Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Finante Banci

În iulie, vom avea primul sistem de plăţi din România în euro

Finante Banci - Constantin Rucăreanu / constantin.rucareanu@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2011-06-16

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


„BNR a răspuns nevoilor sistemului bancar şi ale mediului de afaceri, asigurând un canal sigur, eficient, mai ieftin şi mai rapid de efectuare a plăţilor în euro, atât la nivel naţional cât şi transfrontalier“

BNR va lansa în 4 iulie primul sistem de plăţi în euro Target 2-România, parte a sistemului european Target 2, care va asigura decontarea imediată a plăţilor interbancare, şi are participanţi iniţiali 22 de bănci, a declarat directorul Direcţiei Plăţi din banca centrală, Sabin Carantină, citat de Mediafax. "Întrucât plăţile în euro au devenit o realitate a economiei româneşti, prin implementarea sistemului Target 2-România, BNR a răspuns nevoilor sistemului bancar şi ale mediului de afaceri, asigurând un canal sigur, eficient, mai ieftin şi mai rapid de efectuare a plăţilor în euro, atât la nivel naţional cât şi transfrontalier", a arătat oficialul BNR. Potrivit lui Sabin Carantină, sistemul aduce avantaje semnificative băncilor, printre care comisioane mai mici pentru tranzacţiile de plată, decontare interbancară rapidă a acestora (la nivel de secunde) şi posibilitatea extinderii intervalului orar de procesare a plăţilor în euro pe parcursul zilei.

Comisionul maxim pe tranzacţie plătit de o bancă participantă la sistem este de 0,8 euro

Începând cu data de 4 iulie, plăţile în euro vor fi operate prin sistemul Target 2 România de Alpha Bank România, ATE Bank România, CR Firenze România, Banca Comercială Carpatica, Banca Comercială Feroviară, Banca de Export-Import a României EXIMBANK, Banca Transilvania, Bank Leumi România, CEC Bank, Citibank Europe plc. Dublin-sucursala România, Credit Europe Bank (Romania), Emporiki Bank-România, Garanti Bank, Libra Bank, Marfin Bank (România), MKB Romexterra Bank, OTP Bank România, Piraeus Bank România, ProCredit Bank, Raiffeisen Bank, RBS Bank România, UniCredit Ţiriac Bank. Sistemul Target (Trans-European Automated Real-time Gross settlement Express Transfer) a fost înfiinţat de băncile centrale din zona euro la sfârşitul anilor '90, prin interconectarea a 17 sisteme naţionale. Din punct de vedere juridic, sistemul Target 2, dezvoltat în 2007, este structurat ca o multitudine de sisteme de plăţi naţionale, dar tehnic este dezvoltat şi operat de băncile centrale din Germania, Franţa şi Italia.

Implementarea, o precondiţie pentru adoptarea monedei euro

Băncile care nu vor participa din 4 iulie la sistemul Target 2-România îşi vor putea realiza în continuare tranzacţiile de plată în euro prin intermediul băncilor corespondente localizate în străinătate sau, după caz, al băncilor-mamă. Prin implementarea sistemului Target 2-România se realizează una din precondiţiile esenţiale pentru adoptarea monedei euro, respectiv existenţa unei componente naţionale Target 2, prin intermediul căreia să se implementeze politica monetară unică a Eurosistemului (n.
r. - sistemul băncilor centrale ale statelor membre ale UE care au adoptat moneda euro), la momentul la care BNR va fi membră a acestui sistem.

Decizia de conectare la acest sistem a fost luată în 2010

Deşi implementarea la nivel european a sistemului Target 2 a fost finalizată în 2008, oficialul BNR a explicat că decizia de conectare la acest sistem a fost luată în 2010, după finalizarea unor discuţii şi analize cu comunitatea bancară naţională, pentru a obţine o masă critică de bănci interesate de acest proiect. Chiar dacă sistemul este destinat, în principal, tranzacţiilor de plată de mare valoare, prin Target 2-România se pot procesa şi tranzacţii de mică valoare. De fapt, aproximativ 60% din tranzacţiile de plată decontate prin sistemul Target 2 la nivel european reprezintă plăţi ale clienţilor, în general de mică valoare. Target 2 este unul dintre primele trei sisteme de plăţi de mare valoare din lume, alături de Fedwire şi CLS, prin sistem putând fi transmise plăţi în euro către aproape 60.000 de bănci din întreaga lume. Totodată, Target 2 deţine 91% din valoarea totală a plăţilor în euro procesate de toate sistemele de plăţi de mare valoare din lume. Volumul tranzacţiilor decontate prin sistem s-a cifrat în anul 2010 la aproximativ 89 milioane de plăţi, având o valoare totală de circa 600.000 miliarde euro.
Prin implementarea componentei naţionale Target 2 în România se asigură condiţiile pentru dezvoltarea în viitor a unui sistem de plăţi de mică valoare în euro la nivel naţional, precum şi pentru decontarea în euro a tranzacţiilor cu instrumente financiare
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
  Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

  Avem numai de invatat de la Marea Franta care a fo ...
  Evaluarea Națională: Elevii de clasa a VI-a susțin prima probă

  In al WW II toti militarii au purtat la bandulier ...
  Rusia: Un tir cu patru rachete intercontinentale Bulava a reuşit în Marea Albă

  chiria au platit-o? ...
  Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

  multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
  Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: