Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Finante Banci

Cine câştigă şi cine pierde din aprecierea leului?

Finante Banci - Cristina Chicoş / cristina.chicos@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Exportatorii, care sunt motorul creşterii economiei dar care s-au înjumătăţit din cauza crizei economice, vor avea cel mai mult de suferit de pe urma aprecierii leului


Data adaugarii: 2010-01-15

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Economiştii susţin că o apreciere puternică a leului este benefică pentru populaţie şi pentru buget
Singurii afectaţi de întărirea monedei naţionale vor fi exportatorii
ING: BNR ar putea interveni dacă euro va scădea prea mult

Avântul luat de leu în ultimele zile, care a coborât faţă de euro la minimul ultimelor opt luni, a făcut ca majoritatea analiştilor din piaţă să-şi modifice estimările privind evoluţia monedei naţionale până la finele anului. Astfel, dacă aceştia estimau iniţial un curs de aproximativ 4,50 lei/euro la sfârşitul lui 2010, acum previziunile lor se învârt în jurul nivelului de 4,10 lei/euro, dar nu exclud nici o eventuală apreciere chiar sub nivelul psihologic de 4 lei/euro.
ING Bank România a revizuit prognozele pentru cursul de schimb pe parcursul lui 2010, estimând un nivel de 4,15 lei/euro la finalul primului trimestru, pentru ca apoi să vadă o depreciere a leului spre 4,25 unităţi/euro la jumătatea anului şi revenirea spre 4,10 unităţi/euro la sfârşitul lui 2010.
"În cazul unei întăriri semnificative a leului faţă de euro, pe fondul randamentului favorabil şi creşterii apetitului pentru risc la nivel global, activitatea economică ar putea fi afectată. Motivul este că economia nu a beneficiat suficient de deprecierea leului şi acum s-ar putea confrunta cu o întărire a monedei. Prin urmare, BNR ar putea fi forţată să intervină pentru a deprecia leul, acesta fiind principalul motiv pentru care nu vedem cursul sub 4 lei/euro, fără a exclude însă valori sub acest prag, cu caracter temporar", arată raportul publicat de ING Bank.

Dumitru: Problema leului era criza politică

Economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, susţine, de asemenea, că moneda se va aprecia în continuare, dat fiind că problemele din clasa politică s-au terminat. "Principala problemă a leului a fost criza politică. Investitorii străini aveau oarecare reţineri faţă de moneda naţională, date fiind problemele din clasa politică. Cum acestea s-au terminat, iar bugetul este aproape gata, percepţia negativă faţă de leu a dispărut, cursul arătând o apreciere a monedei naţionale. Estimările noastre pentru finele anului au fost revizuite, astfel nu excludem să vedem cursul sub 4 lei/euro", a declarat,  pentru Curierul Naţional, Ionuţ Dumitru.
În plus, economistul a menţionat că această apreciere puternică a leului trebuie să vină în concordanţă cu creşterea productivităţii, altfel aprecierea nu va fi sustenabilă. "Fundamentele actuale ale economiei întăresc leul, însă trebuie să avem o apreciere în concordanţă cu productivitatea. Atât timp cât aprecierea puternică a monedei naţionale vine în concordanţă cu creşterea productivităţii, nu va fi nicio problemă.
În schimb, dacă leul se întăreşte prea mult, iar productivitatea rămâne la nivelul actual, economia nu va putea susţine această apreciere, şi va exista o problemă de competitivitate a exporturilor", ne-a explicat Dumitru.

Baltazar: Aprecierea leului e bună pentru populaţie şi buget


Pe de altă parte, consultantul financiar Bogdan Baltazar nu crede că leul va coborî sub pragul psihologic de 4 lei/euro. "Este foarte bună această apreciere a leului din ultimele zile, dar nu cred că la finele anului vom avea un curs sub 4 lei/euro. Poate va ajunge la acest nivel, dar va fi temporar. Eu cred că la sfârşitul anului cursul ar fi undeva între 4,1-4,2 lei/euro. Această apreciere puternică a monedei naţionale este benefică pentru populaţie, pentru că vor scădea dobânzile la credite, şi pentru buget. Cei care vor avea de suferit în urma acestei aprecieri vor fi exportatorii'', a declarat, pentru Curierul Naţional, Bogdan Baltazar.

ING: O depreciere ar putea veni odată cu reducerea dobânzii-cheie la 7%


Prognoza ING pentru cursul de schimb a fost revizuită de la 4,40 la 4,15 lei/euro pentru finalul primului trimestru, tot de la 4,40 la 4,25 lei/euro pentru jumătatea anului, de la 4,35 la 4,20 pentru finalul trimestrului III şi de la 4,20 la 4,10 lei/euro pentru finalul lui 2010. Analiştii ING explică revizuirea prognozei şi prin îmbunătăţirea sentimentului faţă de România după stabilizarea situaţiei politice. "Eliberarea tranşelor de la FMI şi CE în februarie (3,3 mld. euro în total) pare să fie principalul eveniment de pe radar, dar este, cel mai probabil, deja luat în calcul de piaţă. Din aprilie, am putea vedea o depreciere a leului pe fondul unei noi reduceri a dobânzii-cheie la 7%, ceea ce ar diminua avantajele pentru speculaţiile pe leu. În a doua parte a anului, am putea asista la îmbunătăţiri vizibile în economia României (mai ales datorită unei responsabilităţi fiscale mai mari), ceea ce ar putea determina aprecierea suplimentară a monedei naţionale faţă de euro", se mai precizează în raportul băncii.
Analiştii ING apreciază că, în 2009, banca centrală s-a concentrat puternic pe protejarea monedei, chiar şi cu preţul unor dobânzi mari (la 3 luni, rata a fost în medie de 9% în 2009, în ciuda unei căderi economice de 6,5%). "Evoluţia a fost contrară estimării noastre că BNR va încerca să susţină economia, prin corelarea dobânzilor din piaţă cu cea de politică monetară, permiţând astfel deprecierea temporară a leului spre 4,5-4,7 unităţi/euro", mai susţin ei. De asemenea, raportul ING arată că intrările de capital speculativ care au dus la aprecierea leului la început de 2010 sunt justificate de dobânzile mari oferite pe piaţa locală (randament de 9% pentru 3-5 ani), de strategia băncii centrale de a proteja moneda naţională, de stabilizarea mediului politic şi de reacţia întârziată a leului faţă de restul valutelor din regiune în 2009.
 
 • Currently 4.83/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.8 din 6 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Jeanu:
  Mie-mi convine ca scade euro. Imi platesc facturile in euro. Bun articolul, l-am votat si eu pe Merita Citit. Sper sa devina popular. :P
  2010-01-15, 11:08:50 (adresa: 89.37.94.*)
 2. de scorpion53:
  Aprecierea leului . Benefica din toate puntele de vedere . Aberanta discutia ca exportatorii pierd. Pierderea exportatorilor se dataoreaza costurilor interne cu utilitatile unde BNR nu si guvernul nu face nimic pentru armonizarea preturilor la utilitati in romania cu veniturile populatiei si fiscalitatea .
  2010-01-15, 16:08:59 (adresa: 92.80.40.*)
 3. de cristiann:
  Exportatorii ar face bine sa foloseasca operatiunile elementare de hedging, si, in general, procedurile de prevenire si management al riscului financiar. Daca n-au auzit de ele.... prostia si domnia se platesc... daca plateste firma prostia managerului... asta e...
  2010-01-17, 22:15:00 (adresa: 94.177.76.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Orașele Sodoma și Gomora au fost distruse cu foc ...
Pompierii au făcut progrese majore în stingerea incendiilor de vegetaţie din California

huligani faradelege ...
Incredibil! Bugetarii din România care au refuzat minivacanţa guvernului de Sfânta Maria

patru zeci de mii abuza de jandarmerie ...
Peste 40.000 de cetățeni sesizează ONU, după abuzurile Jandarmeriei

Obama a data unda verde pt instalarea socialismulu ...
E oficial! SUA se îndreaptă spre socialism: Un prestigios sondaj Gallup explică noile preferinţe ale generaţiei Millennials

ceea ce tie nu ti place altuia nu i face ...
SUA condamnă sancţiunile impuse de către Turcia asupra importurilor de automobile, alcool şi tutun

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: