Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

Eveniment - Roxana Petcu
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

foto: ceccar.ro


Data adaugarii: 2018-07-13

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:Una dintre profesiile cu o mare arie de răspândire și care are un rol important în susținerea economiei oricărei țări este cea de contabil.
 
În România, începând cu anul 2018, Ziua Națională a Contabilului Român va fi aniversată la data de 13 iulie și reprezintă un eveniment cu tradiție care susţine și promovează profesia contabilă.

Tradiția contabilului în România

Tradiția a început în urmă cu 97 de ani, la data de 13 iulie 1921, când Regele Ferdinand I al României a aprobat Legea pentru organizarea Corpului de Contabili Autorizaţi şi Experţi Contabili în România ca organism profesional independent, prin Decretul Regal nr. 3.036.
În urma acestei legiferări prin care a fost reglementată profesia contabilă în țara noastră, România s-a alăturat la nivel european marilor puteri economice ca Regatul Unit al Marii Britanii, Italia și Germania, țări în care există deja această profesie și societăți contabile recunoscute.
Ziua Națională a Contabilului Român a ajuns anul acesta la a XIV-a ediție și este sărbătorită în toată țara sub patronajul filialelor CECCAR și are ca scop promovarea rolului important pe care profesia contabilă și practicanții acesteia îl au în cadrul economiei și societăţii românești.

Organisme interne și internaționale cu care colaborează CECCAR

Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România ( CECCAR ) este membru al următoarelor organizaţii internaţionale în domeniul profesiei contabile:
    • IFAC (Federaţia Internaţională a Contabililor),
    • FEE (Federaţia Europeană a Contabililor),
    • FIDEF (Federaţia Internaţională a Experţilor Contabili Francofoni),
    • FCM (Federaţia Mediteraneană a Experţilor Contabili),
    • CILEA (Comitetul de Integrare Latină Europa America).
De asemenea, pe plan intern, în România, Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) are o strânsă colaborare cu organisme profesionale, ca de exemplu:
    • CAFR – Camera Auditorilor Financiari din România
    • Camera Consultanților Fiscali
    • ACCA - Association of Chartered Certified Accountants
      
Modificările legislative continue datorate schimbării factorilor economici, pe plan intern și extern, necesită perfecţionarea continuă din punct de vedere profesional, reprezintă cerinţa unei bune stăpâniri a fenomenului contabil.
Profesiile liberale sunt profesii independente, care s-au constituit în corpuri, companii sau camere, cu norme de etică şi deontologie, recunoscute social prin promovarea unor norme proprii de executare a misiunilor încredințate.

Rolul tehnologiei informaționale în contabilitate

Dezvoltarea continuă a tehnologiilor informaţionale, ca de exemplu internetul, a avut drept urmare dezvoltarea sistemului informaţional contabil. Acesta are rolul de a oferi informații corecte, prompte și rapide factorilor interesați din cadrul societăților sau instituțiilor, în ceea ce privește starea materială și financiară a acestora și previziunile de dezvoltare în viitor.
Profesioniştii contabili trebuie să utilizeze pe scară largă variatele tipuri ale tehnologiilor informaţionale pentru a putea prelucra un număr mare de operațiuni într-un timp cât mai scurt, necesare luării unei decizii eficiente în desfășurarea unei activități; trebuie să participe la conducerea, controlul şi evaluarea acestui sistem în vederea perfecționării lui continue.

