Cumpara acum
Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

O nouă strategie pentru industria textilă

Eveniment - Andreea Andrei
(citeste alte articole de acelasi autor »)Mauro Maria Angelini, preşedintele Confindustria Balcani. Sursa foto: youtube.com

Data adaugarii: 2017-11-21

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Patronatul Confindustria România, ce reprezintă firmele cu capital italian de pe teritoriul României, alături de Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR) şi alte patronate/asociaţii au decis să îşi unească forţele pentru a putea expune, în interesul numeroaselor firme din sectorul textil pe care le reprezintă, principalele probleme cu care se confruntă acest sector şi care riscă să afecteze numărul investitorilor străini pe această ramură.  Confindustria România face parte din Sistema Confindustria, principala organizaţie reprezentativă a firmelor de producţie şi de servicii din Italia - şi în cea mai mare parte din Europa - din punct de vedere al numărului de asociaţi, reprezentând-o în exclusivitate în teritoriu.

Este important de menţionat faptul că, Confindustria România a participat întotdeauna la tratativele cu Guvernul şi cu sindicatele, pe teme de o importanţă majoră pentru firme (relaţiile de muncă, regimul fiscal, dialogul social), apărând interesele propriilor asociaţi. 
La discuţii au participat Mauro Maria Angelini, preşedinte Confindustria Balcani,  Elena Stoica, preşedinte Asociaţia Confecţionerilor din România - ACIR şi Ştefan Rădeanu, secretar general UGIR. În ceea ce priveşte gestionarea firmelor din sectorul  industriei textile, au fost identificate trei puncte sau aspecte principale care pot fi îmbunătăţite cu ajutorul autorităţilor: predictibilitate, flexibilitate şi formare profesională. 

Predictibilitate

Referitor la recentele modificări legate de salariul minim pe economie şi majorarea accelerată a acestuia din ultimii 2 ani, este necesar să existe o predictibilitate a acţiunilor guvernului în acest sens, astfel încât societăţile să îşi poată planifica strategii de dezvoltare pe termen mediu şi lung. Astfel, mediul antreprenorial trebuie consultat şi informat în permanenţă asupra modificărilor ce ţin de salariul minim, având în vedere impactul pe care aceste modificări îl au, mai ales asupra firmelor ce oferă un număr important de locuri de muncă, cum sunt cele din industria uşoară. În mod independent de frecventele schimbări de pe scena politica românească, investitorilor trebuie să li se ofere aceste informaţii cu suficient timp în avans pentru a le permite planificarea unor bugete reale la nivel de societate sau grup de firme şi pentru a nu determina abordarea unor strategii diferite, care pot include şi delocalizarea, ceea ce ar constitui un dezavantaj major pentru România, având în vedere cifra importantă reprezentată de locurile de muncă oferite în acest sector de producţie. De asemenea, este necesar ca salariul să fie corelat şi cu productivitatea, astfel încât să nu influenţeze costul final al produsului.
 

Flexibilitate

Activitatea majorităţii companiilor din industria textilă este afectată de vârfuri de producţie, dat fiind caracterul sezonier specific sectorului, aşadar flexibilitatea trebuie să fie un instrument care să permită gestionarea producţiei în acord cu costurile. 
În prezent, sistemul nu este adaptat cerinţelor pieţei, Codul Muncii fiind foarte strict în ceea ce priveşte gestionarea forţei de muncă astfel încât să corespundă necesităţilor diferite ale unei societăţi în diferite momente pe parcursul unui an calendaristic. Această flexibilitate trebuie aplicată programului de muncă; un aspect important se referă la faptul că în multe cazuri sindicatele şi reprezentanţii salariaţilor sunt de acord cu cerinţele de flexibilitate ale companiilor, însă contractul colectiv de muncă nu le prevede, având în vedere că este redactat conform regulilor stricte impuse de Codul Muncii. 
Drept exemplu, o propunere care a fost făcută de Patronatul Confindustria România, tocmai pentru a veni în sprijinul companiilor care se confruntă cu probleme de gestionare a forţei de muncă pe anumite sezoane, şi care a fost acceptată de Inspecţia Muncii, a fost aceea de a mări de la 60 de zile la 6 luni perioada în care angajatorul este obligat să acorde angajaţilor ore/zile libere plătite pentru a compensa munca suplimentară efectuată atunci când s-a înregistrat vârful de producţie. Desigur, pot exista şi alte facilităţi şi/sau instrumente care să le permită angajatorilor mai multă flexibilitate în stabilirea programului de muncă în diferite sezoane ce înregistrează cereri de producţie diferite.

Formare profesională

Companiile din sectorul textil sesizează că deşi România a deţinut una dintre cele mai importante forţe de muncă din industria europeană a textilelor în perioada anilor 2000, în prezent acestea se confruntă cu o lipsă acută a resurselor umane. 
În mod paradoxal, tocmai în zonele în care îşi desfăşoară activitatea în mod preponderent firme din sectorul textil, tot acestea au o piaţă a muncii grav afectată de o rată ridicată a şomajului. Având în vedere dificultăţile din sectorul textil în identificarea de personal calificat cât şi necalificat, considerăm necesară implicarea autorităţilor locale prin informarea corectă şi coerentă a opiniei publice cu privire la cerinţele reale ale pieţei muncii dintr-un anumit teritoriu, au declarat cei trei parteneri. 
Desfiinţarea şcolilor de arte şi meserii a avut un impact puternic asupra pieţei muncii aferente sectorului textil, astfel încât autorităţile trebuie să permită identificarea unor metode prin care şcolile profesionale să se poată adapta în mod real cerinţelor pieţei. Prin urmare, formarea profesională poate reprezenta o soluţie sigură pe termen mediu şi lung.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Jovanii si negrii:
  Sclavie si facilitarea conditiilor de detentie la locul de munca . Rahat italian garnisit cu sudoare romanesca cu foame si stres , si toate acestea in numele unui pret mic la papucii. E trst dar acum poti gandii oricum împotriva semenului daddui doar litera de lege .
  2017-11-21, 10:49:53 (adresa: 178.138.98.*)
 2. de asteapta-te romane!:
  deocamdata, romanii sunt mai ieftini ca robotii!
  2017-11-21, 13:26:07 (adresa: 83.103.229.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

mai bine le dati pe alea care nu sunt surpate! ...
Circulaţie oprită pe trei drumuri naționale, pe două se circulă îngreunat

poate sfantul prooporc! seamana cu o chelie cu o n ...
Tulcea: Turişti români, răsturnaţi cu ambarcaţiunea în apropiere de Sulina, salvaţi de poliţiştii de frontieră

si motociclisti francezi cu permisul,,copy paste " ...
Impresionantă paradă militară la Paris, de Ziua Națională a Franței

decat ca din bugetul sanatatii furam aproape tot! ...
Gabriel Oprea a pierdut procesul cu Ministerul Educației

simonele romance sunt mai putori de putori! ...
Impresionantă paradă militară la Paris, de Ziua Națională a Franței

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Politic

Actualitate

Turism

IT&C

Transporturi