Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (7) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Embargo asupra Qatarului: gestionabil pentru moment, dar nu în mod permanent

Extern - Curierul Naţional
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2017-12-06

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Pe data de 5 iunie 2017, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Bahrain (cunoscute împreună sub denumirea de cvartet) au anunțat că rup legăturile diplomatice cu Qatar, din cauza relațiilor acestei țări cu Iranul și acuzațiilor că ar susține extremismul. Deși embargoul a avut un oarecare impact asupra Qatarului, țara a reușit până acum să atenueze efectele crizei.

 
Cea mai mare amenințare la adresa economiei Qatarului ar fi ca această criză să se prelungească mai mult de câteva luni.

Situația este sub control datorită sprijinului guvernamental

Qatar, cel mai mare exportator de gaz natural lichefiat din lume, a reușit să atenueze efectele embargoului până în prezent, în principal datorită rezervelor sale de lichidități și de aur. Guvernul a luat măsuri imediate și eficiente, care - odată cu creșterea exporturilor de energie - au reușit să atenueze provocările generate de criză. Coface se așteaptă ca economia Qatarului să crească cu 3,4% în 2017 și cu 3% în 2018.

Sprijinul acordat de guvern, în special prin depunerea a miliarde de dolari în sistemele bancare locale pentru susținerea lichidității, a ajutat până în prezent economia țării să facă față impactului negativ al crizei, chiar dacă locuitorii din Golf au început să își retragă depozitele. O altă măsură luată a fost reorganizarea lanțurilor de aprovizionare, în cooperare cu alți parteneri regionali și internaționali, cum ar fi Turcia. Între timp, exporturile de hidrocarburi din Qatar continuă să crească. În prima jumătate a anului 2017, exporturile de gaze naturale din Qatar au crescut cu 19,3% față de anul anterior, în timp ce exporturile de petrol au crescut cu 31,6% în aceeași perioadă.

Reziliența sistemului bancar național

Depozitele publice rămân o sursă esențială de finanțare pentru băncile din Qatar.
Ponderea acestora în ansamblul depozitelor clienților a crescut la 38% în August, de la 32% în Iunie, deoarece guvernul a pompat bani în sistemul bancar pentru a compensa scăderea finanțării externe. Finanțarea din partea Băncii Centrale a Qatarului (BCQ/QCB)către băncile comerciale joacă, de asemenea, un rol important în susținerea lichidității sistemului bancar. De-a lungul perioadei următoare, în ciuda ieșirilor de numerardatorate crizei diplomatice nesoluționate, calitatea activelor sistemului bancar din Qatar va rămâne ridicată deoarece băncile sunt susținutede rezervele-tampon de capital imense din partea guvernului, care mențin lichiditatea la niveluri confortabile.

Pe termen lung,ar putea apărea probleme dacă nu sedescoperă o soluție rapidă pentru criză

Dacă părțile implicate vor avea nevoie de mai mult de câteva luni pentru a ajunge la o rezoluție, costurile de import ale Qatarului vor crește în continuare. Acestea ar obstrucționaevoluția în mai multe sectoare-cheie, cum ar fi construcțiile, domeniu în care prețurile ar crește ca urmare a costurilor mai ridicate ale materialelor de construcție. În acest fel, s-ar diminua performanța țării, în ciuda intervențiilor guvernului pentru a reduce riscurile financiare și fiscale. În plus, această constantă incertitudine politică ar duce la scăderea investițiilor, în special în sectoarele care nu țin de hidrocarburi. Acest lucru, combinat cu politica monetară mai strictă (ca urmare a reglării cursului valutar în funcție de dolarul american USD) și cu suportul public mai redus, ar atenua dezvoltarea sectoarelor care nu au legătură cu hidrocarburile.

Sistemul bancar ar fi, de asemenea, afectat de situația economică mai proastă, de investițiile mai slabe și de ieșirile de depozite, ceea ce face ca monitorizarea lichidității sistemului bancar din Qatar să constituie un aspect important.

În concluzie, orice deteriorare ulterioară a situației actuale ar determina costuri mai mari pentru economia Qatarului. Aceste efecte negative ar putea fi atenuate dacă prețurile energiei vor continua să se redreseze. Extinderea în sectorul construcțiilor și noi proiecte de infrastructură ar susține, de asemenea, avântul altor activități de producție. Aceste evoluții ar sprijini creșterea în sectoarele care nu au legătură cu hidrocarburile. 

 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  cel mai avantajos este sa fii microintreprindere! ...
  Salariaţii aleg independenţa fiscală

  decat dupa ce a cumparat cine trebuie! ...
  Încep exproprierile pentru construcţia de autostrăzi

  remember 2008, 2009, 2010! in curand se va opri ro ...
  Salariul mediu brut a ajuns la 3327 lei

  Slaba miscarea cu IT-ul asta. Cu o floare nu faci ...
  Industria IT şi-a dublat veniturile în 6 ani. Piaţă de 5 miliarde de euro în România

  Ce conteaza salariul brut daca sunt doar 3 salaria ...
  Salariul mediu brut a ajuns la 3327 lei

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Business Style

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Retail

  Extern

  Util