Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Franţa: Al doilea tur de scrutin al alegerilor legislative a consacrat o majoritate netă în Adunarea Naţională pentru mişcarea En Marche, formaţiunea preşedintelui Emmanuel Macron

Extern - Maria Capitaine (corespondenţă din Strasbourg)
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2017-06-20

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Duminică, 18 iunie, s-a încheiat o etapă importantă din viaţa politică a Franţei, cu un previzibil impact covârşitor asupra viitorului acestei ţări cu mare influenţă în construcţia europeană. În Constituţia franceză se spune că legislativele sunt alegerile cele mai importante, întrucât ele determină majoritatea care va guverna ţara. Un lucru este clar, spune editorialistul de la „Dernières Nouvelles d'Alsace”: „Sătulă de Hollande, Sarkozy, Fillon şi compania, Franţa aspiră de ceva vreme la schimbare - lucru realizat, iată, făcând uz, în mod constant, de fiecare instrument al democraţiei, de la alegeri primare la legislative, cu intenţia de a se opera o reînnoire care să privească atât oamenii, cât şi metodele”. 
Configuraţia viitorului for legislativ al Franţei  în urma suitei de scrutinuri din ultimul an conferă o majoritate absolută formaţiunii politice a preşedintelui Emmanuel Macron, La République En Marche, chiar fără sprijinul formaţiunii de centru MoDem. Împreună, însă, cu Centrul MoDem, En Marche a obţinut, potrivit sondajului Kantar Sofres de duminică seară, 359 de mandate din totalul de 577 cât are Adunarea Naţională a Franţei. Dreapta Republicană cu aliatul de centru UDI a obţinut 131 mandate, Partidul Socialist (cu aliaţii săi) - 44 de mandate, Franţa Nesupusă/Frontul de Stânga condus de Jean-Luc Mélenchon, împreună cu PCF - 28 de mandate, Frontul Naţional (extrema dreaptă) - 8 mandate, iar alte formaţiuni şi independenţi - 7 mandate.
De notat un fapt ce nu poate fi trecut cu vederea - la scrutinul din 18 iunie a fost înregistrat un nou record al absenteismului - de 56,6% din alegători - cu un impact deloc neglijabil asupra credibilităţii, autorităţii noului for legislativ în viitoarele eforturi  ale guvernului de reformare în profunzime a unora din principalele domenii ale vieţii economice şi sociale.

Este unanimă opinia tuturor analiştilor politici francezi  - exprimată în presa scrisă şi audiovizuală - că Adunarea Naţională franceză rezultată  în urma acestor alegeri legislative ilustrează o schimbare radicală a clasei politice franceze. Ea este - reluând cuvintele unuia din comentatorii de presă - „cea mai reînnoită, cea mai feminină, cea mai tânără, cu cea mai mare majoritate de  oameni cu studii şi pregătire profesională din câte a avut până acum cea de-a V-a Republică”.

Record absolut al absenteismului

De subliniat însă că noii membri ai acestei Adunări Naţionale, mulţi necunoscuţi încă, novici în politică, au fost aleşi în baza celui mai mic număr de voturi exprimate la un scrutin electoral. Este pentru prima oară, la scrutinul din 18 iunie, când se înregistrează o cotă de neprezentare la urne de 56,6% din alegătorii înscrişi pe listele electorale - un nou record, după primul tur de scrutin, când absenteismul a fost de 51,3%. Studiile efectuate de agenţiile de sondaje de opinie au arătat că abţinerea de la vot a fost semnalată în toate categoriile sociale, la toate nivelurile de educaţie, consistent în rândul tinerilor, dar şi al muncitorilor. Sigur, este vorba şi despre ceea ce se cheamă  aici „oboseală democratică” după atâtea  scrutinuri - opt la număr - în ultimul an, dar şi efectul reformelor din 2001, care au plasat alegerile legislative imediat după cele prezidenţiale, reducându-le  la un fel de vot de confirmare a rezultatelor  la prezidenţiale. Miza a devenit nu cine va câştiga, ci cât de amplă va fi majoritatea prezidenţială.
 

