Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Liber la irigaţii gratuite

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-06-27

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


MADR: Legea care permite fermierilor să aibă acces la apă gratuit îşi produce efectele
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, despre staţia de pompare Pietroiu-Ştefan cel Mare, din judeţul Ialomiţa: Staţia este în funcţiune şi există solicitări din partea beneficiarilor pentru irigarea unei suprafeţe de 10.500 hectare, până la această dată fiind irigate 4.300 hectare
Legea 133/2017, care a intrat în vigoare pe 12 iunie 2017, le permite fermierilor să primească apă gratuit pentru irigarea culturilor

Ulterior intrării în vigoare a Legii 133/2017, care permite folosirea gratuită a apei pentru irigarea culturilor, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost la staţia de pompare Pietroiu-Ştefan cel Mare, din judeţul Ialomiţa, pentru a vedea care este stadiul lucrărilor şi dacă există sau nu solicitări din partea fermierilor.
„Am constatat că instalarea motopompelor este în curs de amenajare, având în vedere termenul scurt de la intrarea în vigoare a legii, iar un fermier deja îşi instalase echipamentul pentru a prelua apa din canal. În sistemul de irigaţii Pietroiu-Ştefan cel Mare lungimea canalelor umplute cu apă este de 50 km din totalul lungimii canalelor existente de 96 km. Dacă vor exista solicitări, se vor umple cu apă şi restul canalelor disponibile”, a declarat Petre Daea.
Staţia de pompare Pietroiu conţine nouă agregate de pompare, reabilitarea acestora fiind prevăzută în Programul Naţional de Irigaţii, cu termen de începere a lucrărilor la începutul anului 2018. 
„Staţia de pompare este în funcţiune şi există solicitări din partea beneficiarilor pentru irigarea unei suprafeţe de 10.500 hectare, până la această dată fiind irigate 4.
300 hectare”, a informat MADR, recomandând fermierilor să folosească toate metodele de preluare a apei din canalele de irigat, pentru a asigura dezvoltarea optimă a culturilor în această perioadă.

Cea mai mare problemă este de a porni sistemul de irigaţii

În urmă cu mai bine de o lună, ministrul Petre Daea afirma că problema cea mai mare a agriculturii este de a porni sistemul de irigaţii din sudul ţării.
Petre Daea spune că pornirea sistemului de irigaţii este investiţia cea mai mare pe care o are în gestiune Ministerul Agriculturii şi susţine că până în 2020 România va avea 1,3 milioane ha de irigaţii.
„Cea mai mare problemă a agriculturii este aceea de a da drumul la sistemul de irigaţii, evident în partea de sud a ţării, acolo unde avem sistemul de irigaţii. Am pornit această acţiune, este investiţia cea mai mare pe care o are în gestiune Ministerul Agriculturii, pentru a pune în stare de funcţionare cele două milioane hectare de irigaţii. Anul acesta am pornit cu cele 40 de amenajări, ceea ce înseamnă, până în anul 2020, 1,3 milioane hectare de irigaţii, pentru că acolo avem organizate asociaţiile de udători, în aşa fel încât în momentul în care punem apă la distribuţie gratuit, ei să poată să se organizeze să asigure cantitatea de apă în perioadele când plantele o cer", a afirmat Daea, sâmbătă, în cadrul unei vizite în judeţul Satu Mare, unde are programată o întâlnire cu fermierii, o vizită la o plantaţie de goji şi participarea la Festivalul Căpşunilor din localitatea Halmeu.

Peste 1 miliard de euro, infrastructura de irigaţii

Normele metodologice de aplicare a Legii îmbunătăţirilor funciare prevăd că Ministerul Agriculturii „va primi în perioada 2016-2020 suma de 1,015 miliarde euro necesară reabilitării infrastructurii principale de irigaţii”.
Potrivit actului normativ, în anul 2016 va fi alocată suma de 145 milioane euro, urmând ca în următorii 4 ani fondurile alocate să crească cu circa 17% anual, astfel încât să se atingă plafonul aprobat aferent programului de investiţii.
Sumele rămase neutilizate la finele fiecărui an se reportează în anul următor, fără să afecteze creşterea anuală de 17%, şi se utilizează cu aceeaşi destinaţie.
Programul Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii cuprinde obiectivele de irigaţii care trebuie reabilitate, criteriile de prioritizare a realizării obiectivelor, prioritizarea realizării obiectivelor şi propuneri privind extinderea suprafeţelor irigate gravitaţional din surse de apă alternative.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Rectificare - Iar industria este construita de cat ...
  Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

  Ce anume mai contabilizati, din patrimoniul tarii, ...
  Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

  adica eliminarea politiei rutiere si examen fara s ...
  Modificare BOMBĂ a Codului Rutier: Nimeni nu mai scapă doar cu o amenda!

  SUSTEM TOT MAI PUTINI ROMANI IN ROMANIA, DE ACEEA ...
  Modificare BOMBĂ a Codului Rutier: Nimeni nu mai scapă doar cu o amenda!

  CECAR nu trebuie sa monopolizeze aceasta zi a Cont ...
  Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: