Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Statele Unite: 850.000 de funcționari în "șomaj tehnic". Republicanii și democrații își aruncă reciproc răspunderea pentru blocarea activității instituțiilor federale

Extern - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2018-01-22

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Majoritatea republicană, opoziția democrată și Casa Albă nu au reușit să ajungă la un acord în Senat vizând aprobarea bugetului federal, ceea ce a dus, practic, la închiderea a numeroase administrații. "Ciudată aniversare a împlinirii unui an al președinției Trump!" spun analiștii politici, presa americană, după cum comentarii asemănătoare pot fi auzite sau citite și în media europeană.

Administrația americană și-a încetat, deci, activitatea la exact un an de la instalarea la Casa Albă a republicanului Donald Trump. Votul crucial privind bugetul federal american a eșuat în Senat și, până duminică, nu se ajunsese la niciun acord măcar asupra unor măsuri temporare care să permită acoperirea cheltuielilor de funcționare a guvernului federal. Așa-numitul "shutdown", respectiv încetarea activității mai multor administrații și servicii federale din lipsă de finanțare, nu a putut fi cu niciun chip evitată. Comentatori americani reamintesc că se repetă situații asemănătoare celor din 2013 și 2015. Presa americană remarcă faptul că, în ultimii 40 de ani, Statele Unite au cunoscut circa zece situații de acest gen. În aceste zile, 850.000 de funcționari sunt considerați "neesențiali" pentru funcționarea administrației federale și se află în "șomaj tehnic", în concedii fără plată și fără garanții că vor fi plătiți retroactiv. 1,4 milioane de militari americani vor continua operațiunile fără a fi plătiți. Sunt soldați americani care se pregătesc să plece pentru 6 luni în Kuweit și riscă să nu fie plătiți imediat."Este de neconceput o astfel de situație", s-a alarmat vicepreședintele american Mike Pence.

Un vot condiționat

Primele consecințe ale blocajului ar urma să se facă simțite luni. Activitățile a numeroase agenții federale, cum ar fi de pildă serviciile fiscale, se vor reduce, dar serviciile de securitate vor rămâne în totalitate în funcțiune.


Cum s-a ajuns aici?

Republicanii, majoritari în Senat (51 de mandate), nu au obținut decât 50 de voturi în favoarea noului buget, departe de cele 60 de voturi (din totalul de 100) absolut necesare pentru extinderea pentru patru săptămâni, până în 16 februarie, a bugetului federal actual. Scandal! Atât republicanii, cât și democrații își aruncă reciproc vinovăția pentru situația în care s-a ajuns. Democrații au condiționat un vot favorabil de menținerea dispozitivului de regularizare a situației celor 690.000 de tineri imigranți aflați într-o situație extrem de precară. Președintele Trump a acuzat opoziția că"joacă mai degrabă cartea blocajului decât ajungerea la un acord privind soarta bugetului". "Democrații", mai scria el într-un mesaj pe internet, "sunt mai preocupați de soarta imigranților ilegali decât de armata noastră, de securitatea la frontiera noastră din Sud". Răspunsul l-a primit de la liderul senatorilor democrați, Chuck Schumer: "Președintele american nu trebuie să acuze pe nimeni altcineva decât pe el însuși. Ceea ce se petrece acum se va numi Trump-shutdown, pentru că nimeni altcineva decât președintele Trump nu merită să fie considerat responsabil de situație".

Ce va urma

O nouă reuniune a Senatului a fost programată pentru acest weekend, la care este dezbătută propunerea prelungirii valabilității actualului buget până în 8 februarie. Chuck Schumer i-a cerut lui Donald Trump să-i convoace urgent la Casa Albă pe liderii celor două partide, cu care să discute posibilitatea ajungerii la un compromis.

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Dacă Sistemul Juridic e defect în 0glindă : Dem ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  decat 2900 de milioane de euro am scos, din romani ...
  Ți-ai făcut ITP-ul?Acum poți rămâne fara masina!

  carmen dan spune un banc, dancila rade, dar nu int ...
  Cine gestionează şi răspunde pentru pesta porcină

  daca nu scoti 2900 lei si suspendarea inmatricular ...
  Ți-ai făcut ITP-ul?Acum poți rămâne fara masina!

  3 pupa l n dorsala pe bufonul din latul habspurcic ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Business Style

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Retail

  Auto

  Real estate

  Extern

  Util

  Publireportaj