Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Locuinţele, inspectate înainte de a fi asigurate

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2015-06-23

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


PAID poate efectua o inspecţie de risc a locuinţei care face obiectul asigurării obligatorii, iar cheltuiala ocazionată de aceasta va fi suportată de către PAID
Poliţele de asigurare facultative nu pot fi încheiate decât după ce s-au încheiat cele obligatorii
Primarii sunt obligaţi să trimită PAID, de două ori pe an, lista tuturor locuinţelor, inclusiv a celor sociale, amplasate în unitatea sa administrativ-teritorială

Modificările aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutre­murelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor - care a fost adoptată de Parlament, urmând a fi promulgată de preşedintele României şi publicată în Monitorul Oficial pentru a putea intra în vigoare - prevăd că locuinţele pot fi asigurate abia după ce au fost verificate de inspectorii de risc, locuinţele cu grad I la risc seismic neputând beneficia de asigurare de niciun fel până când nu sunt consolidate.
„În cazuri bine determinate şi reglementate prin norme ale ASF, PAID poate efectua o inspecţie de risc a locuinţei care face obiectul asigurării obligatorii, iar cheltuiala ocazionată de aceasta va fi suportată de către PAID”, se arată la art. 9 alin. 12.
În Categoria locuinţelor ce pot fi verificate sunt incluse atât construcţiile cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, cât şi cele din lemn sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic.
Poliţele de asigurare facultative nu pot fi încheiate decât după ce s-au încheiat cele obligatorii, administraţiile teritoriale fiind obligate să trimită PAID, de două ori pe an, lista tuturor locuinţelor, inclusiv a celor sociale, amplasate în unitatea sa administrativ-teritorială.
„Societăţile de asigurare-reasigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă nu pot încheia asigurări facultative pentru o locuinţă care nu are încheiată în prealabil o asigurare obligatorie PAD”, se arată la art. 3 alin. 9.
Potrivit art. 17, alin. 1 „primarii, prin compartimentele de specialitate, vor furniza PAID semestrial, în lunile iunie, şi respectiv, decembrie ale fiecărui an, lista tuturor construcţiilor cu destinaţia de locuinţă, inclusiv a celor cu destinaţia de locuinţă socială, amplasate în unitatea administrativ-teritorială în cauză, respectând formatul pus la dispoziţie de către PAID”.

Poliţele pentru locuinţele sociale, plătite de agenţiile judeţene

În cazul persoanelor fizice beneficiare de ajutor social, plata primelor de asigurare se face de către agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială direct în contul PAID. 
„Nu intră sub incidenţa prezentei legi anexele, depen­dinţele, dotările şi utilităţile care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuinţa asigurată, precum şi bunurile din interiorul locuinţei. Dovada existenţei asigurării obligatorii PAD, în cazul controalelor efectuate de autorităţile abilitate, o constituie poliţa de asigurare PAD”, se mai arată în actul normativ.
Poliţele vor fi încheiate în formă scrisă, atât în mod direct între PAID şi proprietarul locuinţei, cât şi prin intermediul societăţilor de asigurare-reasigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă.
 „Societăţile de asigurare-reasigurare autorizate să încheie asigurări de locuinţe vor transmite semestrial, către PAID, lista proprietarilor, persoane fizice şi juridice, care au încheiat o poliţă facultativă pentru un imobil cu destinaţia de locuinţă”, se arată la art.
17, alin. 12. 

Cererile de despăgubire, înaintate direct PAID

În cazul poliţelor emise direct de PAID, cererea de despăgubire se adresează direct PAID, constatarea şi evaluarea prejudiciilor, respectiv lichidarea daunelor, putându-se face şi de o societate desemnată de PAID, conform normelor emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). 
În cazul în care asigurătorul care a eliberat PAD informează în scris PAID cu privire la imposibilitatea realizării în termenele prevăzute a instrumentării dosarelor de daună, PAID poate desemna o altă societate, conform normelor emise de ASF.
Plata primelor obligatorii se face anticipat, înainte de expirarea valabilităţii PAD, poliţa fiind emisă la momentul încheierii asigurării obligatorii PAD. 
PAID va pune semestrial la dispoziţia primăriilor, în format electronic, lista proprietarilor care au încheiat contracte de asigurare obligatorie. 
Primarul, prin compartimentul de specialitate, va trimite, în termen de 3 zile de la data pri­mi­rii listei, scrisori de înştiinţare, cu confirmare de primire, către persoanele care nu au încheiat PAD pentru locuinţele pe care le deţin în proprietate. 

Klaus Iohannis ceruse reexaminarea legii 

În luna aprilie, preşedintele României, Klaus Iohannis, a retrimis Parlamentului Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor pentru a include clarificări "de natură să asigure, pe de o parte, respectarea obligaţiei de a încheia o asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale, iar pe de alta, să nu interfereze cu principiile bunei funcţionări a pieţei asigurărilor de locuinţe”.
În cererea de reexaminare trimisă preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şeful statului arăta că, deşi legea prevede posibilitatea ca PAID (Pool de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale) să condiţioneze, „în cazuri bine determinate”, încheierea poliţei PAD de efectuarea unei inspecţii de risc a locuinţei ce va face obiectul asigurării obligatorii, „cazurile bine determinate” nu sunt definite.
”Această prevedere este însă în contradicţie cu actualele dispoziţii ale Art. 3 alin. (6) din Legea nr. 260/2008 (care nu au fost modificate prin legea transmisă la promulgare), ce exclud expres din sfera de aplicare a legii "locuinţele situate în clădirile expertizate tehnic în condiţiile legii de către experţi tehnici atestaţi şi încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic", susţinea Iohannis în cererea de reexaminare.
O altă problemă ridicată de şeful statului se referea la faptul că „promulgarea legii va conduce, tocmai pentru cele mai vulnerabile proprietăţi, la îngrădirea dreptului proprietarilor de a-şi proteja imobilele, punându-i în imposibilitatea de a încheia orice fel de asigurare a locuinţei”. 
Aprecierea şefului statului s-a bazat pe  „prevederile Art. 3 alin. (6) al Legii 260/2008, conform căruia locuinţele încadrate în clasa I de risc seismic nu pot fi asigurate împotriva dezastrelor naturale în baza unei poliţe de asigurare obligatorie PAD până la data recepţiei lucrărilor de consolidare a clădirilor, şi prevederile Art. 3 alin. (9) - nou introdus -, care impun o restricţie referitoare la încheierea asigurărilor facultative de către societăţile de asigurare-reasigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă”.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Kakai investitori? Turci, tatari, rusi? ...
  Târgu Jiu: Investitorii străini se relochează în țări vecine României, din lipsa forței de muncă

  GORJ 4/8 ILIE 4/8; Gorj 7/4 Hristos 7, Ilie 4; GOR ...
  Se anunță noi investiții în județul Gorj

  Mai important zicem noi romanii este prestatia spe ...
  Guvernul a aprobat prelungirea termenului de valorificare a productiei pentru producatorii de tomate

  pilonul doi este ca la caritas sau fni ...
  Guvernul a deschis cutia Pandorei cu Pilonul II de pensii

  Nu trebuie sa fi fost soarece de birou din Ministe ...
  Guvernul a deschis cutia Pandorei cu Pilonul II de pensii

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Dezbaterile CN

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  Retail

  Auto

  Real estate

  Gadgeturi