Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (7) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Finante Banci

Fractură pe piaţa imobiliară

Finante Banci - Raluca Dobre
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2008-04-18

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Preţurile vehiculate, mult mai mari ca acelea din tranzacţii
Isărescu: Pentru mine aceste preţuri  nu sunt adevărate
Lipsa datelor statistice favorizează speculaţiile şi evaziunea fiscală
Un indice al pieţei imobiliare va fi disponibil în curând

Banca centrală va anunţa indicele pieţei imobiliare în cel mult o lună şi jumătate, iar în prezent se lucrează pentru elaborarea acestuia împreună cu UNNPR, a anunţat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. "Mai avem o lună, o lună şi jumătate de aranjamente tehnice, după care putem da un comunicat în acest sens. Este vorba de o culegere de date statistice care sunt foarte importante pentru o economie de piaţă, iar în funcţie de acestea şi de veridicitatea lor se vor lua decizii", a menţionat Isărescu. Măsura nu urmăreşte să controleze preţurile, ci să ofere consistenţă actualelor oferte de pe piaţă, deoarece, în prezent, neexistând o bază de date statistice, piaţa imobiliară este scena aranjamentelor speculatorilor. Isărescu a menţionat că vrea să poarte discuţii serioase despre piaţa imobiliară având la bază date statistice adevărate care pot fi furnizate de notari.
În prezent, Institutul Naţional de Statistică (INS) nu oferă date despre preţurile de pe piaţa imobiliară românească, care au crescut cu aproape 400% în zona Capitalei din 2003 până la finalul anului trecut şi cu aproape 200% în restul ţării, potrivit estimărilor analiştilor imobiliari, ca efect al cererii mari de locuinţe acoperite insuficient de oferta disponibilă, informează NewsIn. "Nu suntem mulţumiţi de datele statistice.
O să ne întâlnim probabil săptămâna viitoare cu asociaţia notarilor la banca centrală să vedem primul element pentru a face o abordare, pentru a ţine cont de preţurile pieţei imobiliare, să ai date statistice fundamentate care să reflecte realitatea", declara Isărescu.
Pe 8 aprilie, guvernatorul BNR declarase că va avea o întrevedere cu reprezentanţii asociaţiei notarilor, pentru a începe discuţiile cu privire la obţinerea unor date statistice pertinente despre piaţa imobiliară românească.

Piaţa imobiliară şi cea bursieră nu influenţează mediul bancar

Serviciile bancare din România nu sunt interconectate cu piaţa bursieră şi imobiliară, prin urmare o eventuală cădere a unei bănci nu ar trebui să necesite o implicare financiară din partea statului, a declarat tot ieri economistul şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea. "Căderea unei bănci nu ar trebui acoperită cu bani publici, deoarece serviciile bancare nu sunt interconectate cu piaţa bursieră ca în Statele Unite ale Americii (SUA) care să conducă la o cădere în lanţ a economiei, iar ponderea serviciilor bancare în produsul intern brut (PIB) este redusă", a menţionat Lazea. Un alt motiv pentru care activitatea bancară nu este în pericol de a fi influenţată negativ de piaţa imobiliară îl reprezintă faptul că majoritatea băncilor din România funcţionează în regim privat, fără participaţie publică. Pe de altă parte, perspectivele unei crize ale economiei româneşti sunt nule, aceasta sporind în medie cu 6% pe an. "Banii publici nu trebuie să stea la baza comportamentului bancar, iar o inflaţie mărită ar invalida această preîntâmpinare a riscului sistemic", a precizat economistul şef al băncii centrale. Valentin Lazea a făcut aceste precizări având la bază o paralelă între economia României şi cea a Statelor Unite, unde serviciile financiar-bancare sunt conectate cu bursele şi sectorul imobiliar, astfel încât căderea unei companii afectează în lanţ economia, relatează NewsIn.

 
 • Currently 4.33/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.3 din 6 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de PS.:
  Studiul asupra pietei de imobiliare din Arad http://revis tadeimobiliare.com/a rticole/articol_07_0 4_2008_studiu_de_pia ta.php
  2008-04-18, 15:14:15 (adresa: 82.79.80.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Legatura intre disparitia Regelui Mihai I al Roman ...
Proteste antiguvernamentale în mai multe orașe

Orice protest este egal cu zero. Se vede clar ca D ...
300 de oameni au protestat, legați la ochi, împotriva modificării Legilor Justiției

Si dupa manifestarile proregaliste ale puterii ins ...
Camera Deputaţilor a cheltuit peste şapte milioane de lei într-o singură lună

KIM JONG UN si KIM JONG DOI=dracNEA PENTRU NOI ! ( ...
Proteste antiguvernamentale în mai multe orașe

Moldova s-a confruntat si cu a 3-a cea mai grava C ...
Deputatul Marius Bodea a susţinut în Comisia de transporturi necesitatea alocării de fonduri pentru investiții in infrastructura mare de transport a Iaşului şi a întregii Regiuni Moldova

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: