Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Bulgaria a preluat la 1 ianuarie președinția semestrială a Consiliului UE. Promite o politică de dialog și consens

Extern - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: tvnewsroom.consilium.europa.eu

Data adaugarii: 2018-01-08

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Probabil cea mai săracă țară a Uniunii Europene, Bulgaria se află, pentru șase luni, în fruntea Consiliului UE. Sofia mizează pe această ocazie pentru a-și ameliora imaginea de țară ineficientă în lupta cu corupția.
Dacă cele șase luni vor fi încununate de succes, Bulgaria ar putea arăta Uniunii că, după anii agitați de după căderea comunismului, și-a găsit în cele din urmă stabilitatea sub guvernul Boiko Borisov.

Sloganul președinției bulgare a Consiliului UE este "Uniunea face forţa", prezentat de Ekaterina Zaharieva, ministrul bulgar de Externe. Se știe deja că agenda europeană a următoarelor luni este încărcată. Liderii europeni speră în special să deblocheze până în luna iunie reforma azilului prin rediscutarea regulamentului de la Dublin care încredințează responsabilitatea tratării cererilor de azil țărilor în care un migrant pune pentru prima oară piciorul. Spre deosebire de vecinii săi din Europa de Est, Bulgaria nu s-a opus politicii europene de relocalizare a refugiaților în țările UE. De asemenea, primul ministru bulgar pledează pentru o îmbunătățire a relațiilor dintre UE și Turcia, țară pe care o consideră partener major în dosarul migrației.

Elemente din programul și prioritățile președinției bulgare

Un document bulgar oficial - dat publicității înaintea preluării președinției semestriale a Consiliului UE - menționează prioritățile președinției bulgare în următoarele șase luni. "Principala valoare a Proiectului european", se subliniază în documentul respectiv, "este ștergerea liniilor de separare, astfel încât continentul, fragmentat, să se unească în jurul aspirațiilor seculare ale popoarelor ce-l locuiesc la pace, libertate, democrație, prosperitate și dreptate".
Reuniunile la nivel înalt europene de la Bratislava și Roma, continuă documentul bulgar, "au arătat clar că, în ciuda Brexit, visul european este încă viu și că Europa unită este destinul nostru comun". În opinia Bulgariei, Europa continuă să fie locul cel mai atractiv din lume. Una din provocările cu care se confruntă, migrația, este o dovadă elocventă în acest sens... Ambiția noastră europeană, subliniază documentul citat, "trebuie să ne inspire și nu să ne divizeze, ea trebuie împărtășită și nu impusă"..."Europa trebuie să regândească trecutul, ceea ce va necesită discuții, imaginaţie și curaj, rezistență la șocuri și leadership dar, înainte de toate, vom avea nevoie de o senzație de destin partajat și de consens".
Apreciind că UE se află în pragul unor reforme-cheie ce au drept scop a o face mai puternică, mai unită și mai democratică, continuă documentul oficial bulgar, președinția bulgară a Consiliului UE și-a stabilit patru domenii prioritare de acțiune, care reflectă de fapt aceste reforme:
- coeziunea economică și socială, centrată pe cadrul financiar plurianual al UE, pe viitoarele politici de coeziune și politică agricolă comună, precum și pe aprofundarea Uniunii economice și monetare;
- stabilitatea și securitatea în Europa: decizii comune pentru o mai mare securitate a frontierelor exterioare ale Uniunii, o gestionare mai eficace a migrației, punerea bazelor unei Uniuni de apărare, inclusiv instituirea unei cooperări structurate permanente în cadrul UE;
- perspectiva europeană și Balcanii occidentali: intenția Bulgariei de a profita de expertiza regională, fără a crea false așteptări, pentru susținerea reformelor în țările Balcanilor occidentali legate de aderarea la UE și a le plasa în prim plan pe ordinea de zi, în scopul păcii și stabilității în regiune. Paralel, președinția bulgară a Consiliului UE va depune eforturi pentru a acordă un mai mare sprijin geopolitic și economic Balcanilor occidentali, prin îmbunătățirea conexiunilor lor cu UE în domeniile feroviar, aerian, digital, educativ și energetic;
- economia digitală și competențele pentru viitor: concentrarea asupra desăvârșirii pieței digitale unice a UE și dezvoltarea economiei și capacităților digitale. Acest dosar conține un pachet de cybersecuritate, o directivă referitoare la drepturile de autor, fluxul liber de date cu caracter nepersonal, un cod al comunicațiilor electronice, protejarea vieții private în comunicațiile electronice etc.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Semne ,,bune " anul are :
  Daca in Romania vechile elite care aveau rolul de leagan al noilor elite au fost exterminate brutal , de comandouri ca cel de la Sighet unde pana in 1955 au fost exterminati toti ministrii pe functii incepnd cu 1900 exceland cu Bratienii , in Bulgaria problema a fost si mai dura . Intrebarea este cu cine se prezinta Bulgaria pentru a avea macar 0,00001% vreo contributie la managerierea UE. Este valabil si pentru Romania. O realitate cruda este ca Nicolicea juristul seralist la invatamantul privat , cel care conduce modificarea mortala a jusititiei in tara noastra sa participe in 2019 in echipa romana care va asigura conducerea Consiliului Europei. Ca daca aveam alte ,,scule" apareau si ele , dar nu au aparut . Deci nu exista . Numai ca Occidentul ,,va depasi " acest imoediment.
  2018-01-08, 14:03:46 (adresa: 109.98.38.*)
 2. de :
  vechile elite =aristrocrati chiaburi care au furat (recent johanis care a furat cu acte false doua case)
  2018-01-08, 16:00:01 (adresa: 192.195.80.*)
 3. de Proletarul:
  Postacul nr. 2: va rugam tovaraselule sau tovarasico nu amestecati borcanele : aristocratia este una si chiaburii altceva. Ca sa pricepi : aristocratia a fost reprezentata de membrii fostelor familii domnitoare care veneau la evenimentele organizate de Casa Regala iar chiaburii au fost taranii harnici cu spirit intreprinzator decimati de regimul comunist pentru ca taranii carora li s - au luat pamanturile la colectivizare fortata sa nu mai aiba modele . In capul tau eate o varza pe care o livrezi votantilor PSD.
  2018-01-08, 16:41:57 (adresa: 109.98.38.*)
 4. de Proletarul:
  Postacul nr. 2: va rugam tovaraselule sau tovarasico nu amestecati borcanele : aristocratia este una si chiaburii altceva. Ca sa pricepi : aristocratia a fost reprezentata de membrii fostelor familii domnitoare care veneau la evenimentele organizate de Casa Regala iar chiaburii au fost taranii harnici cu spirit intreprinzator decimati de regimul comunist pentru ca taranii carora li s - au luat pamanturile la colectivizare fortata sa nu mai aiba modele . In capul tau eate o varza pe care o livrezi votantilor PSD.
  2018-01-08, 16:41:59 (adresa: 109.98.38.*)
 5. de :
  3 ,4 aduci argumente mincinoase pt. acele vremuri ,documenteaza te cand taranii si nu numai , pupau cu matanii cizma regelui.
  2018-01-08, 17:37:15 (adresa: 199.249.223.*)
 6. de pt. vita dragnista:
  2,5/2 neuroni: marsh la cotet, azi nu mai pupi mamaliga!
  2018-01-08, 18:19:41 (adresa: 83.103.229.*)
 7. de Balgaria:
  KIM JONG UN si KIM JONG DOI=dracNEA PENTRU NOI(adica tot un comu ist nenorocyt)
  2018-01-08, 19:08:42 (adresa: 95.77.196.*)
 8. de Raspopitu:
  Lasati Korea sa se înțeleagă . Asemănarea cu personajele politice actuale este un nonsens. In Romania erau 5 milioane de comunisti care au construit aceasta tara ,dărâmată acum de o democratie importata din tari cu capitalism in putrefacție . Suntem acum o colonie ce importa anual 5 miliarde euro pe alimente !?! Felicitari politicieni romani !
  2018-01-09, 08:47:49 (adresa: 5.14.146.*)
 9. de Rasputin:
  De asta suntem si am fost ultimii din evropa si din africa ca au facut treaba mare comu istii matale, raspopite in ultimii 70 de ani
  2018-01-10, 04:04:10 (adresa: 95.77.196.*)
 10. de Balgarya:
  KIM JONG UN si KIM JONG DOI=dracNEA PENTRU NOI(adica tot un comu ist nenorocyt)
  2018-01-10, 04:31:26 (adresa: 95.77.196.*)
 11. de Nikalay Iorga:
  De 2000 de ani suntem colonie si tu nu stiai asta, Raspopitule? Am fost colonie romana, apoi gotica, apoi oromana, maghiara, habsburgica, ruseasca, a Uniuniunii sovietice si azi a Uniunii Evropene
  2018-01-10, 05:50:56 (adresa: 95.77.196.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

mai bine le dati pe alea care nu sunt surpate! ...
Circulaţie oprită pe trei drumuri naționale, pe două se circulă îngreunat

poate sfantul prooporc! seamana cu o chelie cu o n ...
Tulcea: Turişti români, răsturnaţi cu ambarcaţiunea în apropiere de Sulina, salvaţi de poliţiştii de frontieră

si motociclisti francezi cu permisul,,copy paste " ...
Impresionantă paradă militară la Paris, de Ziua Națională a Franței

decat ca din bugetul sanatatii furam aproape tot! ...
Gabriel Oprea a pierdut procesul cu Ministerul Educației

simonele romance sunt mai putori de putori! ...
Impresionantă paradă militară la Paris, de Ziua Națională a Franței

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: