Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Finante Banci

Cum va scumpi o directivă europeană asigurările româneşti

Finante Banci - Mădălina Drăghici / madalina.draghici@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2011-04-29

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Constantinescu: Aplicarea Solvency II înseamnă cheltuieli de câteva zeci de milioane euro pentru asigurătorii români
"Odată ce normele prudenţiale vor fi mai stricte, clientul va beneficia de mai multă siguranţă, dar şi costurile vor fi mai mari''


Aplicarea Solvency II va fi o mare provocare pentru societăţile româneşti de asigurare în condiţiile în care efortul  tehnic şi financiar va fi unul foarte mare pentru companii, fapt ce s-ar putea traduce prin  majorări de preţuri pentru produsele pe care le vor achiziţiona asiguraţii. "Trecerea la Solvency II va însemna un efort tehnic şi financiar enorm pentru companiile româneşti. Vor fi necesare cheltuieli pentru îmbunătăţirea sistemelor IT şi adaptarea acestora la prevederile standardelor internaţionale de contabilitate, efortul investiţional ridicându-se la câteva zeci de milioane de euro pentru asigurătorii români. În aceste condiţii creşterea preţului produselor de asigurare va fi inevitabilă, însă important este ca aceste  majorări să fie cât mai mici'', a declarat ieri Cristian Constantinescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), la un seminar de profil.
Aplicabil de la 1 ianuarie 2013, Solvency II reprezintă un set de directive europene care va modifica fundamental mai multe aspecte ale legislaţiei europene din domeniul asigurărilor în privinţa solvabilităţii.
În acelaşi timp şi Michaela Koller, director general al Federaţiei Europene a Asigurărilor şi Reasigurărilor (CEA) a precizat că una dintre preocupările la nivel european în ceea ce priveşte Solvency II este aceea de a limita cât mai mult creşterea preţurilor produselor de asigurări care ar putea apărea ca urmare a introducerii acestei directive. "Ne dorim ca piaţa asigurărilor să devină mai solidă şi mai puţin riscantă după introducerea directivei europene şi vrem să nu  vedem creşteri de preţuri după implementarea acesteia'', a explicat reprezentantul CEA.
În plus, Cristian Constantinescu a menţionat faptul că principalul obiectiv al CEA este acela de a evita sau mai bine spus de a reduce un pericol major: creşterea preţului în asigurări - cu cât normele prudenţiale vor deveni mai stricte, cu atât clientul va beneficia de mai multă siguranţă, însă şi costurile pe care le va plăti vor fi mai mari.
Totodată, preşedintele UNSAR a atras atenţia şi asupra faptului că aplicarea Solvency II  ar putea contribui la reducerea competitivităţii societăţilor europene faţă de cele din afara Europei.

Solvency II, pentru venituri de peste 5 mil. euro

La rândul ei, Angela Toncescu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, a spus că Solvency II se va aplica societăţilor care înregistrează venituri din prime subscrise de peste cinci milioane de euro. "La nivelul anului 2009, un număr de 26 din cei 40 de asigurători autorizaţi au înregistrat prime subscrise peste acest prag. În baza rezultatelor studiilor cantitative efectuate până în prezent, asigurătorii români nu vor avea dificultăţi în susţinerea financiară a cerinţelor Solvency II", a spus Toncescu, care a menţionat că  societăţile româneşti vor putea face faţă noii directive, iar asiguraţii vor beneficia de mai multă siguranţă atunci când încheie o poliţă.

Impact pozitiv pentru companiile de asigurări de viaţă

Pe de altă parte, vicepreşedintele UNSAR, Cornelia Coman, consideră că introducerea Directivei Solvency II va avea un impact pozitiv asupra companiilor de asigurări de viaţă, în condiţiile în care capitalul necesar ar fi mai mic în cazul aplicării Directivei Solvency II decât în cazul Solvency I. "Potrivit rezultatelor studiului QIS V, capitalul necesar societăţilor de asigurări de viaţă din România este mai mic în cazul aplicării Directivei Solvency II decât în cazul Solvency I, însă depinde de fiecare tip de produs. Astfel, în baza acestui exerciţiu preliminar, în România şi în ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE) nu cred că implementarea Solvency II va avea un impact negativ asupra companiilor de asigurări de viaţă, ci mai degrabă unul pozitiv", a menţionat vicepreşedintele Uniunii, care a mai spus că  situaţia este diferită în pieţele mature din Europa de Vest, în ţări precum Marea Britanie, Franţa, Olanda.

Piaţa asigurărilor de viaţă ar putea creşte cu până la 5%

Vicepreşedintele UNSAR, Cornelia Coman, estimează că piaţa asigurărilor de viaţă ar putea creşte în acest an cu până la 5%, comparativ cu 2,3% în 2010, pe fondul intensificării eforturilor de informare şi educare a clienţilor şi creării de produse şi servicii adaptate la noile realităţi economice
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de neutru:
  Un exemplu de cum se consuma inutil hartia (si/sau bytes-ii) si timpul cititorilor unui asemenea articol. De ce ? Pentru ca face referire la Directiva Solvency II dar nu mentioneaza ce prevede aceasta directiva ! Ce dracu' de jurnalism este asta ?
  2011-04-29, 12:03:31 (adresa: 79.118.64.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Un articol de tembel.Se interzic dar aveti grija c ...
Mașinile diesel, interzise OFICIAL

da dusmanul americii este ue ...
Donald Trump, aspru criticat pentru prestaţia de la Helsinki

da dusmanul americii este ue ...
Donald Trump, aspru criticat pentru prestaţia de la Helsinki

1..6,ai fost pestele?? ...
Ana Birchall: Azerbaidjan este un partener strategic valoros al României

****rea asta care a fost fotografiata cand ii face ...
Ana Birchall: Azerbaidjan este un partener strategic valoros al României

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: