Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria IT&C

Unul din trei computere atacate de viruşi provine din companii de producţie

IT&C


Sursa foto: eztradingcomputers.net

Data adaugarii: 2017-09-29

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


În prima jumătate a anului, companiile producătoare au fost cele mai vulnerabile: computerele ICS au reprezentat aproximativ o treime dintre toate atacurile, conform raportului Kaspersky Lab, “Ameninţările la adresa sistemelor de automatizări industriale în H1 2017”. Vârful activităţii atacatorilor a fost înregistrat în martie, după care proporţia computerelor atacate a scăzut gradual, din aprilie până în iunie. 

Pe parcursul primelor şase luni din an, produsele Kaspersky Lab au blocat tentative de atac pe 37,6% dintr-un total de zeci de mii de computere ICS protejate de ele, la nivel global. Această cifră a rămas aproape neschimbată, comparativ cu perioada anterioară - cu 1,6 puncte procentuale mai puţin decât în a doua jumătate a anului 2016. Majoritatea dintre ele au fost în companii care produc diferite materiale, echipamente şi bunuri de consum. Printre celelalte domenii afectate se numără ingineria, educaţia şi industria alimentară. Computerele ICS ale companiilor din energie au reprezentat aproape 5% din totalul atacurilor.
Top 3 ţări în care au fost atacate computere industriale a rămas neschimbat, fiind alcătuit din Vietnam (71%), Algeria (67,1%) şi Maroc (65,4%). În schimb, cercetătorii au detectat o creştere în numărul de atacuri în China (57,1%), care s-a clasat pe locul al cincilea, conform datelor făcute publice de Kaspersky Lab. De asemenea, experţii au descoperit că principala sursă a ameninţărilor a fost Internetul, care reprezintă un pericol pentru întreaga infrastructură industrială.
În total, în primele şase luni din 2017, Kaspersky Lab a detectat aproximativ 18.000 variante de malware pe sistemele de automatizări industriale, care aparţin unui număr de peste 2.500 de familii diferite. 
 
Atacuri ransomware 

În prima jumătate a anului, toată lumea s-a confruntat cu “epidemia” de ransomware, care a afectat şi companii industriale.
Pe baza cercetării Kaspersky Lab ICS CERT, numărul computerelor ICS unice atacate cu troieni de criptare a crescut, ajungând să se tripleze în luna iunie. În ansamblu, experţii au descoperit ransomware de criptare aparţinând unui număr de 33 de familii diferite. Majoritatea troienilor de criptare au fost distribuiţi prin intermediul e-mail-urilor spam, deghizate în corespondenţă de business, conţinând fişiere infectate sau link-uri pentru a descărca ulterior fişiere infectate.
 
Principalele statistici ransomware din H1 2017 includ următoarele:

0,5% dintre computerele din infrastructura industrială a organizaţiilor au fost atacate cu programe ransomware de criptare cel puţin o dată.
Computerele ICS din 63 de ţări din toată lumea au fost ţinta a numeroase atacuri ransomware, cele mai cunoscute fiind campaniile WannaCry şi ExPetr. 
“Epidemia” WannaCry s-a clasat pe primul loc în rândul familiilor ransomware, 13,4% dintre toate computerele din infrastructura industrială fiind atacate astfel. Printre cele mai afectate organizaţii s-au numărat instituţii din domeniul sănătăţii şi din sectorul guvernamental.
ExPetr a fost o altă campanie ransomware foarte cunoscută, în prima jumătate a anului, care a atacat cel puţin 50% dintre companii din domeniile producţie şi petrol & gaze.
În Top 10 cele mai răspândite familii de troieni criptori se află alte familii ransomware, cum ar fi Locky şi Cerber, care acţionează din 2016 şi au produs câştiguri foarte mari pentru infractorii cibernetici. 
“Computerele ICS din companiile de producţie au reprezentat o treime din toate atacurile, ceea ce pune o mare problemă, dacă ne gândim la riscurile unor atacuri cibernetice care ar putea afecta sistemele de automatizări industriale ale unei companii şi la consecinţele pentru afacere, în ansamblu”, spune Evgeny Goncharov, Head of Critical Infrastructure Defense Department, Kaspersky Lab. “Având în vedere că în primele şase luni din an am observat distribuirea activă de malware de criptare şi credem că această tendinţă va continua, probabilitatea unui atac devastator e şi mai mare.”

Pentru a proteja mediul ICS de potenţiale atacuri cibernetice, Kaspersky Lab ICS CERT recomandă următoarele:

Faceţi un inventar al serviciilor care funcţionează în reţea, acordând o atenţie deosebită celor care oferă acces la FSO (file system object) de la distanţă.
Auditaţi izolarea accesului la componente ICS, activitatea reţelei în reţeaua industrială a companiei, activitatea reţelei în reţeaua industrială a companiei, a politicilor şi a practicilor legate de utilizarea mijloacelor de stocare externă şi a dispozitivelor portabile. 
Verificaţi securitatea accesului de la distanţă la reţeaua industrială, ca măsură minimală de siguranţă, şi reduceţi sau eliminaţi complet folosirea instrumentelor de administrare de la distanţă, ca măsură suplimentară.
Menţineţi soluţiile de securitate actualizate.
Folosiţi metode avansate de protecţie: instalaţi instrumente care monitorizează traficul reţelei şi detectează atacurile cibernetice în reţelele industriale.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  fiind in nato si avand acces la arma nucleara si f ...
  Vladimir Putin ameninţă NATO

  Primar Mutu, Pastreaza bani si pentru igienizar ...
  Primăria Sectorului 6 continuă în luna iulie, alături de Orchestra Simfonică Bucureşti, proiectul SalutCULTURA

  La TVR emisiunea agrara erau oameni de afaceri (nu ...
  Situația pestei porcine africane (PPA) în România

  Incepem sa ne invatam cu alt tip de infomatii, con ...
  Anunț TERIBIL al autorităților pentru pensionarii români: Nicio pensie nu se mai plătește

  Dupa miscarile neamtului sigur va avea un al doile ...
  Sentința finală în cazul lui Dragnea ar putea fi grăbită.

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: