Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Opinii

Pentru cine sunt fondurile europene?

Opinii - Ştefan Rădeanu
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2008-04-10

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Vestea bună de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor este că intră în vigoare schema de ajutor de stat pentru dezvoltarea regională, prin crearea structurilor de sprijinire a afacerilor din cadrul Programului Operaţional Regional. Ordinul a fost aprobat la data de 6 martie şi a fost publicat în Monitorul Oficial din data de 31 martie, urmând să intre în vigoare în 10 zile lucrătoare de la publicare. Fără îndoială, este un sprijin consistent acordat celor care au depus proiecte de finanţare, având în vedere că valoarea maximă estimată a ajutorului de stat pe perioada 2008-2010 este de 833,99 milioane de lei, din care 602,89 milioane Fondul European pentru Dezvoltare Regională şi 231,10 milioane de la bugetul de stat. De regulă, solicitanţii pot primi o finanţare nerambursabilă a proiectului de maximum 50% din cheltuieli, pentru toate regiunile de dezvoltare, cu excepţia regiuniii Bucureşti-Ilfov, unde finanţarea nerambursabilă atinge maximum 40 de procente. În cazul societăţilor comerciale, camerelor de comerţ şi asociaţiilor care reprezintă mediul de afaceri, finanţarea nerambursabilă se acordă în funcţie de categoria în care întreprinderile se încadrează. Astfel, pentru întreprinderile mijlocii se pot acoperi până la 60% din costurile eligibile, iar pentru cele mici şi pentru microîntreprinderi finanţarea poate ajunge la 70% din proiect. Conform schemei ajutorului de stat, vor fi finanţate activităţile ce ţin de construirea, modernizarea şi extinderea de clădiri, care vor fi utilizate în special de IMM, pentru activităţi de producţie şi servicii, cele legate de infrastructura rutieră sau feroviară din interiorul structurii de sprijinire a afacerilor, dotarea cu utilităţi şi cu echipamente.
Documentul este extrem de bine structurat şi explicat. Posibilii beneficiari sunt informaţi pe larg asupra modului în care se pot califica în accesarea finanţării nerambursabile în perioada 2008-2010. Toate bune şi frumoase până la capitolul 9, cel care face referire la bugetul alocat.
Ei bine, aici, reprezentanţii Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor inserează un articol care prăbuşeşte întreaga schemă la care făceam referire. Practic, cei din minister se antepronunţă, divulgând cam câţi beneficiari ai schemei de ajutor de stat se vor califica." Numărul estimat al beneficiarilor acestei scheme de ajutor de stat este de 15"- se arată în articolul 18. Adică, undeva în jur de doar 15 proiecte vor fi finanţate din bugetul total de 833,99 milioane de lei. De unde ştiu cei din minister acest lucru sau, dacă doar îl estimează - baza este destul de neclară, chiar ciudată -, să ştim şi noi care sunt aceste proiecte pentru ca lumea să nu mai spere degeaba. Practic se poate trage concluzia că proiectele deja au fost verificate pe baza procedurii de implementare a acestei scheme, procedură care urmează a intra în vigoare zilele acestea. Iată cum un indicator tehnic - estimarea la 15 fiind un astfel de indicator -, care nu avea ce căuta într-un act normativ, compromite credibilitatea unui proces extrem de important. Spun aceasta deoarece conform documentului oficial, care nu este încă în vigoare, pentru a beneficia de ajutor de stat prevăzut de această schemă, solicitanţii vor depune, la sediul organismului intermediar din cadrul agenţiei pentru dezvoltare regională din regiunea în care se va implementa proiectul, o cerere de finanţare, împreună cu documentele stabilite în Ghidul solicitantului, în vederea parcurgerii etapelor procesului de evaluare şi selecţie. Acest proces constă în verificarea conformităţii administrative, verificarea eligibilităţii proiectelor şi beneficiarilor, precum şi în evaluarea tehnică şi financiară. Abia după parcurgerea acestui proces, conform articolului 24, se poate acorda ajutorul de stat constând în finanţarea nerambursabilă, în proporţie de 60%, a proiectelor.
S-a încheiat oare acest proces, încât să poţi publica în Monitorul Oficial faptul că "numărul estimat al beneficiarilor acestei scheme de ajutor de stat este de 15"? Ce rol are această estimare şi pentru cine şi de ce a fost ea introdusă aşa, tam-nesam? Este ca şi cum cei din Ministerul Dezvoltării se joacă " Portocalele" cu cei care doresc să acceseze fonduri europene. Şi dacă este aşa, putem riposta şi noi, ca în îndrăgitul joc din copilărie, cu întrebarea: De ce 15 şi nu 20 sau 40 de beneficiari, confundaţi aici cu nişte portocale? Dar, poate cei din minister ştiu mai multe despre acest caz.

 
 • Currently 4.15/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.2 din 13 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Mihai:
  Totul este o aiureala cu aceste fonduri europene. In majoritatea cazurilor se lucreaza pe supozitii, iar cei care vor avea resursele necesare sa acceseze aceste fonduri se vor scarbi foarte rapid de potopul de conditii pe care trebuie sa le indeplineasca si de birocratia dusa la extrem. Cateodata ma intreb daca se si vrea consumarea acestor bani, pentru ca foarte multe indicii imi spun ca nu se doreste implementarea acestor proiecte. As putea chiar sa pariez ca vor fi foarte putini bani cheltuiti de Romania din aceste fonduri. Timpul imi va demonstra daca am sau nu dreptate, Sper sa ma insel!
  2008-04-10, 09:44:09 (adresa: 81.196.146.*)
 2. de mandruta:
  aiureala e tot ce vorbeste nenea asta!
  2008-04-10, 10:34:31 (adresa: 213.233.101.*)
 3. de Adrian:
  Unde se gaseste documentul cu pricina, ca nici p site-ul ministerului, nici pe "Regio" nu este postat. Cum se doreste realizarea transparentei si egalitatii de sanse?
  2008-04-10, 11:53:37 (adresa: 86.124.230.*)
 4. de Stefan Radeanu:
  Documentul il gasiti in Monitorul Oficial nr 249 din 31 martie 2008. Este vorba despre Ordinul nr 287 privind aprobarea Schemei de ajutor de stat O zi buna
  2008-04-10, 12:16:37 (adresa: 212.54.107.*)
 5. de anca:
  PENTRU TURISMUL URBAN-IMM-LE POT ACCESA???AVEM GHIDURII??
  2008-04-10, 17:35:04 (adresa: 213.233.101.*)
 6. de Kinga TOMA:
  IMM urile pot accesa pentru exitinere, modernizare structuri de cazare in mediul urban ( nu infiintare) in cadrul Domeniului Major de Interventie 5.2 al Programului Operational Regional. Exista ghid - http://fonduri.netlo giq.ro/Document_File s//Regional/00000026 /uqdgf_ghid_axa5_DMI _5.2.pdf Kinga Toma, consultant finantari nerambursabile, Incrementum
  2008-04-11, 00:13:35 (adresa: 79.113.86.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

ai numai gainuse ! 3 ...
Israel: Vizită controversată a lui Viktor Orban

Din acest articol romanii au aflat doua stiri ...
Israel: Vizită controversată a lui Viktor Orban

1 erata:.....muLte ...
Anunț TERIBIL al autorităților pentru pensionarii români: Nicio pensie nu se mai plătește

elitistii astia nu te mai lasa sa zugravesti ,nici ...
Olguța Vasilescu a cedat NERVOS în direct

NOI CU PENSIONARII-N FRUNTE / VOM AVEA VICTORII MU ...
Anunț TERIBIL al autorităților pentru pensionarii români: Nicio pensie nu se mai plătește

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: