Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Finante Banci

Coca Constantinescu: Mizez pe o creştere de maximum 10% a pieţei asigurărilor, până la sfârşitul anului

Finante BanciData adaugarii: 2017-11-22

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

 
Anul 2017 reprezintă o bornă importantă în piaţa asigurărilor din România, în opinia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), iar asta prin prisma faptului că, în ultima perioada, industria de profil a fost zguduită de falimentele Astra şi Carpatica şi, totodată, afectată din plin de impactul noii legi RCA, unul resimţit de întreaga industrie de profil din România.

Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedinte - membru executiv, Sectorul Asigurări Reasigurări din cadrul ASF România -, a explicat, pe scurt, în cadrul celei mai recente ediţii a emisiunii XPRIMM Time for Business, cele mai importante momente traversate de piaţa asigurărilor în perioada 2016-2017.
"Anul 2017 este unul important pentru piaţa asigurărilor. De ce? Pentru că 2016 a fost un an destul de greu pentru piaţă, vorbim de două falimente răsunătoare în piaţa asigurărilor - ASTRA şi CARPATICA -, de turbulenţele care au fost transmise în piaţă inclusiv de către aceste falimente, mă refer la creşterile spectaculoase ale tarifelor pe zona RCA, şi, nu în ultimul rând, nemulţumirea unei bresle - o revoltă a unei bresle împotriva altei bresle -, finalizată, în cele din urmă, cu înregistrarea unei nemulţumiri generale. Consumatorii erau nemulţumiţi, asigurătorii erau nemulţumiţi, ASF era nemulţumită, toată lumea era nemulţumită. 2017 este anul în care am reuşit să stabilizăm lucrurile, anul în care am avut mai multe acţiuni. Pe de o parte, o acţiune în ceea ce priveşte cadrul legislativ - cu sprijinul Parlamentului, am reuşit să realizăm un cadru legislativ predictibil şi, în acelaşi timp, ancorat în realităţile vremurilor pe care le trăim: legea RCA. Totodată, am reuşit să punem în practică, chiar începând cu anul precedent, noua lege privind redresarea şi rezoluţia în asigurări, noua lege privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor - pentru că avem nevoie de o plasă de siguranţă a acestei pieţe, care aduce un plus de credibilitate pieţei în faţa consumatorilor", a precizat Coca Constantinescu.
Astfel, astăzi, s-a ajuns într-o etapă care asigură un nivel de stabilitate în industria asigurărilor din România, dar şi premisele unei creşteri sănătoase a acesteia în viitor.
"Cred că, astăzi, ne aflăm într-un moment în care se creează premisele de creştere a acestei pieţe, o creştere sănătoasă. Am cel puţin două argumente. La sfârşitul semestrului I al anului 2017, pentru prima dată în istoria recentă a pieţei asigurărilor, toate companiile de asigurări înregistrau nivelul de SCR (cerinţele de capital de solvabilitate) şi MCR (cerinţele minime de capital), indicatorii de bază ai acestei pieţe, la nivel superior 1. Adică, se încadrau în cerinţele legale. Pe de altă parte, înregistrăm creşteri ale pieţei.
Eu nu cred în creşteri spectaculoase, ci în creşteri sănătoase şi, în acelaşi timp, sustenabile, pentru că, altfel, ceea ce se întâmplă e doar o situaţie de moment", a mai explicat, la XPRIMM Time for Business, reprezentantul ASF.

Ce înseamnă, în opinia ASF, o creştere sănătoasă a industriei asigurărilor şi ce argumente pot încuraja un astfel de trend ascendent?

"Mizez pe o creştere de până la nivel de 10% - nu cred că vom depăşi 10% în acest an -, dar va fi o creştere a pieţei. Cred în continuare că, în principal, creşterea va veni din zona asigurărilor de viaţă. După cum aţi constatat, la sfârşitul semestrului I, avem o creştere de 36% a pieţei, comparativ cu anul precedent. Nu numai acest semnal este încurajator, ci faptul că această piaţă - piaţa asigurărilor de viaţă -, este o piaţă cu un potenţial uriaş, inclusiv în România, aşa cum se întâmplă în restul statelor din Uniunea Europeană", a mai subliniat Cornel Coca Constantinescu.
Bazele unei creşteri sănătoase şi sustenabile în viitor par să fi fost puse deja de actorii din piaţa asigurărilor. Învăţând din greşelile trecutului, aceştia nu au reuşit doar să traverseze cu bine podul instabil aşezat peste industrie, ci să îl şi consolideze.
"Principala realizare a pieţei este dată de faptul că actorii din piaţă - societăţile de asigurări - au învăţat din greşelile trecutului şi nu le mai repetă astăzi. Astăzi, piaţa transmite un semnal de maturitate, un mesaj de stabilitate, iar feedback-ul care vine din partea clienţilor este unul pozitiv. Dacă mă ancorez numai într-un indicator simplu - nivelul petiţiilor -, în acest an ne aflăm la jumătatea numărului petiţiilor din anul precedent, ceea ce înseamnă că asigurătorii nu se concentrează numai pe operaţiunea iniţială, cea de vânzări, ci încep să se concentreze şi pe ceea ce înseamnă despăgubiri, plata despăgubirilor, un lucru extrem de important pentru noi, că Autoritate de Supraveghere", a declarat, la XPRIMM Time for Business, reprezentantul ASF.
Elementul care poate susţine industria asigurărilor este, potrivit lui Coca Constantinescu, încrederea. Încrederea pe care şi-o transmit actorii pieţei între ei, încrederea pe care o transmit asiguraţilor, încrederea pe care o pot avea în Autoritatea de Supraveghere Financiară, dar şi încrederea pe care ASF o are în piaţa asigurărilor.
"În principal, piaţa trebuie să aducă un plus în ceea ce priveşte relaţia dintre asigurător şi asigurător, deci relaţia din piaţă dintre ei. Iar BAAR (Biroul Asigurătorilor Auto din România) a reuşit să coaguleze acest interes, există protocoale încheiate între toate companiile care vând RCA, astfel încât decontarea directă să poată fi pusă în practică şi să nu fie transpusă într-un cost foarte ridicat. Pe de altă parte, trebuie să transmită un mesaj de încredere pieţei, adică asiguraţilor, şi, nu în ultimul rând, trebuie să aibă încredere în ASF, aşa cum şi noi, de altfel, avem încredere în piaţă pe care o supraveghem", a punctat reprezentantul ASF Romania.
 
 • Currently 2.33/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 2.3 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  In cel mai rau caz lui Dragnea i se pregateste ret ...
  Liviu Dragnea, condamnat cu executare!

  bey 1, dar de sobolanii lui soros,care a venit pri ...
  “Ai lăsat lumina aprinsă!” – Cel mai des întâlnit reproş în locuinţele românilor

  Si cata inconstienta la cei care conduc tara de 28 ...
  “Ai lăsat lumina aprinsă!” – Cel mai des întâlnit reproş în locuinţele românilor

  BORFASII FAC LEGILE IN Ro ! ...
  UE, îngrijorată de modificările la Codul Penal

  PASTELE SI RUSALIILE CAD MEREU DUMINICA, DECI SCAD ...
  Noutăți legislative pentru angajați și angajatori

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Politic

  Business Style

  Actualitate