Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Oltenia se implică în lupta pentru Autostrada către Vest

Eveniment - Gazeta de Sud
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2015-06-23

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Consiliul de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia a trimis un memoriu la Bruxelles prin care cere realizarea autostrăzii Craiova – Lugoj în perioada 2014-2020, nu un drum expres după 2030, aşa cum se prevede în actualul Master Plan 

Consiliul de Dezvoltare Regio­nală Sud-Vest Oltenia s-a reunit de urgenţă săptămâna trecută şi a trimis un memoriu la Bruxelles prin care cere autostrada Craiova – Lugoj în perioada 2014-2020. Din CDR fac parte preşedinţii de consilii judeţene din Oltenia şi primarii principalelor oraşe ale regiunii. Campania iniţiată în 7 iunie are acum suportul majorităţii forţelor politice din regiune. 
Consiliul de Dezvoltare Regiona­lă (CDR) Sud-Vest Oltenia intră în campania pentru Autostrada Olteniei Craiova – Lugoj. CDR s-a întrunit săptămâna trecută şi a hotărât să trimită un memoriu la Bruxelles prin care cere introdu­cerea Autostrăzii Olteniei pe lista de priorităţi a Master Planului Ge­neral de Transporturi (MPGT) al României pentru perioada 2014 – 2020. Scrisoarea a fost trimisă către Jyrki Katainen – vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), comisar pentru locuri de muncă, creştere, investiţii şi competitivitate, Violeta Bulc – comisar pentru transporturi şi Corina Creţu – comisar pentru politică regională.
CDR este format din preşedin­ţii Consiliilor Judeţe­ne (CJ) care compun regiunea Oltenia (Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea şi Mehedinţi), la care se adaugă câte un reprezentant al fiecărei categorii de consilii locale municipale, orăşeneşti şi comunale din fiecare judeţ al regiunii. Printre cei 20 de membri ai CDR se numără Ion Prioteasa – preşedinte CJ Dolj, Ion Călinoiu – preşedinte CJ Gorj, Paul Stănescu – preşedinte CJ Olt, Ion Cilea – preşedinte CJ Vâlcea, Aladin Georgescu – vicepreşedinte CJ Mehedinţi, Lia Olguţa Vasilescu – primarul municipiului Craiova, Florin Cârciumaru – primarul municipiului Târgu Jiu şi Constantin Gherghe – primarul municipiului Drobeta Turnu Severin.
„Politicile europene urmăresc finanţarea investiţiilor în regiunile mai sărace, care se confruntă cu dificultăţi structurale, astfel încât este absolut justificat ca MPGT să includă, pentru perioada 2014 – 2020, alături de autostrada Piteşti – Sibiu, şi proiecte pentru conectarea Regiunii Sud-Vest Oltenia cu Europa de Vest şi de Sud. (…) Forma actuală a MPGT nu res­pectă principiile politicii de coe­ziune întrucât segmentele rutiere care tranzitează Regiunea Sud-Vest Oltenia sunt propuse pentru realizare fie din surse incerte (PPP sau alte surse de finanţare), în situaţia autostrăzii Craiova – Piteşti, fie exced Cadrului Financiar Multianual 2014 – 2020, în situaţia traseelor Bucureşti – Alexandria – Craiova şi Craiova – Drobeta Turnu Severin – Lugoj, acestea fiind propuse pentru realizare în perioada 2029-2032. (…) Având în vedere politica europeană de coeziune, ce urmăreşte dezvoltarea echilibrată a regiunilor, este imperios necesar ca una dintre cele mai sărace regiuni ale României şi implicit ale Uniunii, Sud-Vest Oltenia, să fie conectată direct la reţeaua centrală a Europei.
(…) Vă rugăm să analizaţi propunerile noastre şi să dispu­neţi introducerea în lista de priorităţi a MPGT 2014 – 2020 şi implicit finanţarea din fonduri europene şi naţionale, prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare 2014 – 2020, a tronsoanelor de autostradă ce tranzitează Regiunea Sud-Vest Oltenia: Craiova – Piteşti şi Craiova – Lugoj“, se arată în memoriul transmis la Bruxelles.

Claudiu Manda: „Susţin acest proiect!“

Aşadar, pe lângă autostrada Craiova – Lugoj, CDR cere finanţarea din fonduri UE inclusiv a autostrăzii Craiova – Piteşti, propusă în prezent pentru finanţare prin parteneriat public-privat (PPP), sursă considerată incertă. Autorităţile din Oltenia au şi alte argumente imbatabile pentru solicitarea lor: Master Planul din Bulgaria şi podul Calafat – Vidin. „Propunerile noastre de proiecte nu numai că se corelează cu MPGT din Bulgaria, care prevede realizarea unei autostrăzi Sofia – Vidin, ci reprezintă o oportunitate pentru valorificarea podului Calafat-Vidin, care asigură conectivitatea regiunii cu partea de sud a Europei“, se mai arată în acest memoriu.
Demersurile CDR vin în contextul în care parlamentari de la PSD, PNL şi PSRO au semnat pe 7 iunie, în urma unei dezbateri organizate de Alege TV, o scrisoare comună pentru Autostrada Olteniei. O zi mai târziu, europarlamentarul Marian Jean Marinescu a trimis scrisoarea celor trei comisari europeni menţionaţi mai sus.
În ultimele două săptămâni, mai mulţi parlamentari de Oltenia s-au alăturat demersului iniţiat pe 7 iunie. Vineri, preşedintele PSD Dolj, Claudiu Manda, şi-a anunţat şi el suportul pentru acest proiect. „Oltenii merită să aibă o autostradă care să lege regiunea de vestul Europei. Susţin acest proiect şi cred că este realizabil.
Consider că parlamentarii care reprezintă Oltenia ar trebui să treacă peste barierele politice şi să facă front comun pentru binele regiunii. Această autostradă ne-ar ajuta enorm“, a spus Manda.
 
 • Currently 4.33/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.3 din 12 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  huligani faradelege ...
  Incredibil! Bugetarii din România care au refuzat minivacanţa guvernului de Sfânta Maria

  patru zeci de mii abuza de jandarmerie ...
  Peste 40.000 de cetățeni sesizează ONU, după abuzurile Jandarmeriei

  Obama a data unda verde pt instalarea socialismulu ...
  E oficial! SUA se îndreaptă spre socialism: Un prestigios sondaj Gallup explică noile preferinţe ale generaţiei Millennials

  ceea ce tie nu ti place altuia nu i face ...
  SUA condamnă sancţiunile impuse de către Turcia asupra importurilor de automobile, alcool şi tutun

  2 = o societate de huligani ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Dezbaterile CN

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  Retail

  Auto

  Real estate

  Gadgeturi