Deontologia contabilă - dezvoltare continuă în viitor

Deontologia contabilă reprezintă totalitatea normelor de conduită și obligațiilor etice care reglementează raporturile dintre profesionistul contabil și clientul acestuia.
Prin comportament deontologic, profesionistul contabil trebuie să își desfășoare activitatea cu bună reputaţie, evitând orice situații care pot aduce atingere acestei reputaţii.
Potrivit acestui cod, conduita profesioniştilor contabili şi relaţiile profesionale cu ceilalţi trebuie caracterizate prin integritate, obiectivitate, independenţă, secret profesional, să promoveze profesionalismul şi competenţa profesională.
După anul 1990, prin modificarea periodică a prevederilor legale privind organizarea şi conducerea contabilităţii şi a celor privind activitatea profesioniştilor contabili s-a urmărit armonizarea reglementărilor naţionale cu reglementările internaţionale în domeniu.
În acest sens se poate observa o schimbare a modului de abordare a contabilităţii, de adaptare a ei la necesitățile pieței economice, la modificările structurale, sociale și economice apărute în societatea românească.
Contabilitatea trebuie să fie o activitate practică desfăşurată de profesioniştii care au rolul de a furniza informaţii utile și la timp pentru luarea celor mai bune decizii de către factorii de conducere la nivel micro și macroeconomic.
Aspectele de ordin economic, politic sau social interferează cu cele contabile. De aceea profesionistul contabil va trebui să prezinte o imagine fidelă, sau cât mai fidelă, a situațiilor materiale și financiare în funcție de informațiile primite.
În același timp, profesionistul contabil va trebui să respecte confidenţialitatea informaţiilor obținute în timpul îndeplinirii serviciilor profesionale, divulgarea acestor informaţii fiind permisă doar în situații speciale.
O contabilitate corectă și eficientă are un rol important în luarea celor mai bune decizii pentru dezvoltarea din punct de vedere economic la toate nivelurile ale unei societăți.
De aceea, profesiei de contabil trebuie să i se acorde susținerea și importanţa necesară de către toate organismele profesionale specializate în domeniu.
O țară, o economie nu pot avansa fără specialiști în domeniu.
 
 
 Dl Robert Şova, preşedintele CECCAR, a avut amabilitatea să răspundă câtorva întrebări, pentru Curierul Naţional.
 
Ce puteți să ne spuneți despre evenimentul de astăzi organizat de CECCAR?

 - Evenimentul marchează cea de-a 97-a aniversare de profesie contabilă reglementată în România. La 13 iulie 1921, prin decret regal, a fost aprobată legea pentru constituirea corpului de contabil autorizat și experți contabili, în fapt, legea care a reglementat profesia contabilă în România. Prin această lege, România intră în clubul select al țărilor care la acea vreme aveau profesia reglementată, și aici menționăm Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Germania, Italia. Totodată, marcăm momentul festiv prin care îi premiem pe cei mai buni dintre cei buni, și aici mă refer la topul local al firmelor și al membrilor din filiala București, moment cu care practic corpul profesional își arată aprecierea față de rezultatele și performanțele obținute pe parcursul anului trecut și, totodată, dorim ca ei să devină un exemplu pentru ceilalți, iar ceilalți să se ambiționeze să ajungă și ei la rândul lor în top.
 
Care sunt planurile de viitor ale CECCAR?
 
- Planuri de viitor sunt multe. Încercăm și sperăm să reușim să așezăm un pic piața contabilității și să mai facem câteva modificări în legislaţia referitoare la contabilitate, astfel încât într-adevăr această profesie să ajungă la un standard care să asigure realizarea interesului public. Bineînțeles că s-au făcut eforturi. Profesia contabilă este o profesie respectabilă, este o profesie care se supune unui cod etic, este o profesie care are grijă ca membrii să-și dezvolte continuu competențele adaptate la realitățile economice de astăzi și de mâine. Dar întotdeauna este loc și de mai bine. Iar pe viitor, sigur, intenționăm și vom face în premieră astăzi o prezentare a unei rebranduiri a profesiei având în vedere că în ultimii 15-20 de ani profesia a trecut printr-un proces major la nivel global de reinventare în sensul în care metodele tradiţionale în economia digitală și locală nu își mai găsesc locul, iar profesionistul contabil membru CECCAR trebuie să se adapteze astfel încât să răspundă cât mai bine cerințelor noului context economic.
 

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Alo ,romanii vor transparenta:
  Zuntem de accordddd. Dar despre legea off shore , privind petrolul si gazele din Marea Neagra cand se va discuta cu romanii ? Fiecare roman trebuie sa aiba un castig din bogatiile patriei sale. Exact ca grecii care din castigurile din turism , industria nationala a grecilor , sunt gratulati cu dividende. Sa ne lase comunistii din parlament- CC al PCR cu planurile lor bombastice care nu au niciun viitor fiind comandate de prosti ca Dancila , Dragnea, Iordache, Niculitel cu girul lui Tariceanu si a ungurilor. Efectiv acesti comunisti nu au de gand decat dezmembrarea si distrugerea a ceea ce au creat fauritorii ROMANIEI MARI- Regele Ferdinand I Intregitorul, Maniu, Bratienii, Take Ionescu si toti corifeii romanilor.
  2018-07-13, 17:42:23 (adresa: 109.98.38.*)
 2. de Elena:
  In jud.Constanta, in orasul Constanta pe strazile 1.Bd. Aurel Vlaicu colt cu Soseaua Industriala langa CET. 2.Soseaua Industriala langa CET. 3.Str. Varfu Cu Dor 4.Str. Democratiei 5.Str. Nicolae Filimon 6.Str. Interioara 1 7.Str. Interioara 2 8.Str. Interioara 3 9.Str. Interioara 4 10.Str. Verde 11.de la Bd. Aurel Vlaicu nr.207, Constanța de la LEROY MERLIN la Tonis Bd. Aurel Vlaicu nr.135. In fiecare saptamana aleatoriu 3 puncte de control fixe montate pe aceste zone formate fiecare din 2 angajati RAR pt verificarea defectiunilor la masini,frane,semnali zare,noxe nivel de zgomot, barbriz crapat, anvelope uzate, apoi 2 de la ISCTR pt verificarea documentelor diagrame tacograf cartele program, permis conform categoriei si atestate corespunzatoare si valabile si CMR, 2 de la politia rutiera pt oprirea madsinilor la control si verivicare VIN acte permis buletin control marfa asigurarea marfii, cantarirea camionului , etilotest, 2 politisti de la politia locala pt retinera autovehiculelor sau a soferilor pana vine o patrula de la politia nationala sa ii preia, 2 jandarmi in caz ca iese cu bataie, 2 angajati de la ANAF sau politia economica sau garda financiar sa verifice facturile, 2 angajati de la ITM care sa verifice legitimatile de serviciu a soferului si a persoanelor insotitoare si documentele unde sant trecuti insotitori, pt ca se munceste la negru la greu si chiar si cu minori, Controalele sa vizeze camionete dube camioane microbuze de peste 3,5 tone. La fel frigorificile sa aiba minim 4 grade si aerul pornit sa fie curate si ermetic inchise.Este dezastru ce se intampla soferi fara carnete, iar cei care au nu au categoria si atestate valabile sau deloc, nu se lucreaza corect cu tachograf si la program masini supraincarcate care polueaza si au parbrize crapate sau sparte becuri arse ITP documente lipsa sau pe spaga nu eau normele de poluare fonica si toxica, copii si minori pe functie de manipulanti si peste 60% chiar fara acte munca la negru deci si evaziune fiscala. Romania este locul unul in UE la accidente auto si nr de morti plus evaziune fiscala si sclavie, si locul 12 in lume, multumita organelor de conrol care nu isi fac treaba si mai eau si spaga.
  2018-07-13, 19:06:20 (adresa: 90.95.8.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Orașele Sodoma și Gomora au fost distruse cu foc ...
Pompierii au făcut progrese majore în stingerea incendiilor de vegetaţie din California

huligani faradelege ...
Incredibil! Bugetarii din România care au refuzat minivacanţa guvernului de Sfânta Maria

patru zeci de mii abuza de jandarmerie ...
Peste 40.000 de cetățeni sesizează ONU, după abuzurile Jandarmeriei

Obama a data unda verde pt instalarea socialismulu ...
E oficial! SUA se îndreaptă spre socialism: Un prestigios sondaj Gallup explică noile preferinţe ale generaţiei Millennials

ceea ce tie nu ti place altuia nu i face ...
SUA condamnă sancţiunile impuse de către Turcia asupra importurilor de automobile, alcool şi tutun

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: