Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Finante Banci

Georgescu, BNR: Dobânda Instituţiilor Financiare Nebancare (IFN) este exagerată şi nejustificată

Finante Banci


Sursa foto: economica.net

Data adaugarii: 2017-09-29

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


"De multe ori, din examinarea pe care am făcut-o, într-adevăr dobânda (practicată de Instituţiile Financiare Nebancare - n.n.) este exagerată. Este foarte mare şi este nejustificată. Nu vreau să intru acum în discuţie legată de motivele pentru care oamenii se duc la asemenea instituţii să ia credite de altă manieră. Apelul la asemenea instituţii depinde de gradul de dezvoltare al ţării, de gradul de echitate socială, de gradul de polarizare socială şi cel de ocupare al forţei de muncă. La IFN-uri se duc cei care nu au acces la bănci. Păi şi de ce nu au fişe de muncă? De ce nu iau salarii? De ce nu au loc de muncă?", a declarat miercuri Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR în timpul audierilor de la Comisia Economică din Senat, condusă de Daniel Zamfir. Instituţiile Financiare Nebancare sunt acele firme (Provident, EasyCredit, ca să le menţionăm pe cele mai cunoscute) care nu pot constitui depozite şi care se adresează în principal clienţilor refuzaţi de bănci. 
"Noi am avut opţiunea să intervenim fie prin plafonarea dobânzilor, fie prin respect faţă de piaţă care reglează ea nivelul cererii şi ofertei, am căutat o metodă indirectă  prin care, dacă vor să dea credite cu asemenea dobânzi, să-şi rişte banii lor, nu pe cei ai creditorilor”, a mai spus primul adjunct al lui Isărescu.
Georgescu a motivat intervenţia BNR în direcţia reglementărilor în zona IFN-urilor prin aceea că abia în 2017 s-a depăşit pragul de 10% al ponderii creditelor acordate de IFN în economie. "Acest prag de 10%, în evaluările băncii europene, impune acţiune. 26,4 miliarde de lei sunt creditele date de IFN în economia românească", a mai explicat Florin Georgescu
Pentru prima dată din anul 2011, ponderea creditării IFN în total creditare a depăşit 10% şi este pe un trend ascendent.
Stocul de credite acordate de IFN la iunie 2017 reprezintă 11% din total credit din economie (bănci + IFN), respectiv 26,4 miliarde lei.
Creditul acordat de IFN este cu 26% mai mare în luna iunie 2017 decât în luna decembrie 2014.

Despre pierderile băncilor:

Atunci când o bancă înregistrează pierderi, ea dispune de un sistem fiscal stimulativ pentru că aşa a fost opţiunea guvernanţilor noştri: să fim prietenoşi cu mediul de afaceri. Alte ţări au cinci ani, altele au 3 ani sau nu au deloc. Se acordă o deductibilitate fiscală timp de 7 ani ca să recupereze pierderile. Solvabilitatea băncilor e în zona verde, fiind în ultimii 4 ani peste pragul de semnal, adică 18%. 
Măsurile de ajustare economică luate de Guvern în anul 2010 au afectat capacitatea de plată a debitorilor persoane fizice, ceea ce a condus la creşterea numărului celor care au înregistrat întârzieri la plată de peste 90 zile.
Efectele crizei s-au simţit imediat şi la nivelul persoanelor juridice care au înregistrat o scădere a capacităţii de plată, ceea ce a condus la creşterea numărului firmelor rău-platnice sau aflate în stare de insolvenţă.

Căderea pieţei imobiliare şi a valorii imobilelor aduse ca garanţie la creditele acordate

În acest context, potrivit reglementărilor prudenţiale în vigoare, instituţiile de credit au fost obligate să constituie un volum semnificativ de provizioane (element al cheltuielilor băncilor).
Pierderile înregistrate în perioada de criză, care au erodat capitalul propriu al băncilor, au fost compensate în mod corespunzător prin majorări de capital, la solicitarea BNR, de către acţionari (2008- iunie 2017). În total, s-au adus 16,7 miliarde lei, din care aport nou de capital - 11,6 miliarde lei, reinvestire profit- 3,4 miliarde lei şi alte surse de majorare - 1,7 miliarde lei.

Despre Prima Casă:

Programul Prima Casă este în continuare foarte util, dar ar trebui uşor corectat, crede prim-viceguvernatorul BNR.  El a răspuns unei întrebări puse de Daniel Zamfir cu privire la declaraţiile contradictorii ale economistului-şef Valentin Lazea şi cele ale consilierului Guvernatorului BNR, Lucian Croitoru. Primul susţinea că Prima Casă distorsionează piaţa, în vreme ce al doilea laudă beneficiile programului. Prim-vicele BNR spunea că-l va "corecta" pe Lazea, pentru că s-ar fi exprimat greşit. "El a gândit corect, dar s-a exprimat greşit", a spus Georgescu. Poziţia lui (a lui Lazea - n.n) este sub cea a Consiliului de Administraţie, şi  Lazea va trebui să-şi însuşească opinia C.A. al BNR", a mai spus adjunctul lui Mugur Isărescu. "Programul Prima Casă este, vă spun în numele Consiliului de Administraţie, un program extrem de util, pentru cetăţeni, îndeosebi pentru cei cu venituri medii şi mai reduse. Ceea ce a condus la acumularea unor sume relativ ridicate în acest program, până la pragul de alertă al riscului sistemic. Nu s-a ajuns chiar la riscul sistemic -, dar e o tendinţă de atingere a parametrilor de risc sistemic", a declarat Georgescu
El a adăugat că s-a ajuns ca stocul de credite Prima Casă să crească la peste jumătate din creditul ipotecar din România prin faptul că acesta a fost umflat de debitorii cu credite mai mari, dar care au apelat totuşi la garanţia statului, motiv pentru care ar fi nevoie de o corecţie a programului, în aşa fel încât cei cu venituri mari să ia credite ipotecare standard, fără garanţia statului. "Dacă cineva are 10.000 şi vrea să ia un credit de 200.000 de euro, să acceseze programul până la 60.000 de euro, când poate să meargă la ghişeul alăturat şi să acceseze un credit în condiţii bune, pentru că dobânzile sunt scăzute, fără a mai beneficia şi de acest credit", a explicat Georgescu. "Sume mari, concentrate pe persoane foarte puţine, au dus la umflarea stocului şi la acest avertisment că trebuie corectat ceva, nicidecum anulat, ci corectat ce v-am spus eu", a adăugat Georgescu.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  NOI CU PENSIONARII-N FRUNTE / VOM AVEA VICTORII MU ...
  Anunț TERIBIL al autorităților pentru pensionarii români: Nicio pensie nu se mai plătește

  Spaga grea iese3 si de la zugravit blocuri, borfas ...
  Olguța Vasilescu a cedat NERVOS în direct

  Eu nu cred.....dar poate fi o stire ca ....totusi ...
  Amnistia şi graţierea, pe agenda Guvernului?

  sa fie rfi, antisemit? ...
  Israel: Vizită controversată a lui Viktor Orban

  Amrani rabinul sef al Belgiei, presedintele confe ...
  Israel: Vizită controversată a lui Viktor Orban

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: