Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (7) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Retrospectivă de pictură contemporană românească Paris - Bucureşti

Eveniment - Mădălin Iulian Mihai
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-12-08

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

 
Deschiderea expoziţiei a avut loc în prezenţa domnului Ovidiu Iane, Secretar de Stat la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, a reprezentanţilor Centrului Internaţional de Conferinţe - Camera Deputaţilor, a reprezentanţilor asociaţiei «Soleil de l’Est» şi a pictorilor expozanţi.
 
Expoziţia de la Palatul Parlamentului reprezintă etapa Bucureşti a proiectului «Retrospectivă de pictură contemporană românească Paris - Bucureşti». Etapa Paris a proiectului a avut loc în prestigioasele spaţii ale fundaţiei Espace Christnane Peugeot, din capitala Franţei, în luna iunie 2017. În cadrul vernisajului va avea loc o proiectare de reportaje filmate cu pictorii români în Franţa, şi va fi pus la dispoziţia publicului un stand de documentaţie artistică.
Obiectivele manifestării culturale converg în primul rând în a prezenta publicului bucureştean un grup de prestigioşi pictori români din ţară şi din diaspora, care au reprezentat, cu cinste şi cu înaltă creativitate artistică, o valenţă de mare valoare culturală a României, pictură contemporană. Toţi aceşti pictori au colaborat cu asociaţia Soleil de l’Est, pe direcţia organizării în Franţa şi ulterior şi în alte ţări UE, a unor manifestări culturale de prestigiu, expoziţii de pictură, lansări de carte, rezidenţe de artişti, întâlniri cu membrii comunităţilor româneşti din Franţa, contacte cu pictorii locali şi cu organizaţiile lor. Lucrările pictorilor români au fost prezentate cu succes în cadrul celor peste 150 de expoziţii organizate de Soleil de l’Est, începând din anul 1990, atât în Franţa, la Paris, şi în alte oraşe culturale franceze, cât şi la Bruxelles, Haga, Viena, Bratislava, Roma, Aarhus din Danemarca, capitală europeană a culturii 2017, şi la Bucureşti.
Este foarte important ca publicul român să ştie că lucrările acestor « ambasadori » ai picturii române au fost vizionate şi apreciate de publicul cunoscător şi erudit francez.
Ei au reprezentat cu succes, cu multă măiestrie şi competenţă artistică valori culturale româneşti. 
Motivaţia: Asociaţia Soleil de l’Est, creată în anul 1994, organizează evenimente culturale de înalt profesionalism şi calitate artistică, prin prezentarea în Franţa şi în alte ţări din Uniunea Europeană, o parte de mare interes şi importanţă a culturii române, în speţă pictură contemporană. Prezenta expoziţie este un summum al celor peste 150 de expoziţii de pictură română, organizate de Soleil de l’Est în prestigioase locaţii, precum Fondation Taylor Paris Montmartre, Cité Internationale des Arts, Espace Christiane Peugeot din Paris, Château royal de Collioure, European Pattent Office, galeria Foyer Main Building şi Ambasada României din Haga, Olanda, Reprezentanţa României pe lângă UE Bruxelles Belgia, Viena Austria, Sala festivă a Ministerului Culturii din Bratislava, Slovacia, etc.
 
Precizări despre pictorii expozanţi

În cadrul actualei expoziţii, Soleil de l’Est prezintă lucrări realizate de pictorii români care au participat la rezidenţele de artişti conduse de asociaţie în Franţa, în perioada 2001 - 2014. Lucrările expuse pe simeze sunt realizate în ţară, după întoarcerea de pe meleaguri franceze. Totodată, la expoziţie sunt prezenţi prin lucrările lor şi un grup de pictori români seniori, ale căror lucrări asociaţia le-a prezentat în Franţa, între 1990 - 2000, înainte de înfiinţarea rezidenţei de artişti. Cu această ocazie sunt omagiaţi şi pictorii decedaţi.

Pictorii expozanţi sunt următorii : 

Jakab ABRAHAM, Ion ACHITENIE, Petre ACHITENIE, Ion ATANASIU-DELAMARE, Levente ALBERT, Jan ALBU, Tudor BANUS, Cornel BÂRSAN, Dalia BIALCOVSKI, Gabor BIRO, Nicolae BLEI, Constantin BLENDEA, Ilie BOCA, Friederich BÖMCHES, Traian BRĂDEAN, Angela BRĂDEAN-POPA, Nicolae CATAVEI, Elena CHELARU-UTA, Viorel CHIREA, Mariana CINTEANU, Dan CIOCA, Nicolae CIOCHINĂ, Emil CIOCOIU, Bogdana CONTRAŞ, Gellu COSTEA, Augustin COSTINESCU, Marian CONDRUZ, Daniel CRĂCIUN, Horea CUCERZAN, Aurel DAN, Radu DARANGA, Victor DIMA, Vasili DIVIZA, Cornel DRĂGAN-TÂRGOVIŞTE, Suzana FÂNTÂNARIU, Adriana FRĂŢILĂ, Nicolae GAGEANU, Mihail GAVRIL, Val GHEORGHIU, Daniela GRAPĂ, Ion GRIGORE, Dan HATMANU, Ana-Ruxandra ILFOVEANU, Corneliu IONESCU, Niculae IORGA, Iacob LAZĂR, Rodica LAZĂR, Lucian LICIU, Dumitru MACOVEI, Waldemar MATTIS-TEUTSCH, Mihaela MODÂLCA, Vasile MUREŞAN-MURIVALE, Marilena MURARIU, Costin NEAMŢU, Lisandru NEAMŢU, Mircea NICOLAU, Maria OTETELEŞANU, Christian PARASCHIV, Ştefan PELMUŞ, Vasile POP-NEGRESTEANU, Marilena PREDA-SÂNC, Ciprian RADOVAN, Gabriel STAN, Valentin TĂNASE, Vasile TOLAN, Angela TOMASELLI, Corneliu VASILESCU, Petre VELICU, Teodor VESCU, Sergiu ZANCU, Daniela ZBARCEA, Tiberiu ZELEA. În total 71 de artişti din România şi diaspora.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  ...am citit cu ceva timp in urma ca palestinienii ...
  Unda de șoc provocată de decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul nu scade în intensitate. Emmanuel Macron se implică diplomatic pentru a calma tensiunea

  inchid scolile si spitalele, deschid puscariile si ...
  MAI: Politia va bloca accesul pe drumurile care risca sa devina impracticabile din cauza vremii.Opt elicoptere, pregatite sa intervina la urgente medicale

  Doresc mult succes , fostului premier Ciolos , in ...
  Dacian Cioloș își face partid: Vom fi gata să ne prezentăm la următoarele alegeri, indiferent când vor avea ele loc

  NU AJUNG NICI MACAR PT SOMNERII DIN JUD. BRAILA ...
  19.198 locuri de muncă vacante la nivel național

  SCUMPIREA MASCATA A TRANSPORTULUI MARCA pesede ...
  Metrorex si R.A.T.B introduc la vanzare biletul unic

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Politic

  Business Style

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Piata farma

  Extern

  Util