Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Roubini vede în 2016 o Europă pândită de riscuri

Extern - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2016-01-08

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Criza refugiaţilor, ameninţările teroriste, ascensiunea partidelor extremiste implică numeroase pericole pentru fragila relansare economică în Europa 
Riscurile unui Grexit sau ale unui Brexit complică viitorul zonei euro
Economistul american consideră că Europa "are nevoie de mai multă cooperare, integrare, de asumare în comun a riscurilor şi de solidaritate"

La acest început de an, relevă în analiza sa cunoscutul economist Nouriel Roubini, planeta se confruntă cu "o multiplicare a riscurilor geopolitice şi geoeconomice". Cea mai mare parte a Orientului Mijlociu trece prin foc şi sabie, ceea ce, în mod cert, lasă să se întrevadă riscul unui război de lungă durată între suniţi şi şiiţi. Creşterea puterii Chinei este însoţită de numeroase revendicări teritoriale în Asia, ceea ce constituie o provocare la adresa rolului de lider strategic al SUA în regiune. În ce priveşte implicarea Rusiei în conflictul din Ucraina, deşi pare a fi în acest moment "parţial îngheţat", el poate reizbucni în orice moment.  
 Cu toate acestea, părerea lui Roubini este că, anul acesta, Europa este spaţiul ce poate deveni teatrul tuturor pericolelor. În primul rând, aşa cum de altfel se vede din realităţile ultimelor zile, ieşirea Greciei din zona euro este doar amânată, întrucât disputa în jurul reformării sistemului de pensii, ca şi în privinţa altor reforme structurale, împinge guvernul elen spre un şoc frontal cu creditorii internaţionali. Mai mult, în cazul excluderii Greciei din zona euro, ieşirea Marii Britanii din UE devine şi mai plauzibilă. Făcând o comparaţie cu situaţia de acum un an, Roubini consideră că o astfel de probabili­tate devine mai credibilă dintr-o serie de motive. În afara crizei refugiaţilor, recentele atentate teroriste din Europa împing tot mai mult Marea Britanie spre izolaţionism. A nu se uita nici faptul că, sub conducerea lui Jeremy Corbyn, Partidul laburist britanic este din ce în ce mai eurosceptic. Iar premierul Cameron se pune într-o poziţie dificilă şi jenantă, cerând Uniunii Europene reforme inacceptabile - chiar şi pentru Germania, care, se ştie, are o atitudine mai deschisă faţă de Marea Britanie în cadrul UE. Roubini spune că "o mare parte a britanicilor aseamănă Uniunea Europeană cu un vapor pe cale de a se scufunda". 

Ieşirea Marii Britanii din UE ar provoca efectul dominoului

Roubini consideră că un eventual Brexit ar fi în mod sigur urmat de "tulburări" extrem de grave în comunitatea europeană. Scoţia ar putea decide rămânerea în UE, ceea ce, logic, ar duce la explozia Marii Britanii.
Iar aceasta - merge mai departe Roubini cu analiza sa - va incita şi alte mişcări separatiste (începând cu cea din Catalonia) să ceară independenţa cu o şi mai mare agresivitate. Şi mai grav, în cazul ieşirii Marii Britanii din UE, ţările din Europa de Nord ar putea ajunge la concluzia  că ar fi mai bine pentru ele să părăsească Uniunea. 

Terorismul şi criza refugiaţilor sunt un "pericol existenţial" pentru Europa

În ceea ce priveşte terorismul, spune Nouriel Roubini, simplul număr al jihadiştilor europeni arată că, pentru Europa, "problema care se pune la ora actuală este nu de a şti dacă va avea loc un nou atentat, ci când şi unde se va produce". Iar repetarea atentatelor teroriste ar putea afecta încrederea consumatorilor, reducerea, astfel, a ritmului afacerilor şi împingerea într-un punct mort a fragilei relansări economice în Europa. Cei care spun că şi criza refugiaţilor constituie un pericol existenţial pentru Europa, spune Roubini, "au perfectă dreptate". 
Dar problema nu este mili­onul de refugiaţi veniţi în 2015 în Europa, spune economistul ameri­can, ci cele peste 20 milioane de bărbaţi, femei, copii, constrânşi să-şi părăsească disperaţi locurile de baştină pentru a scăpa de războaie civile, violenţă, de state roase de corupţie sau de prăbuşire a economiilor - fenomene ce afectează o mare parte a Orientului Mijlociu şi a Africii. 
Dacă ţările membre ale UE se dovedesc incapabile de a găsi o soluţie coordonată la această pro­blemă şi la cea privind apărarea frontierelor exterioare ale Uniunii, subliniază Roubini, spaţiul Schengen va dispărea, iar frontierele interne între ţările membre vor fi restabilite. La dificultăţile cu care ţările zonei euro situate la periferia UE se confruntă în lupta cu auste­ritatea, cu efectuarea reformelor structurale, mai spune economistul american, se adaugă reticenţele ţărilor din centrul Uniunii faţă de multiplicarea planurilor de salvare. 
Ca urmare a ostilităţii lor faţă de liberul schimb, faţă de migranţi, faţă de musulmani şi mondializare, avertizează Roubini, partidele populiste - de dreapta sau de stânga - câştigă popularitate, aşa cum am văzut deja, de-a lungul întregului continent european. Prezenţa partidului Syriza la guvernarea Greciei, a unei coaliţii de stânga în Portugalia, ca şi rezultatul alegerilor ce au avut loc recent în Spania ar putea genera, după părerea analistului american, grave incertitudini politice. Partide antiimigranţi, antimusulmani câştigă popularitate în chiar plin centrul Europei - Franţa, Olanda, Danemarca, Suedia sau Finlanda. În Franţa, Frontul Naţional (de extremă dreapta) nu a fost departe, la recentele alegeri regionale, de a obţine conducerea în unele regiuni ale ţării, iar la alegerile prezidenţiale din 2017, lidera acestui partid xenofob, rasist, antisemit, populist, antieuropean, Marine Le Pen, are şanse să înregistreze un scor bun.
În Italia, premierul Matteo Renzi este în luptă cu două partide populiste antieuropene, iar în Germania, conducerea ţării de către Angela Merkel este contestată ca urmare a deciziei sale - mult disputate - de a autoriza intrarea în ţară a peste un milion de solicitanţi de azil. Cu alte cuvinte, concluzionează Nouriel Roubini, are loc "o adâncire a prăpastiei între ceea ce vor europenii şi ceea ce are nevoie Europa", situaţie ce ar putea antrena, anul acesta, unele "tulburări". Zona euro şi UE se confruntă cu o multitudine de ameninţări, fiecare dintre ele cerând un răspuns colectiv - obiectiv greu de atins în condiţiile în care ţările membre ale UE se repliază tot mai mult pe poziţia de a-şi apăra propriile interese, făcând astfel problematică aplicarea soluţiilor la scară europeană (criza refugiaţilor este doar un exemplu). Europa, spune Roubini, "are nevoie de mai multă cooperare, integrare, de asumare în comun a riscurilor şi de solidaritate".
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Cine e Hudini asta?:
  Acest economist Hudini este bagat in seama de destula presa americana, ba vad ca si de cea romaneasca. Isi da cu parerea despre economie de parca ar fi Mugur Isarescu, cel ce in loc sa isi vada de tiparnita de lei care produce inflatie - isi da cu parerea pe tot felul de probleme din economie.
  2016-01-08, 01:36:06 (adresa: 86.121.79.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

fara nica suntem o tara in care platesti pt orange ...
800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

fara nica suntem o tara in care platesti pt orange ...
800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

Ce tara suntem daca dupa 28 de ani de la lovitura ...
800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

dracNEA SA VA IA DE PiSD-ei BORATI SI BORFASI CE P ...
Discursul Asistentului Secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Wess Mitchell, la Universitatea din Bucureşti

Bacovia,din regatul cel bacovian ...
Noi dezbateri la Codul de procedură penală şi legea privind organizarea judiciară

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Actualitate Companii