O opoziţie „anemică”

Chiar dacă la al doilea tur de scrutin s-a ajuns la o oarecare corectare a echilibrului reprezentării în forul legislativ, prezenţa mişcării En Marche diminuându-se în favoarea partidelor tradiţionale, opoziţia rămâne „anemică”. Cu Partidul Socialist, după bilanţul catastrofal al guvernării sale din ultimii cinci ani, s-a petrecut un fenomen fără precedent în istoria sa de la anii '50 încoace. Din partid majoritar - spunea un comentator la o emisiune televizată - a ajuns să fie marginalizat până la limita existenţei ca formaţiune politică. A ajuns în situaţia în care se află Partidul Socialist grec Pasok. Secretarul general al socialiştilor francezi, Jean-Christophe Cambadelis, şi-a anunţat demisia de la conducerea partidului şi angajamentul de a contribui la „reconstrucţia totală” ce se impune pentru supravieţuirea acestei formaţiuni  politice. În postura de opoziţie adevărată în parlament s-a anunţat „Franţa Nesupusă” condusă de Jean-Luc Mélenchon, aliat cu PCF, care la actualele legislative au înregistrat un scor neaşteptat de bun (28 de mandate). Tot în postura de formaţiune în opoziţie se prezintă şi Frontul Naţional condus de Marine Le Pen. Ea însăşi reuşeşte, în fine, să intre în Adunarea Naţională a Franţei, o poziţie mult râvnită de domnia sa de mai mulţi ani. Marea surpriză a fost nereuşita zdrobitoare  la scrutinul legislativ (comparativ cu numărul mare de voturi obţinut la prezidenţiale), unde nu şi-a putut încropi nici măcar un grup parlamentar  de minimum 15 deputaţi. Un motiv serios pentru dezbateri interne foarte severe.  Oricum, mult diminuată şi disparată, în Adunarea Naţională va exista o opoziţie, în prim plan urmând a se afla Dreapta Republicană şi UDI, cu cele 131 de mandate.

Greul abia acum începe pentru Emmanuel Macron

După ampla „curăţenie" ce s-a produs în lumea politică franceză, alegătorii, toţi cetăţenii ţării aşteaptă realizarea marilor promisiuni făcute de Emmanuel Macron în campania prezidenţială şi apoi de formaţiunea sa, En Marche. Presiunea este mare atât asupra deputaţilor cât şi a guvernului, ce urmează a fi definitivat şi adaptat la rezultatele legislativelor. Consecinţele marilor schimbări, reînnoiri în viaţă şi lumea politică franceză sunt - potrivit analiştilor politici francezi - imense şi în mod sigur încă necunoscute în totalitate. Un lucru este însă clar, spune editorialistul de la „Dernières Nouvelles d'Alsace”: „Sătulă de Hollande, Sarkozy, Fillon şi compania, Franţa aspiră de ceva vreme la schimbare - lucru realizat, iată, făcând uz, în mod constant, de fiecare instrument al democraţiei, de la alegeri primare la legislative, cu intenţia de a se opera o reînnoire care să privească atât oamenii, cât şi metodele”.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de :
  mamicile lu mama sau vorbit!
  2017-06-20, 15:41:49 (adresa: 65.19.167.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Un articol de tembel.Se interzic dar aveti grija c ...
Mașinile diesel, interzise OFICIAL

da dusmanul americii este ue ...
Donald Trump, aspru criticat pentru prestaţia de la Helsinki

da dusmanul americii este ue ...
Donald Trump, aspru criticat pentru prestaţia de la Helsinki

1..6,ai fost pestele?? ...
Ana Birchall: Azerbaidjan este un partener strategic valoros al României

****rea asta care a fost fotografiata cand ii face ...
Ana Birchall: Azerbaidjan este un partener strategic valoros al României

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Economie

Finante Banci

Specializat

Politic