Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Brexit: Polonia se desolidarizează de blocul european

Extern - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)foto: realitatea.net

Data adaugarii: 2018-07-23

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

 

«Varșovia se apropie de Londra și rupe frontul unit al europenilor» informează, într-o analiză, săptămânalul «Le Point», citând surse informate din Bruxelles. Polonia crede că trebuie manifestată indulgență față de Londra, mai ales în chestiunea integrității pieței unice europene și cea privind frontiera irlandeză.


Până acum, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene s-au prezentat ca un front unit în fața Regatului Unit la negocierea Brexit. Vinerea trecută, însă, în cadrul Consiliului european pentru afaceri generale, a apărut prima fisură. Când Michel Barnier, negociatorul-șef al Brexit din partea UE, le-a prezentat miniștrilor pentru Afaceri europene ai țărilor UE ultimele propuneri ale dnei Theresa May în vederea ajungerii la un acord privind retragerea Londrei din Uniune și pregătirea viitoarelor relații între Regatul Unit și UE, polonezii au fost primii care s-au desolidarizat de aprecierea generală a «celor 27» care au considerat așa-numita Carte albă a dnei May inacceptabilă, chiar dacă ea marchează unele progrese.

De ce este inacceptabilă noua propunere britanică?

Pentru că Londra propune pur și simplu ruperea integrității pieței unice europene avansând un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană care ar urma să privească doar mărfurile, în timp ce serviciile, capitalurile și libera circulație a persoanelor ar fi excluse. Bruxelles-ul nu consideră satisfăcătoare nici soluția propusă de Londra pentru evitarea restabilirii frontierei fizice în Irlanda. Cartea albă a dnei May aduce ştirbiri și autonomiei în luarea deciziilor de către Uniunea Europeană. «Trebuie continuate presiunile, deși se recunoaște că Londra avansează în direcție bună… Nu trebuie să ne alarmăm», ar fi declarat o sursă diplomatică din Bruxelles, citată de analistul de la «Le Point».

Polonia - gata să sacrifice Irlanda

S-a aflat că reprezentantul Poloniei a estimat că, de acum încolo, trebuie manifestată indulgență față de Londra și cu atât mai mult în problema unității pieței unice și cea a frontierei irlandeze. «Este vorba de un reviriment (în poziția Varșoviei – n.n.), relevă autorul analizei din «Le Point», care a șocat dar care se înscrie în logica pozițiilor poloneze și în alte dosare». Drept exemplu este dată poziția în ce privește migrația.


Polonia nu înțelege să facă niciun efort și consideră că problema Italiei, una dintre țările cele mai expuse fluxului mediteranean, nu o privește. «Când este vorba să se adopte poziție împotriva Rusiei și să i se impună sancțiuni, Polonia este mulțumită să constate solidaritate europeană», s-au auzit voci în Consiliul European… «Ea nu concepe solidaritatea decât în sens unic… O situație care nu poate dura la infinit». «Cei 27» au în față doar câteva luni înaintea termenului convenit pentru derularea negocierilor - octombrie 2018. Atunci, în cazul unei soluții «fericite», părțile ar urma să semneze «un acord de retragere» (ce trebuie ratificat de toți membrii UE), însoțit de o «declarație politică» ce trasează marile linii ale viitoarei cooperări între Regatul Unit și UE. Acest acord de retragere ar urma să regleze chestiunile privind drepturile cetățenilor, frontiera irlandeză, va garanta dosarul financiar între părți și va conveni o perioadă de tranziție până la 31 decembrie 2020.

Considerații tactice față de Londra

Referitor la declarația politică, relatează «Le Point», ea a făcut, săptămâna trecută, obiectul unei «dezbateri tactice» între europeni. Franța, Olanda, țările nord-europene sunt partizane ale unei atitudini clare față de Londra: În viitor, din moment ce Regatul Unit devine un «stat terţ», nu va mai beneficia de avantajele europenilor. Adică, spun aceste state mai sus menționate, «nu trebuie să prospere iluzia că plecarea din UE este nedureroasă». Aceste țări doresc să se știe că «Brexit are un preţ». Londra nu va putea spune că a ieșit victorioasă din negocieri, că-și va recâștiga deplina suveranitate și că se va putea bucura de aceleași avantaje ca în perioada când a avut statut de membru al Uniunii.

Alte țări, cum este cazul Italiei și al câtorva state din Estul UE, au altă optică, remarcă «Le Point». Acestea doresc, în esență, ajungerea la un acord cu Regatul Unit care să garanteze o «retragere ordonată» a acestuia din Uniunea Europeană. Pentru obținerea ratificării unanime a unui astfel de acord, ele sunt gata să accepte o «declarație politică» ce lasă să planeze ambiguitatea. Irlandezii, evident, vor un acord de retragere pentru a se putea soluționa chestiunea frontierei. Între cele două opțiuni - claritatea și ambiguitatea - spune analistul de la «Le Point», germanii se arată ezitanți, preocupați în permanenţă de impactul economic asupra propriilor industrii exportatoare pe care l-ar avea o declarație politică prea severă față de Regatul Unit. 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Europa nu doarme :
  Cand omul da de bine ........ Dupa ce a ingerat 100 miliarde euro in 10 ani reusind sa- si puna ,,pe roate" economia cat de cat, de unde te uiti in fostul lagar socialist , mai ales la noi dai de produse poloneze in fraciza luata din tarile occidentale. Si asta in conditiile in care ei polonezii recunosc ca fara sprijin al UE dau faliment. O fi mana lunga a ......pe la est......Si totul este pentru a sparge unitatea europeana. In acest weekend in Argentina la intanlirea celor G 20 , dl. Bruno Le Maire, ministrul francez al economiei a declarat: ,,Europa nu este condamnata sa fie sfaramata intre China , care nu inceteaza sa castige putere si USA,,.
  2018-07-23, 10:19:11 (adresa: 109.98.38.*)
 2. de :
  puturosii occitentali le convine ca cei din est:polonezii,romani i,bulgarii,albanezii ,basarabenii,letonii ,estonii,lituanienii ,ucrainenii,slovacii ,cehii,sa practice cele mai mizerabile meserii pe doi bani,restu -i praf in ochi
  2018-07-23, 12:26:01 (adresa: 79.112.139.*)
 3. de Polonia nu doarme:
  cele 100 mld de € sunt facute de polonezi in occitent
  2018-07-23, 13:06:14 (adresa: 79.112.139.*)
Adauga comentariul tau:
* Nume: Email:

* Mesaj:

caractere rămase.

Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Orașele Sodoma și Gomora au fost distruse cu foc ...
Pompierii au făcut progrese majore în stingerea incendiilor de vegetaţie din California

huligani faradelege ...
Incredibil! Bugetarii din România care au refuzat minivacanţa guvernului de Sfânta Maria

patru zeci de mii abuza de jandarmerie ...
Peste 40.000 de cetățeni sesizează ONU, după abuzurile Jandarmeriei

Obama a data unda verde pt instalarea socialismulu ...
E oficial! SUA se îndreaptă spre socialism: Un prestigios sondaj Gallup explică noile preferinţe ale generaţiei Millennials

ceea ce tie nu ti place altuia nu i face ...
SUA condamnă sancţiunile impuse de către Turcia asupra importurilor de automobile, alcool şi tutun

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: