Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

O analiză "realistă" a situației internaționale actuale: O lume în care pericolele cresc și se agravează. Planeta pare că "a intrat într-o fază convulsivă generalizată".

Extern - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)foto: amanteaonline.it

Data adaugarii: 2018-03-18

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


"Les Echos", cel mai important cotidian francez de profil economic, publică o analiză - scurtă și edificatoare - referitoare la actuala situație internațională, realizată de cunoscutul economist Dominique Seux, director al redacției ziarului menționat, care a reținut atenția comentatorilor economici, politici și a numeroșilor săi cititori. Cum caracterizează domnia sa lumea actuală: trei lideri care exercită puteri ultra-personale (Trump, Xi, Putin, fiecare cu orientarea și doctrina sa), grave tensiuni comerciale ce continuă să se exacerbeze - "ultima săptămână a modificat sensibil contextul mondial, dar nu în sens pozitiv".
 
Mingea nu se află în terenul democrațiilor rezonabile, remarcă Dominique Seux, și, cu fiecare zi, apar tot mai numeroase motive de îngrijorare. Când îți arunci privirea la sfera politică și la marile probleme economice ale momentului, nu vezi decât rigiditate, severitate, dar prea puține indicii că s-ar putea reveni curând la calm. Nimic nou, spune analistul citat. 30 de ani de război rece, apoi "destinderea" între fosta URSS și SUA, 20 de ani de șocuri petroliere, 10 ani de criză financiară după 2008 ne-au arătat că perioadele de tensiuni și accesele de surescitare au devenit aproape o normalitate în viața internațională. Ceea ce este însă nou, spune analistul, "este că planeta pare că a intrat într-o fază convulsivă generalizată".
 
"Miopia europeană"
 
Peisajul politic mondial este simplu de identificat. Trei mari puteri funcționează deja după un model de putere ultra-personală, fiecare însă cu nuanţa sa. Sâmbătă, în China, Xi Jinping a obținut mandatul de președinte al țării, în opinia unora până în 2032. Marțea trecută, Donald Trump îl licenția printr-un simplu tweet pe șeful diplomației americane. Duminică, Vladimir Putin era reales "patronul" Rusiei, deși este la putere de 18 ani. "În fața lor, constată Dominque Seux, se află democrațiile noastre europene care - cu excepția Franței - se concentrează pe probleme imediate și riscă să nu vadă esențialul: Londra se agită cu Brexit, Berlinul și-a oferit 6 luni de absență (din cauza dificultăților în găsirea soluției la guvernare), iar foiletonul electoral italian are un aer de etern deja cunoscut".
 
Încotro mondializarea?
 
În opinia lui Seux, în plan economic, "lucrurile sunt mult mai complicate pentru a identifica încotro se merge... Este greu să știm dacă protecționismul progresează mai ales simbolic sau efectiv și dacă mondializarea va fi oprită, ceea ce este puțîn probabil". Dar, spune în context Dominique Seux, tensiunile dintre Statele Unite și China (pe teme privind mașinile de spălat vase, vizele, proprietatea intelectuală), dintre Statele Unite și Europa (oțelul și aluminiul), între China și Europa (dumpingul), "dacă nu deprimă în acest moment întreaga lume, asta este consecința unui singur factor: creșterea economică încă există; când la un moment dat relansarea economică se va diminua, în mod logic, vom avea de-a face cu o altă istorie".
 
Unde sunt riscurile
 
În anii care vin, crede analistul mai sus citat, nervii popoarelor, dar și ai liderilor politici și de stat "vor fi puși la grea încercare din cauza problemelor economice și geopolitice (Iran, Siria, Libia ....)". Sunt greu de cunoscut ambițiile politice ale lui Trump, ale Chinei și ale altor state cu tendințe spre puteri ultra-personale sau chiar spre dictaturi. Logica, concluzionează Dominique Seux, impune ca adevăratele democrații să strângă rândurile. Din păcate, nu așa par să evolueze lucrurile. Fiecare - constatăm cu proprii ochi în spațiul european - veghează mai ales să nu se îngroașe rândurile extremelor în propria țară. Și atunci? se întreabă analistul, se știe bine că "naționalismul înseamnă război" - sintagmă repetată în toate împrejurările de către europeni, dar "care nu știu cum să acționeze în acest nou mediu haotic".

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  fiind in nato si avand acces la arma nucleara si f ...
  Vladimir Putin ameninţă NATO

  Primar Mutu, Pastreaza bani si pentru igienizar ...
  Primăria Sectorului 6 continuă în luna iulie, alături de Orchestra Simfonică Bucureşti, proiectul SalutCULTURA

  La TVR emisiunea agrara erau oameni de afaceri (nu ...
  Situația pestei porcine africane (PPA) în România

  Incepem sa ne invatam cu alt tip de infomatii, con ...
  Anunț TERIBIL al autorităților pentru pensionarii români: Nicio pensie nu se mai plătește

  Dupa miscarile neamtului sigur va avea un al doile ...
  Sentința finală în cazul lui Dragnea ar putea fi grăbită.

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Economie

  Politic

  Actualitate