Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

ASF a publicat Ghidul păgubiţilor LIG Insurance

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-01-11

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

FGA poate efectua plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări ai societăţii LIG începând cu data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului
Societăţii i-a fost declanşată procedura de faliment şi retrasă autorizaţia de funcţionare în luna decembrie 2016
Afrodita Cicovschi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat, pe site-ul său, un Ghid destinat clienţilor şi păgubiţilor LIG Insurance, societate de asigurări căreia i-a fost declanşată procedura de faliment şi retrasă autorizaţia de funcţionare în luna decembrie 2016.
În cazul insolvenţei unei societăţi de asigurare autorizate şi aflate sub reglementarea şi supravegherea ASF, creditorii de asigurări beneficiază de suportul FGA în vederea plăţii indemnizaţiilor şi/sau despăgubirilor datorate conform contractelor de asigurare încheiate cu societatea de asigurare. Practic, creditorii de asigurări nu mai trebuie să se adreseze instanţelor judecătoreşti decât dacă doresc acest demers sau dacă suma pe care o solicită depăşeşte plafonul de garantare legal - 450.000 lei/creditor de asigurare, aproximativ 100.000 de euro.
FGA poate efectua plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări ai societăţii LIG începând cu data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului.

Contractele sunt în continuare valabile

În ceea ce priveşte contractele de asigurare încheiate cu societatea LIG Insurance, acesta sunt valabile până la data la care intervine una dintre următoarele situaţii: data expirării menţionată de contract; data denunţării contractului de asigurare de către asigurat, printr-o notificare trimisă către LIG INSURANCE sau de către lichidatorul judiciar.
Decizia de denunţare este o decizie ce nu poate fi adoptată decât în baza propriei analize de oportunitate efectuată de către asigurat sau lichidatorul judiciar.
Contractele de asigurare facultativă sunt contracte între cele două părţi - societatea de asigurare şi asigurat, prin care au fost stabilite drepturile şi obligaţiile părţilor. Contractele pot conţine clauze exprese privind denunţarea/rezilierea de către oricare dintre părţi (cum şi cu ce termen de preaviz se realizează). În cazul în care astfel de clauze nu sunt cuprinse în contract, se aplică legislaţia aferentă. În România, Noul Cod Civil prevede că un contract de asigurare poate fi denunţat în termen de 20 de zile calculate de la data la care cealaltă parte primeşte notificarea privind denunţarea contractului.
Consumatorii (inclusiv cei din străinătate) pot notifica LIG INSURANCE privind denunţarea contractului de asigurare şi ulterior să solicite FGA rambursarea primelor plătite în avans pentru perioada rămasă până la expirarea contractului.
Mai există şi posibilitatea ca societatea sau lichidatorul desemnat de către instanţa de judecată să vă anunţe cu privire la opţiunea referitoare la denunţarea poliţei.

Pierdere netă de peste 51 mil. lei în 2015

LIG Insurance avea activitatea suspendată din luna februarie 2015 din cauza unui cumul de încălcări ale normelor financiare, contabile şi de management operaţional. LIG Insurance, care a încheiat 2015 cu o pierdere netă de peste 51,3 milioane de lei, îşi asumase aplicarea unui plan de măsuri pentru redresarea financiară, plan pe care nu l-a respectat. 
LIG Insurance se număra în 2015, alături de Astra, Carpatica, Euroins şi Forţe Asigurări, printre asigurătorii care nu mai dispuneau de capitaluri suficiente pentru a-şi desfăşura activitatea în condiţii care să asigure protecţia asiguraţilor.
În 9 iunie 2016, evaluarea discutată în cadrul Consiliului ASF, pe baza datelor pe anul 2015, a relevat că LIG Insurance nu dispune de fondurile proprii de bază necesare acoperirii cerinţei de capital minim (MCR), respectiv a cerinţei de capital de solvabilitate (SCR). 
Drept urmare, Consiliul ASF a dispus ca, în termen de o lună, LIG Insurance să transmită un plan de finanţare pe termen scurt privind aducerea fondurilor proprii eligibile la nivelul necesar respectării cerinţei de capital - MCR. De asemenea, societatea are la dispoziţie două luni pentru refacerea planului iniţial de remediere, incluzând măsuri care să asigure un nivel al fondurilor proprii eligibile suficient pentru acoperirea cerinţei de solvabilitate - SCR, respectiv să permită îmbunătăţirea profilului de risc în vederea unei reduceri corespunzătoare a necesarului de capital. Termenele de restabilire a indicatorilor MCR şi SCR curg de la data de 20 aprilie 2016.
Totodată, Consiliul ASF a interzis societăţii LIG Insurance să dispună liber de plasamentele financiare, terenurile şi clădirile pe care le deţine.
LIG Insurance a fost inclusă anul trecut în exerciţiul BSRE de auditare independentă a 21 de societăţi de asigurare cu cote de piaţă reduse. Rezultatul auditului a arătat că LIG Insurance nu respectă cerinţele de solvabilitate nici măcar conform regimului Solvabilitate I, cu atât mai puţin potrivit regimului Solvabilitate II, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016. De asemenea, LIG Insurance nu respectă nici prevederile referitoare la acoperirea rezervelor tehnice cu active admise.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  pt 27 % dintre contribuabili ANAF le aminteste ,d ...
  ANAF pune tunurile pe sute de mii de români! E posibil să te numeri printre ei! Incredibil ce se va întâmpla cu toate veniturile

  cu bicicleta, decat electrice ...
  Dacia, mișcare de forta: Ce trebuie să știe toti soferii români pentru perioada următoare

  a iesit la iveala, opozitia ...
  Ecaterina Andronescu: Acesta este cel mai slab guvern al PSD

  mort pt cel rau,viu pt d zeu ...
  Bilanțul catastrofei de la Genova, în continuă creștere. Funeralii naționale în absența sicrielor unora dintre victime, ale căror familii condamnă guvernul

  Varianta pe cărbuni nu este . Faceti si voi elect ...
  Dacia, mișcare de forta: Ce trebuie să știe toti soferii români pentru perioada următoare

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  IT&C

  Auto

  Extern

  Util

  Gadgeturi