun totul despre tendinţa "decapitării" artistului, pe meleagurile noastre. Să fie artistul sub vremi sau cei care conduc destinele lor cu mult în afara vremurilor noastre?!

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  nu, unul care face dezacord gramatical cu subiect ...
  Un călător s-a aruncat în fața metroului, dar nu a fost rănit

  aceeasi analfabeta care a mutat intorsura buzaului ...
  Un călător s-a aruncat în fața metroului, dar nu a fost rănit

  victoras, cand inflatia este peste 5% (aia oficial ...
  Veste soc despre plata pensiilor: Ce trebuie să facă urgent toți pensionarii români

  mai auzi i o analfabeta azi la tvr1 cum ca Maramur ...
  Un călător s-a aruncat în fața metroului, dar nu a fost rănit

  Poate o violeaza careva! ...
  Cancelarul german Angela Merkel promite că va oferi mai mult ajutor în problema imigranţilor

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: