Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Reforma ASF a scăzut infim numărul petiţiilor

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-04-08

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Statistica pe anul trecut arată că s-au înregistrat 15.419 petiţii pe piaţa asigurărilor-reasigurărilor, cu doar 3% mai puţin decât în 2015, când au fost 15.890
Ca şi în anii trecuţi, peste 80% privesc neplata sau plata parţială a despăgubirilor ori valorilor de răscumpărare solicitate de către asiguraţi sau păgubiţi
ASF subliniază însă că „reformele implementate pe parcursul ultimilor ani pe piaţa asigurărilor” au redus numărul petiţiilor cu 28% faţă de 2014...

Reformele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pe piaţa asigurărilor-reasigurărilor nu au dat roadele aşteptate, numărul petiţiilor înregistrate de autoritate anul trecut fiind diminuat cu doar 471, adică numai 3 procente mai puţin faţă de anul 2015 (când o mare parte dintre titanii asigurărilor auto au intrat în diferite forme de redresare financiară).
Potrivit datelor comunicate de ASF, în 2016 s-au înregistrat în total 15.419 petiţii referitoare la piaţa asigurărilor, ceea ce reprezintă o scădere de 2,96% faţă de anul precedent. 
Din cele 15.419 petiţii, au fost înregistrate în mod unic pe petent, analizate şi soluţionate 9.156 de petiţii, în scădere cu aproape 28% faţă de anul 2014, „ca efect al reformelor implementate de ASF pe parcursul ultimilor ani pe piaţa asigurărilor”. În 2015, potrivit datelor ASF, s-au înregistrat 15.890.
O statistică a ASF din luna martie arăta că, în 2016, City Insurance, asigurator aflat în redresare financiară de aproape un an, cu un portofoliu solid pe RCA, a atras cele mai multe reclamaţii din partea asiguraţilor - 3.329, echivalentul a 36,3% din totalul reclamaţiilor din piaţă şi în creştere cu 73,02% faţă de anul anterior.
Pe următoarele patru locuri s-au situat Asirom VIG (1.813 de reclamaţii, în creştere cu 87,6%), Euroins (1.103 reclamaţii, în scădere cu 27,1%), Carpatica Asig (770 de reclamaţii, în scădere cu 22,6%) şi Omniasig VIG (479 de reclamaţii, în scădere cu 32,06%). ASF spune că anul trecut a soluţionat în favoarea petenţilor 6.414 de petiţii, echivalentul a 70,05% din totalul petiţiilor soluţionate.
Aspectul cel mai des reclamat de către petenţi în 2016 a fost neplata/plata parţială a despăgubirilor/valorilor de răscumpărare solicitate de către asiguraţi/păgubiţi, în 7.345 cazuri, acestea reprezentând un procent de 80,22% din total. 
Printre alte aspecte sesizate s-au numărat şi solicitări de recalculare a valorii despăgubirilor, respectiv nerespectarea condiţiilor contractuale / normelor RCA.

Dosarele RCA, soluţionate încă cu mari întârzieri: între 3 şi 117 zile

Analiza ASF pe primul semestru din 2016 arată că Omniasig VIG S.A. a înregistrat cea mai mică durată medie de plată a dosarelor de daună, respectiv 3,15, la polul opus situându-se City Insurance, cu 117 zile.
Raportul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind modul de soluţionare a dosarelor de daună aferente poliţelor auto obligatorii RCA avizate de societăţile de asigurare în semestrul I al anului 2016 arată că patru societăţi de asigurare au cumulat 74,89% din numărul total al dosarelor de daună RCA avizate, şi anume: Euroins S.A. (23,58%), Carpatica Asig S.A.
(20,02%), Asirom VIG S.A. (17,07%) şi City Insurance S.A. (14,23%).
În prima jumătate a anului trecut, Euroins, Carpatica Asig şi City Insurance se aflau în diferite etape ale procedurilor de redresare financiară, Asirom VIG întâmpinând greutăţi în achitarea daunelor (existau deja numeroase plângeri depuse în acest sens împotriva asigurătorului).

25,38 zile/dosar, durata medie de plată 

În ceea ce priveşte modul de respectare de către societăţile de asigurare a termenului legal de plată şi a celui de soluţionare stabilite prin normele RCA, din analiza dosarelor de daună avizate pe RCA pentru pagube materiale, care au îndeplinit condiţiile de acordare a despăgubirii, ASF a evidenţiat doi indicatori care reliefează perioada de timp în care asigurătorii achită despăgubirile către persoanele prejudiciate, respectiv soluţionează dosarele: durata medie de plată a dosarelor de daună şi durata medie de soluţionare a dosarelor de daună.
„Datele raportate de societăţile de asigurare indică faptul că, în primele şase luni ale anului 2016, durata medie de plată a dosarelor de daună RCA avizate pentru pagube materiale a fost de 25,38 zile/dosar (analiza acestui indicator a fost efectuată fără datele aferente dosarelor de daună avizate şi plătite de Carpatica Asig S.A.). Din totalul de dosare de daune avizate, 54,70% au fost achitate în termenul legal”, a informat ASF în raportul pe primul semestru din 2016.

City Insurance şi Asirom VIG, cele mai mari întârzieri

Omniasig VIG S.A. a înregistrat cea mai mică durată medie de plată a dosarelor de daună, respectiv 3,15 zile/dosar, cu un procent de 98,49% din dosare plătite în termenul legal, în timp ce City Insurance S.A. şi Asirom VIG S.A. au cele mai mari procente de dosare plătite peste termenul legal (84,27%, respectiv 71,07%). ASF a efectuat o serie de controale pe această tematică în 2016 atât la City Insurance S.A., cât şi la Asirom S.A., a aplicat sancţiuni şi a dispus măsuri de remediere care sunt urmărite în mod permanent şi ale căror efecte se vor vedea în 2017.
Analiza ASF arată că durata medie de soluţionare a dosarelor de daună RCA avizate pentru pagube materiale în semestrul I din 2016 a fost de 60,07 zile/dosar, în scădere cu 6,69% faţă de înregistrările din semestrul II al anului precedent. Aproape 80% dintre dosare au fost soluţionate în termenul legal.
Uniqa Asigurări S.A. a înregistrat cea mai mică durată medie de soluţionare a dosarelor (27,95 zile/dosar), iar City Insurance S.A. a înregistrat cea mai mare durată medie de soluţionare a dosarelor de daună (117,25 zile/dosar), un procent de 63,66% din dosarele plătite fiind instrumentate într-un termen mai mare de 3 luni.

La sfârşitul anului 2016, şase asigurători erau în mari dificultăţi financiare

Şase asigurători se aflau în mare dificultate financiară, la sfârşitul anului trecut: LIG Insurance, Astra şi Forte Asigurări erau în faliment, Carpatica Asig în insolvenţă, iar City Insurance şi Euroins în redresare financiară (procedură din care a ieşit abia luna trecută).
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Un articol de tembel.Se interzic dar aveti grija c ...
  Mașinile diesel, interzise OFICIAL

  da dusmanul americii este ue ...
  Donald Trump, aspru criticat pentru prestaţia de la Helsinki

  da dusmanul americii este ue ...
  Donald Trump, aspru criticat pentru prestaţia de la Helsinki

  1..6,ai fost pestele?? ...
  Ana Birchall: Azerbaidjan este un partener strategic valoros al României

  ****rea asta care a fost fotografiata cand ii face ...
  Ana Birchall: Azerbaidjan este un partener strategic valoros al României

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Politic

  Actualitate

  IT&C

  Piata farma

  Extern