Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

Eveniment - Roxana Petcu
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2018-07-16

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

 

Una dintre profesiile cu o mare arie de răspândire și care are un rol important în susținerea economiei oricărei țări este cea de contabil.

În România, începând cu anul 2018, Ziua Națională a Contabilului Român va fi aniversată la data de 13 iulie și reprezintă un eveniment cu tradiție care susţine și promovează profesia contabilă.


Tradiția contabilului în România


Tradiția a început în urmă cu 97 de ani, la data de 13 iulie 1921, când Regele Ferdinand I al României a aprobat Legea pentru organizarea Corpului de Contabili Autorizaţi şi Experţi Contabili în România ca organism profesional independent, prin Decretul Regal nr. 3.036.

În urma acestei legiferări prin care a fost reglementată profesia contabilă în țara noastră, România s-a alăturat la nivel european marilor puteri economice ca Regatul Unit al Marii Britanii, Italia și Germania, țări în care există deja această profesie și societăți contabile recunoscute.

Ziua Națională a Contabilului Român a ajuns anul acesta la a XIV-a ediție și este sărbătorită în toată țara sub patronajul filialelor CECCAR și are ca scop promovarea rolului important pe care profesia contabilă și practicanții acesteia îl au în cadrul economiei și societăţii românești.


Organisme interne și internaționale cu care colaborează CECCAR


Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România ( CECCAR ) este membru al următoarelor organizaţii internaţionale în domeniul profesiei contabile:

De asemenea, pe plan intern, în România, Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) are o strânsă colaborare cu organisme profesionale, ca de exemplu:

 • CAFR – Camera Auditorilor Financiari din România

 • Camera Consultanților Fiscali

 • ACCA - Association of Chartered Certified Accountants


Modificările legislative continue datorate schimbării factorilor economici, pe plan intern și extern, necesită perfecţionarea continuă din punct de vedere profesional, reprezintă cerinţa unei bune stăpâniri a fenomenului contabil.

Profesiile liberale sunt profesii independente, care s-au constituit în corpuri, companii sau camere, cu norme de etică şi deontologie, recunoscute social prin promovarea unor norme proprii de executare a misiunilor încredințate.


Rolul tehnologiei informaționale în contabilitate


Dezvoltarea continuă a tehnologiilor informaţionale, ca de exemplu internetul, a avut drept urmare dezvoltarea sistemului informaţional contabil. Acesta are rolul de a oferi informații corecte, prompte și rapide factorilor interesați din cadrul societăților sau instituțiilor, în ceea ce privește starea materială și financiară a acestora și previziunile de dezvoltare în viitor.


Profesioniştii contabili trebuie să utilizeze pe scară largă variatele tipuri ale tehnologiilor informaţionale pentru a putea prelucra un număr mare de operațiuni într-un timp cât mai scurt, necesare luării unei decizii eficiente în desfășurarea unei activități; trebuie să participe la conducerea, controlul şi evaluarea acestui sistem în vederea perfecționării lui continue.


Deontologia contabilă - dezvoltare continuă în viitor


Deontologia contabilă reprezintă totalitatea normelor de conduită și obligațiilor etice care reglementează raporturile dintre profesionistul contabil și clientul acestuia.

Prin comportament deontologic, profesionistul contabil trebuie să își desfășoare activitatea cu bună reputaţie, evitând orice situații care pot aduce atingere acestei reputaţii.

Potrivit acestui cod, conduita profesioniştilor contabili şi relaţiile profesionale cu ceilalţi trebuie caracterizate prin integritate, obiectivitate, independenţă, secret profesional, să promoveze profesionalismul şi competenţa profesională.

După anul 1990, prin modificarea periodică a prevederilor legale privind organizarea şi conducerea contabilităţii şi a celor privind activitatea profesioniştilor contabili s-a urmărit armonizarea reglementărilor naţionale cu reglementările internaţionale în domeniu.

În acest sens se poate observa o schimbare a modului de abordare a contabilităţii, de adaptare a ei la necesitățile pieței economice, la modificările structurale, sociale și economice apărute în societatea românească.

Contabilitatea trebuie să fie o activitate practică desfăşurată de profesioniştii care au rolul de a furniza informaţii utile și la timp pentru luarea celor mai bune decizii de către factorii de conducere la nivel micro și macroeconomic.

Aspectele de ordin economic, politic sau social interferează cu cele contabile. De aceea profesionistul contabil va trebui să prezinte o imagine fidelă, sau cât mai fidelă, a situațiilor materiale și financiare în funcție de informațiile primite.

În același timp, profesionistul contabil va trebui să respecte confidenţialitatea informaţiilor obținute în timpul îndeplinirii serviciilor profesionale, divulgarea acestor informaţii fiind permisă doar în situații speciale.

O contabilitate corectă și eficientă are un rol important în luarea celor mai bune decizii pentru dezvoltarea din punct de vedere economic la toate nivelurile ale unei societăți.

De aceea, profesiei de contabil trebuie să i se acorde susținerea și importanţa necesară de către toate organismele profesionale specializate în domeniu.

O țară, o economie nu pot avansa fără specialiști în domeniu.

 

 Dl Robert Șova, președintele CECCAR, a avut amabilitatea să răspundă câtorva întrebări, pentru Curierul Naţional. 

Ce puteți să ne spuneți despre evenimentul de astăzi organizat de CECCAR?

- Evenimentul marchează cea de-a 97-a aniversare de profesie contabilă reglementată în România. La 13 iulie 1921, prin decret regal, a fost aprobată legea pentru constituirea corpului de contabil autorizat și experți contabili, în fapt, legea care a reglementat profesia contabilă în România. Prin această lege, România intră în clubul select al țărilor care la acea vreme aveau profesia reglementată, și aici menționăm Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Germania, Italia. Totodată, marcăm momentul festiv prin care îi premiem pe cei mai buni dintre cei buni, și aici mă refer la topul local al firmelor și al membrilor din filiala București, moment cu care practic corpul profesional își arată aprecierea față de rezultatele și performanțele obținute pe parcursul anului trecut și, totodată, dorim ca ei să devină un exemplu pentru ceilalți, iar ceilalți să se ambiționeze să ajungă și ei la rândul lor în top.

Care sunt planurile de viitor ale CECCAR?

- Planuri de viitor sunt multe. Încercăm și sperăm să reușim să așezăm un pic piața contabilității și să mai facem câteva modificări în legislaţia referitoare la contabilitate, astfel încât într-adevăr această profesie să ajungă la un standard care să asigure realizarea interesului public. Bineînțeles că s-au făcut eforturi. Profesia contabilă este o profesie respectabilă, este o profesie care se supune unui cod etic, este o profesie care are grijă ca membrii să și dezvolte continuu competențele adaptate la realitățile economice de astăzi și de mâine. Dar întotdeauna este loc și de mai bine. Iar pe viitor, sigur, intenționăm și vom face în premieră astăzi o prezentare a unei rebranduiri a profesiei având în vedere că în ultimii 15-20 de ani profesia a trecut printr-un proces major la nivel global de reinventare în sensul în care metodele tradiţionale în economia digitală și locală nu își mai găsesc locul, iar profesionistul contabil membru CECCAR trebuie să se adapteze astfel încât să răspundă cât mai bine cerințelor noului context economic. 

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de dada:
  CECAR nu trebuie sa monopolizeze aceasta zi a Contabilului Roman. CECAR reprezinta NUMAI expertii contabili. Economis tii si contabilii, altii decat onor expertii, nu sunt reprezentati, aparati, consiliati de NIMENI Nin Romania. Din pacate, nu exista, nici o organizatie care sa apere interesele acestei categorii de salariati: huliti de patroni, pedepsiti de patroni si de ANAF si alte organe de control. Este jenant sa asimilati marea majoritate a practicienilor economisti si contabili, baza , cei care ofera de cele mai multe ori solutii la spete si probleme fiscale sau contabile, fara sa aiba " staif" de ...expert.
  2018-07-16, 13:05:57 (adresa: 81.12.139.*)
 2. de Puiu:
  Ce anume mai contabilizati, din patrimoniul tarii, daca industria postdecembrista a fost jefuita, bogatiile tarii s-au instrainat iar specialistii tehnicieni au fost alungati si creeaza valoare adaugata, in strainatate, pentru altii. O tara, fara industrie proprie, este o "colonie". Iar industria o face, inginerii, nu contabilii. Contabilii doar gestioneaza ceea ce construiesc inginerii.
  2018-07-16, 13:54:55 (adresa: 86.120.207.*)
 3. de Puiu:
  Rectificare - Iar industria este construita de catre ingineri si nu de catre contabili.
  2018-07-16, 15:01:01 (adresa: 86.120.207.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Orașele Sodoma și Gomora au fost distruse cu foc ...
Pompierii au făcut progrese majore în stingerea incendiilor de vegetaţie din California

huligani faradelege ...
Incredibil! Bugetarii din România care au refuzat minivacanţa guvernului de Sfânta Maria

patru zeci de mii abuza de jandarmerie ...
Peste 40.000 de cetățeni sesizează ONU, după abuzurile Jandarmeriei

Obama a data unda verde pt instalarea socialismulu ...
E oficial! SUA se îndreaptă spre socialism: Un prestigios sondaj Gallup explică noile preferinţe ale generaţiei Millennials

ceea ce tie nu ti place altuia nu i face ...
SUA condamnă sancţiunile impuse de către Turcia asupra importurilor de automobile, alcool şi tutun

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: