Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Finante Banci

Lifting financiar pentru "Bătrâna Doamnă"

Finante Banci - Raluca Dobre
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2008-04-16

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Statul lasă profitul CEC-ului pentru a-şi spori cota de piaţă
Banii vor fi folosiţi pentru majorarea capitalului social
După 2009 vor fi reluate discuţiile în vederea privatizării

Guvernul a hotărât ca, prin ordonanţă de urgenţă, CEC-ul să nu mai verse profitul înregistrat la stat, ci să îl utilizeze pentru majorări de capital în scopul susţinerii şi dezvoltării propriei activităţi. Operaţiunea se va realiza începând chiar din acest an, fiind lesne de înţeles graba, dacă ne mai amintim ceea ce a anunţat preşedintele băncii, Radu Graţian Gheţea, ca fiind planurile de viitor: triplarea activelor, sporirea eficienţei şi mărirea valorii de piaţă, în vederea privatizării, listării pe bursă după 2009. Însă nicidecum înainte de această dată, deoarece din cauza dezvoltării băncii, profitabilitatea acesteia va scădea în următorii ani, a explicat Gheţea.
Promotorii proiectului de ordonanţă au fundamentat decizia prin faptul că entitatea îşi desfăşoară activitatea pe o piaţă dinamică în care nevoia de resurse financiare este stringentă, necesitatea majorării fondurilor proprii fiind o condiţie de bază pentru supravieţuirea şi dezvoltarea acestei societăţi. Conform datelor publicate de bănci şi de Banca Naţională a României în perioada 2001 - 2006, capitalurile băncilor care activează în România au crescut de peste 3 ori, de la 2.814,5 mil. lei la 7.442,9 lei. În această perioadă, la CEC nu s-au realizat majorări de capital, cu excepţia anului 2006, când în luna decembrie s-a realizat o majorare a capitalului cu suma de 500 mil. lei. Majorarea capitalului a avut ca principală sursă profitul societăţii, acestea neacordând dividende în toată această perioadă. Ca urmare a capitalizării inferioare a CEC faţă de celelalte instituţii bancare, cota de piaţă a acesteia s-a cifrat în anul 2006 la 6%.
"Neadoptarea acestui proiect ar putea avea ca efect scăderea ratingului bancar acordat CEC, datorită capitalizării insuficiente în comparaţie cu celelalte bănci, ceea ce ar echivala cu pierderea încrederii clienţilor în această bancă şi, pe cale de consecinţă, a restrângerii activităţii", se atrăgea atenţia în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă. "Având în vedere importanţa strategică pe care o are CEC în contextul economiei româneşti în general şi a stabilităţii sistemului bancar în particular, se impune ca în regim de maximă urgenţă să fie adoptate măsuri legislative pentru a veni în sprijinul Casei de Economii şi Consemnaţiuni, încât existenţa acesteia să nu fie periclitată", se menţiona în proiectul de ordonanţă.
Astfel, ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome aduce modificări alineatului (5) al articolului 1 din aceeaşi ordonanţă, după cum urmează: "Sunt exceptate de la obligaţia repartizării profitului (…) companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, care se angajează prin împrumuturi externe contractate fără garanţia statului să nu distribuie dividende în situaţia neîndeplinirii anumitor parametri de performanţă financiară sau a altor angajamente prevăzute în aceste împrumuturi, precum şi instituţiile de credit cu capital integral sau majoritar de stat".
Înainte ca această măsură să fie adoptată, potrivit art.1 alin.
(1) din actul normativ menţionat, minimum 50% din profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit se vărsa la bugetul de stat, apoi la rezervele legale, erau acoperite pierderile contabile din anii precedenţi, alte repartizări prevăzute de lege. De-abia la final, profitul nerepartizat pe destinaţiile mai sus menţionate se repartiza la alte rezerve şi constituia sursa proprie de finanţare.

Produsele CEC au înregistrat o dezvoltare spectaculoasă

După nouă luni de activitate în care a înregistrat o evoluţie galopantă, CEC a făcut un prim bilanţ. Până la sfârşitul lunii septembrie a obţinut un profit brut de 82,6 milioane lei, cu 79% mai mult decât la sfârşitul anului trecut. Tot pe parcursul primelor nouă luni, banca a dezvoltat produse noi, le-a modernizat pe cele existente, iar cu unele dintre ele a ajuns lider de piaţă: Contul Privilegiu, cardul de credit, creditele pentru populaţie, creditele pentru IMM-uri şi cele pentru Administraţiile Publice Locale. Creditele acordate clienţilor nebancari au crescut cu peste 65% faţă de anul trecut, iar sursele atrase au depăşit 7 miliarde lei, în creştere cu 33% faţă de trimestrul al treilea al anului trecut. De remarcat faptul că întreaga gamă de produse de finanţare a ajuns să fie disponibilă la jumătatea anului trecut şi pe alte valute, nu doar moneda naţională. O evoluţie spectaculoasă au avut şi cardurile CEC, în acest moment în portofoliul băncii fiind peste 400.000 de carduri active. Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC, a spus că pentru perioada următoare se are în vedere modernizarea şi eficientizarea băncii, un accent deosebit urmând să fie pus pe creşterea calităţii serviciilor oferite clienţilor CEC.

Prin adoptarea proiectului ordonanţei de urgenţă se creează cadrul legal prin care se exceptează de la aplicarea dispoziţiilor art.1 alin. (1) lit.f) din O.G. nr.64/2001 instituţiile de credit cu capital integral sau majoritar de stat. În acest sens, cu sumele care ar fi fost vărsate ca dividend la bugetul statului se va majora capitalul băncii. În acest fel, se arată în comunicat, se înlătură un element discriminatoriu care afecta activitatea instituţiilor de credit cu capital integral sau majoritar de stat. Urmare a adoptării acestui proiect şi cu o susţinere suplimentară a statului se pot atinge obiectivele CEC, care potrivit Strategiei de dezvoltare pentru perioada 2007-2011 aprobată de Adunarea Generală a Acţionarilor în luna mai 2007 ţinteşte pentru anul 2011 următoarele obiective de cotă de piaţă: active 5,5 - 6%;  credite 5 - 6% la 20%; depozite 7 - 8% la 25%.

 
 • Currently 4.86/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.9 din 7 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de elena:
  nu sint de acord cu privatizarea cec este o banca foarte buna ce trebuie sa ramina la stat altfel nu vom avea in caz de nevoie pe ce ne sprijini cecul trebuie ajutat sa se dezvolte ca sa devina mai rentabil si asa am vindut aproapetot din tara chiar trebuie sa raminem fara nici o proprietate a statului mai ginditiva domnilor guvernanti si la tara nu numai la comisioane
  2008-04-16, 12:51:58 (adresa: 194.105.2.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

pt 27 % dintre contribuabili ANAF le aminteste ,d ...
ANAF pune tunurile pe sute de mii de români! E posibil să te numeri printre ei! Incredibil ce se va întâmpla cu toate veniturile

cu bicicleta, decat electrice ...
Dacia, mișcare de forta: Ce trebuie să știe toti soferii români pentru perioada următoare

a iesit la iveala, opozitia ...
Ecaterina Andronescu: Acesta este cel mai slab guvern al PSD

mort pt cel rau,viu pt d zeu ...
Bilanțul catastrofei de la Genova, în continuă creștere. Funeralii naționale în absența sicrielor unora dintre victime, ale căror familii condamnă guvernul

Varianta pe cărbuni nu este . Faceti si voi elect ...
Dacia, mișcare de forta: Ce trebuie să știe toti soferii români pentru perioada următoare

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: