Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Poate face fata sistemul de urgenta din Romania unui cutremur asemanator celui din 1977?

DA - Comentati ca sa explicati
NU- Comentati ca sa explicati
NU STIU/ NU RASPUND

Comentarii (26) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Oltenia se implică în lupta pentru Autostrada către Vest

Eveniment - Gazeta de Sud
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2015-06-23

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Consiliul de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia a trimis un memoriu la Bruxelles prin care cere realizarea autostrăzii Craiova – Lugoj în perioada 2014-2020, nu un drum expres după 2030, aşa cum se prevede în actualul Master Plan 

Consiliul de Dezvoltare Regio­nală Sud-Vest Oltenia s-a reunit de urgenţă săptămâna trecută şi a trimis un memoriu la Bruxelles prin care cere autostrada Craiova – Lugoj în perioada 2014-2020. Din CDR fac parte preşedinţii de consilii judeţene din Oltenia şi primarii principalelor oraşe ale regiunii. Campania iniţiată în 7 iunie are acum suportul majorităţii forţelor politice din regiune. 
Consiliul de Dezvoltare Regiona­lă (CDR) Sud-Vest Oltenia intră în campania pentru Autostrada Olteniei Craiova – Lugoj. CDR s-a întrunit săptămâna trecută şi a hotărât să trimită un memoriu la Bruxelles prin care cere introdu­cerea Autostrăzii Olteniei pe lista de priorităţi a Master Planului Ge­neral de Transporturi (MPGT) al României pentru perioada 2014 – 2020. Scrisoarea a fost trimisă către Jyrki Katainen – vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), comisar pentru locuri de muncă, creştere, investiţii şi competitivitate, Violeta Bulc – comisar pentru transporturi şi Corina Creţu – comisar pentru politică regională.
CDR este format din preşedin­ţii Consiliilor Judeţe­ne (CJ) care compun regiunea Oltenia (Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea şi Mehedinţi), la care se adaugă câte un reprezentant al fiecărei categorii de consilii locale municipale, orăşeneşti şi comunale din fiecare judeţ al regiunii. Printre cei 20 de membri ai CDR se numără Ion Prioteasa – preşedinte CJ Dolj, Ion Călinoiu – preşedinte CJ Gorj, Paul Stănescu – preşedinte CJ Olt, Ion Cilea – preşedinte CJ Vâlcea, Aladin Georgescu – vicepreşedinte CJ Mehedinţi, Lia Olguţa Vasilescu – primarul municipiului Craiova, Florin Cârciumaru – primarul municipiului Târgu Jiu şi Constantin Gherghe – primarul municipiului Drobeta Turnu Severin.
„Politicile europene urmăresc finanţarea investiţiilor în regiunile mai sărace, care se confruntă cu dificultăţi structurale, astfel încât este absolut justificat ca MPGT să includă, pentru perioada 2014 – 2020, alături de autostrada Piteşti – Sibiu, şi proiecte pentru conectarea Regiunii Sud-Vest Oltenia cu Europa de Vest şi de Sud. (…) Forma actuală a MPGT nu res­pectă principiile politicii de coe­ziune întrucât segmentele rutiere care tranzitează Regiunea Sud-Vest Oltenia sunt propuse pentru realizare fie din surse incerte (PPP sau alte surse de finanţare), în situaţia autostrăzii Craiova – Piteşti, fie exced Cadrului Financiar Multianual 2014 – 2020, în situaţia traseelor Bucureşti – Alexandria – Craiova şi Craiova – Drobeta Turnu Severin – Lugoj, acestea fiind propuse pentru realizare în perioada 2029-2032. (…) Având în vedere politica europeană de coeziune, ce urmăreşte dezvoltarea echilibrată a regiunilor, este imperios necesar ca una dintre cele mai sărace regiuni ale României şi implicit ale Uniunii, Sud-Vest Oltenia, să fie conectată direct la reţeaua centrală a Europei.

Stiri similare:

» Autorizaţiile de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, în creştere
» Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia s-a autoangajat ca manager într-un proiect. Bogheanu şi-a acordat un salariu de 9.600 de lei lunar pentru două ore de muncă pe zi
» SUA se implică în lupta împotriva grupării teroriste Boko Haram: Sute de militari americani, trimiși în Africa

(…) Vă rugăm să analizaţi propunerile noastre şi să dispu­neţi introducerea în lista de priorităţi a MPGT 2014 – 2020 şi implicit finanţarea din fonduri europene şi naţionale, prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare 2014 – 2020, a tronsoanelor de autostradă ce tranzitează Regiunea Sud-Vest Oltenia: Craiova – Piteşti şi Craiova – Lugoj“, se arată în memoriul transmis la Bruxelles.

Claudiu Manda: „Susţin acest proiect!“

Aşadar, pe lângă autostrada Craiova – Lugoj, CDR cere finanţarea din fonduri UE inclusiv a autostrăzii Craiova – Piteşti, propusă în prezent pentru finanţare prin parteneriat public-privat (PPP), sursă considerată incertă. Autorităţile din Oltenia au şi alte argumente imbatabile pentru solicitarea lor: Master Planul din Bulgaria şi podul Calafat – Vidin. „Propunerile noastre de proiecte nu numai că se corelează cu MPGT din Bulgaria, care prevede realizarea unei autostrăzi Sofia – Vidin, ci reprezintă o oportunitate pentru valorificarea podului Calafat-Vidin, care asigură conectivitatea regiunii cu partea de sud a Europei“, se mai arată în acest memoriu.
Demersurile CDR vin în contextul în care parlamentari de la PSD, PNL şi PSRO au semnat pe 7 iunie, în urma unei dezbateri organizate de Alege TV, o scrisoare comună pentru Autostrada Olteniei. O zi mai târziu, europarlamentarul Marian Jean Marinescu a trimis scrisoarea celor trei comisari europeni menţionaţi mai sus.
În ultimele două săptămâni, mai mulţi parlamentari de Oltenia s-au alăturat demersului iniţiat pe 7 iunie. Vineri, preşedintele PSD Dolj, Claudiu Manda, şi-a anunţat şi el suportul pentru acest proiect. „Oltenii merită să aibă o autostradă care să lege regiunea de vestul Europei. Susţin acest proiect şi cred că este realizabil.
Consider că parlamentarii care reprezintă Oltenia ar trebui să treacă peste barierele politice şi să facă front comun pentru binele regiunii. Această autostradă ne-ar ajuta enorm“, a spus Manda.
 
 • Currently 4.33/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.3 din 12 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Ne fac rusii cum vor ei , asta arata cazul Ghita. ...
  Sebastian Ghiță, aproape de un record de mandate de arestare

  Oferta noua in anul 2017. Minim 491,52 euro. Nu tr ...
  Condamnaţii, puşi pe lista de aşteptare până la eliberarea unui loc în închisoare

  Oferta noua in anul 2017. Minim 491,52 euro. Nu tr ...
  Patronul Airbus, vizat de o anchetă pentru fapte de corupție și fraudă

  Oferta noua in anul 2017. Minim 491,52 euro. Nu tr ...
  Lovitură pentru Marine Le Pen înainte de turul 2 al alegerilor din Franța

  Oferta noua in anul 2017. Minim 491,52 euro. Nu tr ...
  Lovitură pentru Marine Le Pen înainte de turul 2 al alegerilor din Franța

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Alege TV

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Dezbaterile CN

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  Retail

  Auto

  Real estate

  Gadgeturi