Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (7) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Donald Trump vrea să transfere ambasada americană de la Tel Aviv la Ierusalim

Extern - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: cnn.com

Data adaugarii: 2017-12-07

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Experți în dosarul israeliano-palestinian consideră că o astfel de decizie ar putea avea un impact periculos, ea echivalând cu recunoașterea de către SUA a Ierusalimului drept capitală a statului evreu și a părții orientale a orașului drept teritoriu ocupat. Comunitatea internațională nu recunoaște, însă, această configurație geografică și politică.

Anunţul lui Trump a fost făcut într-o convorbire telefonică purtată cu liderul palestinian Mahmoud Abbas. Marți, Abbas a dat publicității un comunicat în care îl avertizează pe președintele american în legătură cu "consecințele periculoase ale unei astfel de decizii asupra procesului de pace, securitate și stabilitate nu doar în regiune, ci și la nivel mondial". Cum un transfer al ambasadei americane ar echivala cu o recunoaștere de către SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului și partea estică a orașului drept "teritoriu ocupat", o decizie a lui Trump în acest sens, subliniază "Le Figaro", ar putea deveni detonator al unui conflict de mari proporții între lumea arabă și Israel.

Bruxelles-ul i-a cerut lui Donald Trump să evite o astfel de decizie

„Orice acţiune care ar submina eforturile diplomatice” în sensul coexistenţei în pace a două state, israelian şi palestinian, a declarat marţi Federica Mogherini, șefa diplomației Uniunii Europene, "va trebui evitată". Avertismentul respectiv venea după întâlnirea pe care dna Mogherini a avut-o la Bruxelles cu Rex Tillerson, secretarul de stat al SUA. În opinia dnei Mogherini, citată de "Le Figaro", trebuie găsită o cale - prin negocieri - de stabilire a statutului orașului Ierusalim drept capitală a celor două state ce ar trebui să existe în zonă - evreu și palestinian.


Tradiţia statu-quo-ului datează din 1995

Reamintim că, începând din 1995, o lege adoptată de Congresul american (Jerusalem Embassy Act) le permitea Statelor Unite să-și mute misiunea diplomatică de la Tel Aviv la Ierusalim. Numai că legea respectivă conține o clauză ce permite președintelui american ca, din motive de securitate națională, să nu aplice legea respectivă pentru o perioadă de 6 luni. Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama, predecesorii lui Trump, au invocat în mod repetat securitatea națională pentru a menține statu quo-ul în regiune. Și Donald Trump a invocat clauza amintită în iunie 2017. În acest moment, el nu mai este dispus să-și mențină ambasada la Tel Aviv și i-a informat atât pe președintele palestinian Abbas, cât și pe regele iordanian Abdallah de intenția sa privind transferul ambasadei americane la Ierusalim. O decizie ce ar putea avea consecințe grele încă de pe acum, chiar dacă nu a fost precizată data transferului. Există însă și o altă posibilitate: Trump ar putea respinge mutarea ambasadei, dar recunoscând Ierusalimul drept capitală a Israelului.Chiar și această soluție, spun analiști politici europeni, ar fi o sursă de tensiuni, știut fiind că statutul Ierusalimului nu poate fi reglat decât în cadrul unui acord de pace cu israelienii.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Se vorbeste mult de necesitatea de a folosi bicicl ...
  5 motive pentru care sa porti casti pentru bicicleta

  Nici-o primarie n-a intrat in legatura cu propriet ...
  Persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă

  Da asta se întîmpla in Romania ,nu mai sunt bani ...
  Persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă

  LEGEA ANTIdracNEA A FOST APROBATA DE UE ! ...
  Eurodeputaţii aprobă recomandările detaliate ale comisiei speciale privind infracţiunile fiscale

  ALTA TAXA pesede LA BUGET CA ORICUM NU VA DA NICIO ...
  Persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Politic

  Business Style

  Actualitate

  IT&C

  Transporturi

  Auto

  Piata artei

  Piata farma

  Extern

  Util

  Publireportaj